Utorak 19. mar 2024.
milicev

SLUČAJ KANTRIMEN: Sud danas odlučuje da li će Milićev ranije na slobodu

Foto: MUP
Treći osnovni sud u Beogradu danas će odlučivati o molbi za uslovni otpust iz zatvora Marka Milićeva

On je osuđen na četiri i po godine zatvora, jer je u julu 2014. godine automobilom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države. Milićev je ispunio jedan od zakonskih uslova za puštanje na prevremenu slobodu, odnosno izdržao je dve trećine zatvorske kazne, a ostale uslove ceniće sud na osnovu mišljenja zatvora u kome izvršava kaznu.

Sud mu je zimus već odbio jednu molbu za uslovni otpust, a novu molbu je podneo 12. juna. Javnost će moći da prisustvuje ročištu, kao i Milićev ukoliko bude želelo da bude priveden iz požarevačkog zatvora Zabela gde izdržava kaznu.

Pored uslova od izdržane dve trećine kazne, Krivični zakonik Srbije propisuje da na uslovni otpust sud može da pusti osuđenog "ako se u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično delo".

Pri oceni da li će se osuđeni uslovno otpustiti, sud uzima u obzir mišljenje zatvora o osuđenikovom vladanju za vreme izdržavanja kazne, da li uredno izvršava radne obaveze, kao i druge okolnosti koje ukazuju da osuđeni dok traje uslovni otpust neće izvršiti novo krivično delo. 

Zakon je propisao da se ne može uslovno otpustiti osuđeni koji je tokom izdržavanja kazne dva puta kažnjavan "za teže disciplinske prestupe" i kome su oduzete dodeljene pogodnosti. Prilikom odlučivanja o uslovnom otpustu, sud može osuđenom da naloži dužnost ispunjenja nekih obaveza predviđenih zakonom.

kantrimen
Foto:YoutubePrintscreen

Ako se nakon izlaska iz zatvora na uslovni otpust, osuđeni ne pridržava zadatih obaveza ili novo krivično delo uslovni otpust može da bude opozvan a on vraćen u zatvora.

U suprotnom, smatra se da je osuđeni izdržao kaznu, navodi se u zakoniku.

Milićev je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. godine vozilom "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Uhapšen je posle mesec i po dana bekstva u Kini i izručen Srbiji u kratkom roku.

Milićev izlazi na slobodu!? Sud donosi odluku u sredu o molbi za uslovni otpust

U ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti vozilo nije nikada pronađeno, a sumnja se da je "kantrimen" rastavljen na komade i da nije bio regularan.

Kum Milićeva, Bratislav Vesović je osuđen na godinu dana zatvora, jer je krio Milićeva nakon incidenta, kao i jer mu je pomogao da sakrije "kantrimena". Taksista "Pink taksija" Saša Janković je oslobođen od optužbi da je izbegao da prijavi saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Luka Jovanović (21).

"Tužno pismo" bez pokajanja: Činjenice koje ukazuju zašto Milićev neće biti pušten na slobodu

Što se tiče društva koje je sa Milićevim te večeri bilo u kolima, oni su još sredinom septembra 2014. godine osuđeni na kazne kućnog zatvora od četiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tužilaštvom uz priznanje krivičnog dela.

Tamara Bogdanović je osuđena na 10 meseci kućnog zatvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na četiri meseca, a Nikola Lepen i Dana Manevski na po šest meseci kućnog zatvora.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo "mini kantrimen". Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd