Skip to main content
Aleksandar Vučić

"NEĆU DA ODEM ODAVDE, NISI UPOZNAO TVRDOGLAVIJEG OD MENE" Vučić poručio Džangu da NE ODUSTAJU od cilja (FOTO)

Foto: Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na deonici autoputa "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, na najdužem tunelu Laz, kroz planinu Jelicu, koji će imati dve cevi duge po skoro tri kilometra.

Ova deonica duga 31 kilometar najzahtevnija je na pravcu do Požege, imaće tri tunela i 35 mostova, što je otprilike trećina dužine te deonice, a Vučić je zamolio predstavnike kineske kompanije C C C C da ako mogu završe radove do 19. decembra ili najkasnije do Nove godine ili Božića.

"ZADIVLJUJUĆI USPEH SRBIJE U IMUNIZACIJI": Američki ambasador pohvalio našu zemlju

"ZADIVLJUJUĆI USPEH SRBIJE U IMUNIZACIJI": Američki ambasador pohvalio našu zemlju

VUČIĆ ODBIO EVROPSKU UNIJU: Predsednik se odupro pritisku Zapada da zabode nož u leđa velikom savezniku

VUČIĆ ODBIO EVROPSKU UNIJU: Predsednik se odupro pritisku Zapada da zabode nož u leđa velikom savezniku

SLOBINA ĆERKA JE PUCALA NA MENE: Čeda otkrio šta se stvarno desilo u noći kada je hapsio Miloševića (VIDEO)

SLOBINA ĆERKA JE PUCALA NA MENE: Čeda otkrio šta se stvarno desilo u noći kada je hapsio Miloševića (VIDEO)

Kinezi su upoznali Vučića da imaju problem sa geologijom odnosno terenom u izvođenju radova na drugom tunelu - Munjino brdo.

Predsednik je, ipak, bio uporan i u polušaljivom tonu "pregovarao" sa generalnim direktorom ČČ Džangom Sjaojuenim ubeđujući ga da se potrude i da mu obeća da će ceo autoput biti završen najkasnije do Božića.

- Neću da odem odavde, ali moraćeš da prihvatiš, nisi upoznao tvrdoglavijeg čoveka od mene - kazao je Vučić Džangu u šali, ali ne odustajući od cilja.

Vucic
Foto: Tanjug

Posle gotovo desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang su se rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će autoput Preljina - Požega biti najkasnije završen do 7. januara.

Vučić je kazao Džangu da je ranije obećao građanima da će biti gotovo autoput do Svetog Nikole, ali je napomenuo da je po ugovoru rok do polovine 2023. godine i da će i malo pomeranje završetka radova biti značajno pre roka.

Predsednik je kazao da Džangu da će se vrlo brzo ići i na potpisivanje sa ugovora sa tom kompanijom za nastavak autoputa ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara.

- To će biti važno naročito za Arilje, Ivanjicu i Sjenicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Jeste li spremni, valjda neće biti cena veća od 1,5 milijardi evra - upitao je Vučić.

vucic
Foto: Tanjug

Džang mu je ogovorio da će otprilike biti ta cena, na šta se Vučić nasmejao.

Vučić je dodao da će se graditi i nastavak autoputa ka Užicu.

Obilasku radova prisustvuju i minitar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak,ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

Na delu Koridora 11 od Preljine do Požege biće izgrađeni tuneli Laz, Munjino Brdo i Trbušani sa po dve odvojene tunelske cevi u ukupnoj dužini od 11,8 kilometara.

Radovi će, prema ugovoru sa kineksom kompanijoj Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani (ČČ) koštati 450 miliona evra.

Završetaka ovog dela autoputa Miloš Veliki omogućiće da se od Čačka do Požege stigne za pola sata.

Kada deonica bude završena, kineks akompanija će nastaviti gradnju Koridora 11 od Požege ka granici sa Crnom Gorom. Ta deonica duga je 107 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 1,5 milijarde evra.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd