Utorak 05. mar 2024.
Carski rez

Nezapamćena tragedija: Majka i beba iz Niša umrle posle porođaja!

Foto: Profimedia
Devojčica imala samo tri dana

Porodilja I. K. (32) iz Niša i njena beba stara tri dana, umrle su pre nekoliko dana posle porođaja u GAK Višegradska. Majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, a beba na Insitiutu za neonatologiju.

Šta se ovo dešava u Nišu?! Tuklo se i staro i mlado, motikama, lopatama i svi hitno prevezeni u bolnicu

Tragično preminule majka i beba sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Fejsbuku je oformljena grupa "Pravda za Ivanu i Veru", gde su objavljene sumnje da je tragični događaj posledica neadekvatnog lečenja. Kako navodi izvor, nesrećnoj porodilji to je bila prva trudnoća i vodila ju je u Domu zdravlja Niš.

- U sedmom mesecu trudnoće, 21. juna, primljena je u Klinički centar u Nišu. Imala je bolove u trbuhu, visok pritisak i povraćala je. Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika i data joj je terapija. Pregledali su je lekari različitih specijalnosti, a posle opsežnih analiza postavljena je sumnja na tzv. Budd-Chiari sindrom kojeg karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije, a plod pati. Takođe, utvrđen je slabiji rast bebe koja je bila na donjoj granici za tu nedelju trudnoće - navodi izvor.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, posle konsultacije sa kolegama iz Beograda, I. K. je 25. juna transportovana u GAK Višegradska.

- Tamo je primljena kao hitan slučaj, u izuzetno teškom stanju, životno ugrožena. Konstatovan je poremećaj u radu jetre i bubrega. Ona nije dobro reagovala na datu terapiju i njeno stanje se dalje pogoršavalo. Lekari su tada odlučili da se uradi hitan carski rez. Rođena je devojčica od 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah je transportovana na Institut za neonatologiju - kaže izvor.

Bizaran slučaj u Aleksincu: Spalio kuću da bi ušao u rijaliti, ali to nije ono najgore!

Dodaje da je kod majke posle carskog reza došlo do pogoršanja rada jetre i bubrega.

- Ivanu su pokušavali da spasu svi lekari, od hematologa do anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije, ali njeno stanje se komplikovalo. Potom je ustanovljen poremećaj u zgrušavanju krvi. Takođe, Ivani su urađene dve operacije, ali ni pored toga nisu uspeli da je spasu - navodi izvor.

Ovo je poslednja fotografija Olge koju je ubio muž: Slikao je njen sin (3) veče pre tragedije (FOTO)

Direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović nije juče želeo da komentariše ništa u vezi sa slučajem dok zdravstvena inspekcija ne završi svoj posao. Mobilni telefon direktora Kliničkog centra Niš Zorana Radovanovića bio je nedostupan.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
16 Beograd