Skip to main content
nesreća

OVO SU TRI MOGUĆA UZROKA STRAŠNOG UDESA U BUGARSKOJ: Sve ukazuje na "ljudski faktor", jedan je potkrepljen izjavama očevidaca

Foto: Facebook Printscreen/BG VOICE/Twitter Printscreen/@PetarPe80038488
Uzrok teške saobraćajne nesreće koja se dogodila na auto-putu u Bugarskoj, na 216 kilometara od Sofije, u blizini Stare Zagore, za sada je nepoznat.

Ono što su bugarski policajci sa sigurnošću utvrdili, vozač autobusa šabačkih registarskih oznaka nije bio pod dejstvom alkohola, niti bilo kakvih psihoaktivnih supstanci, a nezvanično se moglo čuti i da je autobus bio ispravan. Zato, prema prvim informacijama, nadležni u Bugarskoj kao najrealniju opciju uzroka nesreće ističu “ljudski faktor”.

Pak, tri moguće varijante su u opticaju.

OVO JE VOZAČ AUTOBUSA KOJI SE PREVRNUO U BUGARSKOJ: Porodica u šoku, otkrili bitan detalj (FOTO)

OVO JE VOZAČ AUTOBUSA KOJI SE PREVRNUO U BUGARSKOJ: Porodica u šoku, otkrili bitan detalj (FOTO)

"PRVI PUT U ŽIVOTU SAM OSETIO TAKAV UŽAS" Očevidac strašne nesreće u Bugarskoj: Deca su urlala, vikala, vrištala... (FOTO)

"PRVI PUT U ŽIVOTU SAM OSETIO TAKAV UŽAS" Očevidac strašne nesreće u Bugarskoj: Deca su urlala, vikala, vrištala... (FOTO)

POVREĐENI MALIŠANI STIGLI U SRBIJU: Saniteti iz Bugarske prešli granicu, nastavljaju ka Beogradu

POVREĐENI MALIŠANI STIGLI U SRBIJU: Saniteti iz Bugarske prešli granicu, nastavljaju ka Beogradu

1.Vozač hteo da pomogne roditelju

Prva opcija, koju su navodno zagovarali i sami putnici koji su se našli u autobusu, jeste da je vozač u jednom trenutku hteo da pomogne roditelju koji nije znao da spusti sedište.

- Jedan otac je hteo da sedne napred s detetom koje nije moglo da se iskašlje. Vozač je hteo da mu spusti sedište, jer roditelj nije znao kako. Kako se vozač nagnuo da ga spusti, tako je skrenuo s puta - rekla je navodno za bugarsku BTV televiziju putnica.

Ovo je ujedno i jedina verzija koja je potkrepljena kakvom-takvom izjavom.

2.Problematična deonica puta

Druga varijanta koja se stidljivo provlačila kroz prve izveštaje bila je ona da je kolovoz u to vreme bio mokar jer je na tom delu puta prethodno padala jaka kiša. Takođe, pojedini bugarski mediji su konstatovali da se radi o problematičnoj deonici auto-puta između Stare i Nove Zagore, koja nije kvalitetno urađena, kao i na kojoj ne postoji zaštitna ograda iako se pored puta nalazi prilično dubok jarak u kojem je i završio autobus.

U prilog ovoj mogućnosti ide i odluka ministra unutrašnjih poslova, koja je doneta dan nakon nesreće, da se pojača kontrola na putevima kako bi se izbegle “putne traume”.

3.Brzina i vreme vožnje

Konačno, treća varijanta ostavlja mogućnost da je do nesreće došlo zbog neprilagođene brzine kojom se kretao autobus. Iako pojedini putnici tvrde da “nisu primetili razliku u odnosu na put u odlasku”, ova opcija dobija na snazi ako se zna da je po bugarskim zakonima zabranjen organizovan prevoz dece u večernjim satima, po mraku.

vozač autobusa
vozač autobusa
Foto: Facebook printscreen

Jedna od srpskih putnica Ivana Rajčić dala je izjavu za bugarske medije i dotakla se brzine kojom su putovali.

- Da, brzo smo stali, brzo smo stali, nismo se nekako vukli. Nisam primetila nešto drugačije da smo išli nego kada smo dolazili. Nisam primetila da smo išli nešto brže nego što drugi idu autoputem - kazala je putnica.

Navodno, kako bi stigao na vreme do srpsko-bugarske granice, a da ne krši tamošnje propise, vozač je “nagazio po gasu”, što je moglo da predstavlja još jedan mogući uzrok nesreće u kojoj na svu sreću, nije bilo poginulih, ali je jednom odraslom putniku amputirana noga, dok je jedno dete teže povređeno, ali van životne opasnosti.

BONUS VIDEO: Stravičan udes na Banovom brdu

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd