Skip to main content
Masakr u školi Vladislav Ribnikar na Vračaru

ŠOK OBRT - LEKARI ZAKLJUČILI NEŠTO ŠTO MENJA TOK ISTRAGE? Dečak ubica sa Vračara nije ono za šta su verovali da jeste

Foto: Srbija Danas/Ilustracija
Kako bi se odgonetnuo ključ koji je bio okidač za ovakav strašan zločin, čitav tim psihijatara i psihologa svakodnevno ispituje i posmatra maloletnog ubicu. Kao jedan od faktora koji su mogli dovesti do ovakve nesreće pominje se odnos sa roditeljima.

Maloletni dečak (13) koji je 3. maja ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole OŠ "Vladinsav Robnikar" na Vračaru, dok je deveto dete umrlo kasnije u bolnici od posledica upucavanje, navodno se osilio i gotovo svakog dana zahteva da bude pušten na slobodu iz psihijatrijske ustanove, jer tvrdi da "nema više razloga da boravi u bolnici". Ipak, šanse da su to dogodi su praktično nikakve.

Kako bi se odgonetnuo ključ koji je bio okidač za ovakav strašan zločin, čitav tim psihijatara i psihologa svakodnevno ispituje i posmatra maloletnog ubicu. Kao jedan od faktora koji su mogli dovesti do ovakve nesreće pominje se odnos sa roditeljima.

Stručnjaci istražuju odnos dečaka sa svojom majkom

Kako "Blic" prenosi, lekari će, što je i uobičajeno u ovim slučajevima, posebno ispitati dečakov odnos prema majci i da li tu kod ovog 13-godišnjaka postoje određene negativne emocije.

Kosta Kecmanović
Kosta Kecmanović
Foto: Srbija Danas

Prema dosad raspoloživim podacima, majka jeste spartanski forsirala dečaka da u školi i mimo nje bude bolji od drugih, mada to nikada ne može biti jedini i glavni uzrok zašto je dečak, uslovno rečeno, "pukao". Mnogo je hiperambicioznih roditelja u Srbiji, pa njihova deca nisu masovne ubice.

Svakako, za dečaka ubicu je testovima utvrđeno da ima prosečnu inteligenciju i da nije “genije”, kako su ga roditelji predstavljali i oslovljavali, i kako se najpre mislilo s obzirom na studioznost s kojom je planirao masovno ubistvo.

Majka dečaka ubice saslušana u policiji: Tvrdila da ništa nije znala

Majka dečaka ubice, inače naučna radnica i profesorka na fakultetu, saslušana je u sredu u Policijskoj upravi za grad Beograd. Kako prenose beogradski mediji, navela je da ni na koji način niko nije mogao da pretpostavi da će njen sin da počini masovno ubistvo.

Otac dečaka je još ranije priveden i određeno mu je zadržavanje, dok je majka na slobodi. Po službenoj dužnosti, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet u vezi sa masakrom u OŠ "Vladimir Ribnikar" kako bi se utvrdilo da li se u radnjama majke stiču elementi krivičnog dela. Konkretno se ispituje krivično delo "zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica" iz čl. 193 Krivičnog zakonika.

Gradskom centru za socijalni rad je naloženo da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice dečaka ubice i o tome dostavi izveštaj Tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa. Ukoliko se utvrdi odgovornost majke, njoj prete tri godine zatvora.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd