Skip to main content
Kinezi

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK SA GRADILIŠTA U ZRENJANINU: Radnici iz Kine odrali mačku sa namerom da je pojedu (VIDEO)

Foto: Printscreen
Udruženje za brigu o životinjama Banata Beta iz Zrenjanina pozvalo je nadležne da reaguju

Snimak na kojem se vide dvojica kineskih radnika u krugu buduće fabrike "Linglong" u Zrenjaninu, a za koje se tvrdi da deru mačku zgrozio je Srbiju!

"CRNA UDOVICA" NIJE BILA NA IZRICANJU PRESUDE! Evo šta kažu roditelji ubijenog Grčića

"CRNA UDOVICA" NIJE BILA NA IZRICANJU PRESUDE! Evo šta kažu roditelji ubijenog Grčića

KOLIKO JE FUNKCIONISALA KOČNICA TE NOĆI? Novi detalji na suđenju vozaču koji je u nesreći usmrtio Jovanu Petković (25)

KOLIKO JE FUNKCIONISALA KOČNICA TE NOĆI? Novi detalji na suđenju vozaču koji je u nesreći usmrtio Jovanu Petković (25)

"TU NEMA GREŠKE - SVEDOK UBISTVA ĐOKIĆA SE NALAZI U SELU" Nova saznanja iz istrage: Ove dve stvari su sigurne (FOTO/VIDEO)

"TU NEMA GREŠKE - SVEDOK UBISTVA ĐOKIĆA SE NALAZI U SELU" Nova saznanja iz istrage: Ove dve stvari su sigurne (FOTO/VIDEO)

Na uznemirujućem videu vidi se životinja vezana za gredu improvizovanog objekta na samom gradilištu. Jedan muškarac u ruci drži nož, dok drugi stoji kraj njega oslonjen o ašov.

Udruženje za brigu o životinjama Banata Beta iz Zrenjanina pozvalo je nadležne da reaguju.

- Ubistvo mačke, dranje kože u po bela dana nasred gradilišta kako bi pripremili obrok... Malo je reći da su takve scene nedopustive u 21. veku - naveli su iz ovog udruženja i dodali da radnici iz Kine, bez obzira na životne navike i ishranu, moraju poštovati zakone Srbije dok su na njenoj teritoriji:

- Pozivamo nadležne da prestanu da izbegavaju odgovornost za sprovođenje zakona, a policiju da uhapsi počinioce jer su jasno snimljene dve osobe koje je moguće identifikovati i privesti, a potom osuditi za taj gnusni čin.

Ubijanje i zlostavljanje životinja jasno je formulisano članom 269 Krivičnog zakonika, u kojem je navedeno da "ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine", kao i "ako je usled dela iz stava 1 ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine".

Takođe, i Zakon o dobrobiti životinja kaže, između ostalog, da se kućni ljubimci ne smeju koristiti i držati i reprodukovati za rad, ali i ishranu, odnosno proizvodnju hrane, kože, krzna, kao i u druge komercijalne svrhe.

Svetlana Lalović, koja se nalazi na čelu Felinološkog društva Le PETit, takođe kaže da nadležni moraju hitno da reaguju.

- Ukoliko se utvrdi verodostojnost snimka, to je za svaku osudu. Nadležni moraju da reaguju odmah prema važećem Zakonu o dobrobiti životinja Republike Srbije iz 2009. godine - rekla je ona, dodavši da se ovo ne dešava čak ni u Kini:

- Bila sam skeptična kad sam 2019. išla u Šangaj na sajam životinja. Pitala sam svoje domaćine da li jedu pse i mačke. Rečeno mi je da je ta zemlja 2017. godine donela zakon da životinje koje su za druženje ne smeju da se koristi za ishranu. Te stvari se samo rade u ruralnim krajevima, ali i tamo retko. Inače, vlasnik i kuvar jednog kineskog restorana iz Beograda, koji je iz Kine u našu zemlju došao pre 10 godina, rekao nam je da su, kada je on napuštao domovinu, tamo postojali restorani koji su baš pripremali hranu od mačjeg i psećeg mesa.

"Linglong"

Uputili smo zahtev za momentalno otpuštanje

- Tačno je da je pomenuti snimak nastao na gradilištu naše kompanije, a akteri snimka su zaposleni kod našeg podizvođača, zaduženog za izvođenje radova na izgradnji fabrike - naveli su za Kurir iz kompanije "Linglong":

- Takođe, internom istragom utvrđeno je da je životinja sa snimka već ulovljeni zec, a ne mačka, kog je neko od lokalnih stanovnika doneo radnicima. Nakon pribavljanja činjenica o tome šta se tačno desilo, kompanija je uputila svoj protest podizvođačkoj firmi čiji su ovo radnici, uz zahtev za njihovo momentalno otpuštanje i udaljavanje sa gradilišta. Stav kompanije je da je ovakvo ponašanje nedopustivo, budući da su briga o životnoj sredini i životinjama jedan od glavnih postulata u našem poslovanju.

Udruženje Beta:

Kinezi u Zrenjaninu u prodavnici traže mačke za jelo

Udruženje za brigu o životinjama Banata Beta iz Zrenjanina za agenciju Beta navelo je da im je ranije prijavljivano da u supermarketima u Zrenjaninu Kinezi redovno traže mačje meso:

- Pošto ne mogu u slobodnoj prodaji da ga nabave, neverovatno je i potpuno nerazumljivo da su smatrali da je ovo ispravan način da zadovolje svoje navike u ishrani.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd