Ponedeljak 04. mar 2024.
vreme

EKSTREMNA TOPLOTA, VETAR, KIŠA, SNEG... U decembru nas neće zaobići nijedno godišnje doba! Šok prognoza meteorologa - Čeka nas ludnica!

Foto: Shutterstock
Temperaturni šok širom Srbije

Pred nama je jedan od najhladnijih, a ujedno u proseku i najoblačnijih meseci u godini. Sam početak decembra doneće vreme nalik prolećnom. Prva dva dana decembra biće najtopliji deo ovog meseca i to će biti poslednji dani ove godine sa tako ekstremno visokim temperaturama.

ŠTA JE OVO NA NEBU IZNAD UŽICA? Građani bili ŠOKIRANI PRIZOROM (FOTO)crvenonebo

ŠTA JE OVO NA NEBU IZNAD UŽICA? Građani bili ŠOKIRANI PRIZOROM (FOTO)

TEMPERATURA U SRBIJI PADA ZA ČAK 30 STEPENI! Meteorolog oktriva da je sada samo pitanje sata kada ćemo biti OKOVANI LEDOMsneg

TEMPERATURA U SRBIJI PADA ZA ČAK 30 STEPENI! Meteorolog oktriva da je sada samo pitanje sata kada ćemo biti OKOVANI LEDOM

KAO DA NIJE DECEMBAR U ovom gradu u Srbiji je jutros izmeren 21 stepen!vreme

KAO DA NIJE DECEMBAR U ovom gradu u Srbiji je jutros izmeren 21 stepen!

Prvi i drugi decembar doneće umereno do pretežno oblačno, ali i veoma vetrovito vreme, uz jak južni i jugozapadni vetar, koji će na planinama imati i olujne udare.

S obzirom na to da je prosek jutarnja temperature za početak decembra od 0 do 4°C, a maksimalne dnevne od 5 do 9°C, temperature će biti i za 15 stepeni više od napomenutog proseka.

Noćne i jutarnje temperature zbog fenskog efekta biće u Beogradu, u Podrinju, Kolubarskom okrugu i u košavskom području oko 15°C, a tokom dana i do 22-23°C.

Drugog dana decembra temperature će u većini predela biti oko 20°C, a zahlađenje će već sniziti temperature u Vojvodini na oko 10°C.

Oba dana Negotinska i Timočka Krajina zbog košavske situacije biće najhladniji deo Srbije, uz dnevne temperature od 5 do 10°C.

Prvi i drugi decembar iako oblačni, u većini predela biće suvi, kiša uglavnom na severu Vojvodine.

Drugi dan vikenda doneće jače zahlađenje i prodor hladnog fronta sa severa, uz prolaznu kišu, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a uslova za susenžicu i sneg biće ponegde i u nižim predelima. Ne očekuju se značajnije padavine, ali će temperarature biti u drastičnom padu i to za 15 do 20 stepeni u odnosu na prva dva dana decembra.

Četvrtog decembra biće suvo, ali veoma hladno vreme, ujutro uz mraz, a tokom dana uz maksimalne temperature od 0 do 4°C, što su vrednosti ispod proseka za decembar.

Od petog do sedmog decembra očekuje se manje otopljenje, ponegde i kiša, na planinama sneg. Ipak, ostaće i dalje prohladno. Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, ponegde do 10°C.

Još malo toplije biće od 8. do 10. decembra, a biće uglavnom suvo. Maksimalna dnevna temperaratura biće oko 10°C, lokalno do 12°C.

U periodu do 15. decembra u većem delu Srbije biće suvo. Jutarnje temperature biće uglavnomod 2 do 6°C, maksimalne dnevne od 5 do 10°C.

Druga polovina decembra uz češće padavine, u obliku kiše i snega

Nakon nešto suvlje i stabilnije prve polovine decembra, drugu polovinu meseca obeližeće češći uticaj ciklona, uz padavine.

U većem delu Srbije očekuje se oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 4 do 8°C, a tokom manjih zahlađenja temperatura će biti u manjem padu, uz povremene snežne padavine i u nižim predelima, ali za sada bez nekog obilnog snega kada su nizije u pitanju.

Pred kraj meseca, negde oko 25. decembra biće malo toplije, uz temperature oko 10°C, dok bi prema trenutnim prognozama sam kraj meseca doneo pad temperature vazduha i padavine i to u obliku kiše u nižim i snega u brdsko-planinskim predelima, a uslova za susnežicu i sneg biće ponegde i u nižim predelima.

Za sada je još veoma rano precizirati kakva će Nova godina biti i novogodišnja noć, ali prema nekim trenutnim proračunima bez nekih ekstremnijih događaja.

Da samo podsetimo da je prošlogodišnji doček Nove godine protekao u znaku prolećnog vremena, a 1. januara temperatrure su uz sunčano vreme bile i do 20°C, uz prepune bašte kafića. Čak su i planine, među kojima i Kopaonik tada bile bez snega.

Dakle, vremenskoj prognozi, pred nama je jedan uobičajen i prosečan decembar, bez nekih ekstremnih pojava, ako izuzmemo prva dva dana esktremno visokih temperatura. Padavine će manje više biti u skladu sa prosekom, uglavnom od 50 do 60 mm po kvadratnom metru, na planinama oko 80 mm. Snega će na višim planinama uglavnom biti tokom većeg dela decembra, odnosno snežnog pokrivača za skijanje, dok će nizije biti uglavnom bez snežnog pokrivača, uz povremena formiranja tokom prolaznih zahlađenja.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd