Skip to main content
Hronika vinjeta

POZNATI SRPSKI BIZNISMEN PRONAĐEN MRTAV: Policija na licu mesta!

Foto: Srbija Danas
Poznati kragujevački preduzetnik i biznismen Vladislav Avramović, poznat kao Vlada Srce pronađen je mrtav u svom lokalu u centru grada.

Kako se saznaje, sumnja se na samoubistvo i postoje indicije koje ukazuju na to da je popio veliku količinu lekova.

Policija je obavila uviđaj, istraga je u toku.

On je bio osnivač jedne od prvih privatnih izdavačkih kuća, kao i prve moderne poslastičarnice u Kragujevcu.

DA SE ZALEDIŠ! Sve više ima trgovine organima - u Srbiji se pred praznike dešava nešto ČUDNO

DA SE ZALEDIŠ! Sve više ima trgovine organima - u Srbiji se pred praznike dešava nešto ČUDNO

NEMA DANA DA ĐOKIĆEVA MAJKA NE PLAČE! Snaha ubijenog Gorana tvrdi: Ubio ih je zbog ovoga, a verovali su mu

NEMA DANA DA ĐOKIĆEVA MAJKA NE PLAČE! Snaha ubijenog Gorana tvrdi: Ubio ih je zbog ovoga, a verovali su mu

STRAVIČNA NESREĆA KOD UMKE: Mladić (21) povređen - hitno prebačan na VMA

STRAVIČNA NESREĆA KOD UMKE: Mladić (21) povređen - hitno prebačan na VMA

Vlada Srce oko 15 godina uspešno se bavio izdavaštvom i bio jedan od prvih privatnih izdavača u bivšoj Jugoslaviji. Uvek bi mu se lice ozarilo kad bi pričao o tome. Smatrao je to lepim periodom svog života.

- Volim knjige, volim da čitam, a nekada su ljudi mnogo više čitali. Danas se brže živi, drugi su mediji i interesovanja, pa zaista frapantno zvuči podatak da smo imali oko 45.000 pretplatnika. Mnogi su nam poručivali "Šta god novo izađe, šaljite". Kasnije, u ona nesrećna vremena, malo ko je mislio na knjige, pa sam morao da smislim čime ću ubuduće da se bavim - pričao je svojevremeno Avramović novinarima.

I dok se Vlada bavio izdavaštvom, pojavio se neki Italijan koji se bavio opremanjem lokala i u Beogradu i u Kragujevcu. Italijan je imao zanimljivu ponudu: da mu da na kredit opremu za poslastičarnicu, po sistemu ključ u ruke, i da ga italijanski stručnjaci obučavaju kako se pravi sladoled i svi oni čudesni kupovi.

Vlada se prvo pitao kako će on to, a onda je prelomio.

- Osim što sam voleo sladoled, nisam imao nikakve veze sa njim. Kad sam u Italiji jeo one predivne kupove, pitao sam se zašto tako nešto kod nas niko ne pravi. Tada se pojavio onaj Italijan, pa rekoh: "Kad već nije niko, dobro, ja ću". Moji su se Kragujevčani svi redom smejali, a u lokalnim novinama izašla je reportaža pod naslovom "Sa knjige na sladoled".

Uspešna franšiza

Kad je već ušao u te vode, Vlada se trudio da ono što radi bude sve bolje, pa je redovno posećivao svetske sajmove i seminare. Pre 32 godine otvorio je prvu poslastičarnicu "Srce", pre 20 poslastičarsko preduzeće sa 50 zaposlenih. Tada je zatvorio staru poslastičarnicu da bi pedesetak metara dalje otvorio objekat od 400 kvadrata i to poslastičarnicu sa baštom, radionicu, magacin i kancelarije.

- Sada mogu da kažem da smo stvarno lideri u ovom poslu. Proizvodimo i preparate za poslastičarstvo, pravimo baze za sladoled po italijanskim receptima, toplu čokoladu, milk šejk, slatku pavlaku... Snabdevamo 300-400 lokala u Srbiji koji nemaju sopstvenu proizvodnju, hotele, restorane, male poslastičarnice, kafiće - govorio je Avramović.

Postojala je, kako je dodao, njihova franšiza u Beogradu i Jagodini, a izvozili su u desetak evropskih zemalja: Grčku, Nemačku, Bugarsku, sve zemlje bivše Jugoslavije.

Šta je razlog zbog kojeg je presudio sebi, za sada može samo da se nagađa, a Kragujevcem kruže različite priče. Odgovor na to pitanje daće dalja policijska istraga.

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd