Evo šta se iskomplikovalo u Ivaninoj trudnoći što je dovelo smrti bebe i nje!

07.07.2017. 11:51
Piše:
Srbija Danas/Blic
Ivana Kostić / Izvor: Foto: Facebook/Pravda za Ivanu i Veru
Ivana Kostić (31) zajedno sa svojom bebom preminula je samo nekoliko dana posle porođaja!

Prema nezvaničnim saznanjima, Ivana Kostić (31) primeljena je na Nišku ginekološko- akušersku kliniku 21. juna ali već tri dana kasnije prebačena za Beograd zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Nezapamćena tragedija: Majka i beba iz Niša umrle posle porođaja!

Dečaci su videli da je otac majci kamenom razbio glavu, ali ne znaju da je ubio: Nadaju se samo jednom

nestale bebe / Izvor: Profimedia

- Pacijentkinja je primljena u sedmom mesecu. Na osnovu analiza i utrazvuka utvrđeno je da ima trombozu vena jetre, takozvani "Bud Chiari" sindrom, sa početnim znacima lošeg funkcionisanja jetre. Dobila je svu potrebnu terapiju i zbog takvog stanja prebačena je u Klinički centrar Srbije na Institut za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu - priča dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra u Nišu za hiruška pitanja.

U Urgentnom centru pregledali su je vaskularni hirurg i gastroenterolog. Već tada žene je bila u izuzetno teškom stanju i životno ugrožena, jer su lekari ustanovili akutno popuštanje funkcije jetre i bubrega sa sumnjom na trombozu vena jetre, koj mogu izazvati HEELP sindrom "Bud Chiarrz" sindrom, ali i zastoj u rastu ploda.

Iz Urgentnog prebačena je na odeljenje akušerskog intenzivnog lečenja u GAK Višegradska. Međutim, nakon labaratorijske obrade i terapije, stanje majke i deteta se pogoršalo i odlučeno je da se uradi hitan carski rez.

Rođeno je živo žensko dete teško svega 800 grama, ekstremno nezrelo. Posle stabilizacije dete je prevezeno u Institut za neonatologiju.

Posle operacije Ivani se pogoršalo funkcionisanje jetre i bubrega. Lekari KCS svih relevantnih specijalnosti za ovo stanje su se uključili u njeno lečenje i ona je dva puta operisana. Međutim, zdravstveno stanje joj se sve više pogoršavalo, a funkcija bubrega joj je bila sve lošija, pa je usledio ishod od koga su svi strahovali.

Šta je uzrokovalo smrt mlade Nišlijke koja je bila doktor stomatologije i njene tek rođene bebe i da li je bilo grešaka u lečenju, znaće se po analizi kompletne dokumentacije, dobijanju nalaza sa obdukcije i okončanju ovih hitnih procedura.

On kaže da je nakon smrti porodilje i bebe uprava Kliničkog centra oformila komisiju i naložila hitan unutrašnji stručni nadzor koji bi trebalo da bude okončan za dva dana, nakon čega će o rezultatima obavestiti javnost.

Direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović rekao je da je juče naložio da se odmah oformi komisija za unutrašnji stručni nadzor čim je u jutarnjim časovima na mejl Kliničkog centra pristigao anonimni mejl.

- Nisu upućene primedbe na rad konkretnih lekara, ali smo bez razmišljanja oformili komisiju koja će sve da proveri - kaže prof. dr Radovanović.

Nezvanično, lekarska inspekcija stići će i u bolnicu u Višegradskoj, koja će utvrditi da li je bilo greške u lečenju Kostićeve.

Piše:
Srbija Danas/Blic
07.07.2017. 11:51
Pogledajte više