Skip to main content
Studenti

VELIKA PLANA PONOVO OBORILA REKORD: Opštinske stipendije dobilo čak 230 studenata

Foto: Profimedia/ilustracija
Opština Velika Plana je ove godine dodelila rekordnih 230 studentskih stipendija.

Ovim je oboren prošlogodišnji rekord, kad je stipendije dobilo 190 planjanskih visokoškolaca.

BEOGRAD - OBEĆANI GRAD ILI LAŽNI SJAJ: Da li se isplati doći "trbuhom za kruhom" ili ostati u provinciji, evo šta kaže jedna Kruševljanka

BEOGRAD - OBEĆANI GRAD ILI LAŽNI SJAJ: Da li se isplati doći "trbuhom za kruhom" ili ostati u provinciji, evo šta kaže jedna Kruševljanka

NOVOSAĐANIMA NOVA KANALIZACIONA MREŽA: Za Kisač i Čenej opredeljene dve milijarde dinara

NOVOSAĐANIMA NOVA KANALIZACIONA MREŽA: Za Kisač i Čenej opredeljene dve milijarde dinara

PROGLAŠENI POLUFINALISTI: Sledi finalno takmičenje Frankofone pesme u Nišu

PROGLAŠENI POLUFINALISTI: Sledi finalno takmičenje Frankofone pesme u Nišu

Komisija koja je sprovela konkurs je danas, nakon istaka roka za žalbe, utvrdila konačnu listu planjanskih akademaca koji će ove školske godine studirati uz finansijsku pomoć svoje opštine.

Da bi dobili stipendiju, studenti su morali da imaju prosek ocena najmanje sedam, da su tekuću školsku godinu upisali u redovnom statusu i da tokom studija nisu izgubili više od jednu godinu studija.

Za studente prve godine uslov je bio odličan uspeh u svim razredima srednje škole.

- Među dobitnicima je 11 nadarenih studenata, koji imaju prosek ocena najmanje devet, šest studenata iz društveno osetljivih grupa, 213 ostalih studenata i jedan nadareni učenik srednje škole, koji je prošle godine osvojio nagradu na međunarodnom takmičenju. Nažalost, 24 studenta nisu ispunila ni ovako liberalne uslove - kaže Neda Novaković, mlađi savetnik u Opštinskoj upravi i član konkursne komisije.

Studenti će sedam meseci dobijati po 7.400 dinara mesečno, nadareni studenti će osam meseci dobijati po 8.400 dinara, dok će jedini učenik stipendista 10 meseci dobijati po 5.400 dinara. 

Zamenik predsednika Skupštine opštine Marija Pavlović ističe da se nakon što je odgovornost za vođenje opštine preuzela SNS u Velikoj Plani dogodila svojevrsna revolucija kad je u pitanju nagrađivanje studenata i učenika.

- Pre sedam godina, opština je dodelila samo 24 stipendije. Ove godine to je skoro deset puta više. Verovatno u Srbiji nema opštine koja, s obzirom na broj stanovnika, dodeljuje toliko stipendija. Podsećam da smo pre mesec dana iz opštinskog budžeta sa po 10.000 dinara nagradili više od 1.400 učenika planjanskih osnovnih i srednjih škola koji su prošlu godinu završili sa odličnim uspehom - kaže Pavlovićeva.

Za stipendije i nagrade je iz budžeta opštine izdvojeno više od 25 miliona dinara.

- To ne bi bilo moguće da stanje u budžetu opštine nije dobro. Stanje u budžetu je dobro zato što je dobro stanje u privredi Velike Plane. A i jedno i drugo su rezultat dobre državne i ekonomske politike koju vode Aleksandr Vučić i SNS ali i odgovornog raspolaganja budžetom od strane rukovodstva lokalne samouprave - kaže Srećko Radenović, šef odborničke grupe SNS u lokalnom parlamentu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd