Četvrtak 07. dec 2023.
Mirsad Đerlek

TROJE PACIJENATA U TEŠKOM STANJU, DVOMA ODSTRANJEN BUBREG: Đerlek otkriva u kakvom su stanju ranjeni u dva masakra koja su zadesila Srbiju

Foto: RTS/Printscreen
Prošlo je tri nedelje od stavičnog masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva, a pacijetni se još uvek nalaze na bolničkom lečenju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da se 11 ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom lečenju.

- Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove - rekao je Đerlek

PROCURILI NOVI DETALJI: Otac dečaka-ubice sa Vračara uhapšen u "Sablji"?! Ispitivan zbog kontakata sa zemunskim klanom

PROCURILI NOVI DETALJI: Otac dečaka-ubice sa Vračara uhapšen u "Sablji"?! Ispitivan zbog kontakata sa zemunskim klanom

ZAVRŠENO SASLUŠANJE UROŠA BLAŽIĆA: Evo šta je mladenovački monstrum izjavio Tužilaštvu

ZAVRŠENO SASLUŠANJE UROŠA BLAŽIĆA: Evo šta je mladenovački monstrum izjavio Tužilaštvu

"MISLILA SAM DA ĆE SVE DA NAS POBIJE" Divlji Zapad na Vračaru, očevici pucnjave opisali horor koji su preživeli

"MISLILA SAM DA ĆE SVE DA NAS POBIJE" Divlji Zapad na Vračaru, očevici pucnjave opisali horor koji su preživeli

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva.

- Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući - rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

- Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli - rekao je Đerlek.

Formirani timovi za psihološku podršku

Govoreći o preduzetim merima, Đerlek je podsetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići deci.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanjem posledica.

- Angažovaćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama - rekao je Đerlek za "RTS".

Treća mera je proširivanje na 1800 škola u celoj Srbiji, pri čemu se neće izostaviti ni srednje škole ni fakulteti.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd