Utorak 05. mar 2024.
Đorđe Božović Giška

GIŠKA JE UBIJEN PRE 29 GODINA: I posle toliko godina misteriozne priče o njemu i dalje žive

FOTO: Facebook/Puls Asfalta
I dalje se prepričavaju mitovi o ovom kriminalcu koji je harao Evropom

Na današnji dan pre 29 godina ubijen je Đorđe Božović Giška, beogradski kriminalac od kojeg je drhtala Evropa.

AKCIJA!! = ULTRA LAST MINUTE CENE Hurgada od 445€, Bugarska od 139€, Istanbul od 85€

AKCIJA!! = ULTRA LAST MINUTE CENE Hurgada od 445€, Bugarska od 139€, Istanbul od 85€

NEZAPAMĆENA NESREĆA KOD PRELJINE: Auto završio na krovu od siline udara, vozač ispao u prevrtanju (FOTO)

NEZAPAMĆENA NESREĆA KOD PRELJINE: Auto završio na krovu od siline udara, vozač ispao u prevrtanju (FOTO)

POLICIJA NIJE ČEKALA SNIMAK: Zverstvo u Novom Sadu biće kažnjeno, Kontić nema gde da pobegne

POLICIJA NIJE ČEKALA SNIMAK: Zverstvo u Novom Sadu biće kažnjeno, Kontić nema gde da pobegne

Kao i svake godine, na dan kada je ubijen, Brano Mićunović - kontroverzni crnogorski biznismen koji je bio Giškin najbolji prijatelj, objavio je emotivnu čitulju u kojoj poručuje da zna da je uvek uz njega i da bi ga razumeo.

Podsetimo, Mićunović je na sahrani Đorđa Božovića Giške 15. septembra 1991. godine održao govor koji se godinama prepričava, a između ostalog tada je rekao:

- Odvraćao si mlađe, čiji si bio idol, od svih poroka i stranputica života. Govorio si da se ne tuku međusobno, da ne pucaju jedni u druge, da život čuvaju za teška vremena koja dolaze za srpstvo. Bio si i ostao Vitez sa Voždovca, čovek iz nekih davnih prošlih vremena, epskih, koja oni nisu mogli da shvate - rekao je tada Mićunović.

Ko je bio Giška?

Rođen je u Peći 16. septembra 1955, a ubijen je u okolini Gospića 15. septembra 1991. godine. Bio je, kako se u to vreme govorilo, žestok momak i osnivač Srpske garde.

Rođen je u porodici Gavrila i Milene Božović. Gavrilo Božović je rođen nedaleko od Podgorice u porodici Mićkovića koja potiče iz plemena Kuča.

Prezime je, priča se, promenio Gavrilov otac koji je navodno u Nemačkoj usmrtio jednog Nemca. Đorđe Božović je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, sa majkom i mlađom sestrom Slavicom, a kada je iste godine ubijen Gavrilo Božović, porodica se seli u Beograd.

Đorđe Božović Giška
FOTO: Facebook/Да ли сте знали?

Kroz izdržavanje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Kažu da bi završio i teologiju ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stanih jezika.

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković.

Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje intenzivno da se druži sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd