PRIZNANJE UBICE PREMIJERA: Reči Zvezdana Jovanovića o atentatu na Đinđića od kojih podilazi jeza i posle 18 godina

12.03.2021. 20:19
Piše:
Srbija Danas/Mondo
Zoran Djindjić / Izvor: Foto: Profimedia/Privatna Arhiva/SD Ilustracija
Danas se navršava 18 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Tog 12. marta 2003. godine, brzinom svetlosti prvo je Srbijom a potom i Evropom odjeknula vest da je izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. Na njega je pucano ispred Vlade Srbije u trenutku kada je izlazio iz službenog automobila.

LAKO DO SJAJNE ZARADE: Evo kako možete da osvojite do 40.000 EVRA!

LAKO DO SJAJNE ZARADE: Evo kako možete da osvojite do 40.000 EVRA!

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK: Pogledajte kako je Zvezdan Jovanović pripremao ATENTAT NA ĐINĐIĆA (VIDEO)

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK: Pogledajte kako je Zvezdan Jovanović pripremao ATENTAT NA ĐINĐIĆA (VIDEO)

POLITIČARI U PANICI! Zvezdan Jovanović otkriva ko je iz tadašnje vlasti želeo smrt Zorana Đinđića

POLITIČARI U PANICI! Zvezdan Jovanović otkriva ko je iz tadašnje vlasti želeo smrt Zorana Đinđića

On je brzo prevezen do Urgentnog Centra međutim, malo kasnije podlegao je povredama.

Za atentat na njega, u maju 2007. godine, pravosnažnom presudom na ukupno 378 godina zatvora, osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović kao i još desetorica saučesnika, dok su dvojica vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni u policijskoj akciji. Ipak, uprkos osuđujućoj presudi izvršioca, politička pozadina ubistva kao i njegovi naručioci i dalje nisu otkriveni.

Na Đinđića je pucano iz zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14. Sa prozora kancelarije broj 55, koja se nalazi na drugom spratu zgrade, pucao je Zvezdan Jovanović pripadnik Jedinice za specijalne operacije, resora državne bezbednosti. 

Zemunski klan / Izvor: Foto: Profimedia/Privatna Arhiva/SD Ilustracija

Tokom istrage za ubistvo premijera, Zvezdan Jovanović je opisao poslednje momente pre nego što je ispalio dva hica:

- U zgradu odakle je pucano ušli smo ja, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović, koji je nosio kablove i farbu. Jurišić je čuvao parking-mesto ispred zgrade, i kada bismo mi dolazili, on se sklanjao. Dolazili smo "pasatom" koji je vozio Vlada Budala... Tog dana u sobi smo sedeli i čekali. Pušio sam cigarete "davidov" i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane. Telefon je bio kod Ace i javili su da Đinđić dolazi. Preko prozora smo stavili jedno šareno ćebe. Sedeo sam na stolici, cev je virila kroz prozor i nisu me mogli videti. Iz automobila je prvo izašao momak iz obezbeđenja i izneo štake. Đinđić je izašao, bio je čudno okrenut, nekako sa strane - rekao je Jovanović.

Objašnjavajući detalje ovog zločina, Jovanović je rekao da, iako je prvi metak pogodio Đinđića, ispalio je još jedan da kako bi potvrdio da ga je ubio.

- Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure, a tražio sam da ova dvojica zapale kancelariju. Pušku sam predao Aci. 

Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande... Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima - zaključio je Jovanović.

I danas, nakon 18 godina od likvidacije legalno izabranog premijera, ove reči izavaju nevericu i svedoče o surovosti i beskrupuloznosti Zemunskog klana i drugih aktera koji su učestvovali u jednom od najvećih zločina u novijoj srpskoj istoriji. 

Zoran Đinđić, prvi demokratski premijer

Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu.

Bio je doktor filozofije, kao i suosnivač i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, predsednik Vlade Republike Srbije (2001.-2003.) i gradonačelnik Beograda (1997.). Bio je prvi premijer Srbije posle pada Slobodana Miloševića, predvodnik mnogobrojnih protesta protiv njegovog režima, i učesnik njegovog svrgavanja 5. oktobra 2000. godine.

Đinđićeva vlada bila je proevropski orijentisana, zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i u tom  preiodu, sudu je izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Piše:
Srbija Danas/Mondo
12.03.2021. 20:19
Pogledajte više