Petak 23. feb 2024.
Ursula i Vučić

VUČIĆ I URSULA IMAJU JASAN I ISTI STAV PO PITANJU KOSOVA "Moramo naći zajedničko rešenje - jasno je šta nas čeka"

Foto: RTS printscreen
Naveo je da je predsednica EK rekla da je od ključne važnosti da se napetost smanji i da se vrate dijlaogu, te da je EU od početka izgrađena na dijalogu i ekonomskom razvoju, što vodi razumevaju obeju strana, zalečenju rana i konačnom pomirenju, što je dug proces, koji vodi miroljubivoj i obećavajućoj budućnosti.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na, kako je rekao, razumnim rečima i njenom stavu o krizi na severu Kosova i Metohije, poručujući da je Srbija potpunosti posvećena implementaciji svim do sada potpisanim sporazumima čiji je pokrovitelj EU.

VULIN PROČITAO HRVATE: Samo pričaju o Srbiji i Vučiću, jer nemaju čime da se pohvale

VULIN PROČITAO HRVATE: Samo pričaju o Srbiji i Vučiću, jer nemaju čime da se pohvale

RAT SAD I RUSIJE U KOJI POKUŠAVAJU DA UVUKU I NAŠU DRŽAVU: Šta se krije iza afere - agent CIA evakuisan iz Srbije

RAT SAD I RUSIJE U KOJI POKUŠAVAJU DA UVUKU I NAŠU DRŽAVU: Šta se krije iza afere - agent CIA evakuisan iz Srbije

"NE ZNA SE KAKO SISTEM IZGLEDA, SAMO VIDIMO POSLEDICE" Analitičar Obradović o "Havana sindromu" - zabeležen i u Srbiji?

"NE ZNA SE KAKO SISTEM IZGLEDA, SAMO VIDIMO POSLEDICE" Analitičar Obradović o "Havana sindromu" - zabeležen i u Srbiji?

Vučić je primetio da teško da postoji porodica koja je sudbinski čvrsto vezana za EU kao porodica fon der Lajen, te je predsednica EK, čiji je otac bio jedan od prvih službenika u Briselu još 1958. godine, a ona sama dugogodišnja saradnica Angele Merkel, osoba koja najbolje zna šta predstavljaju fundamentalne slobode oličene u četiri velike slobode - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

- Teško da takav neko postoji. Vi ste pre nego bilo ko drugi vlasni da iznesete objektivan stav o svim političkim i ekonomskim kretanjima u Evropi i svetu. I posebno me raduje vaš stav o krizi na severu Kosova i Metohije i svemu za šta ste pronašli dovoljno balansiran pristup - rekao je Vučić.

Naveo je da je predsednica EK rekla da je od ključne važnosti da se napetost smanji i da se vrate dijlaogu, te da je EU od početka izgrađena na dijalogu i ekonomskom razvoju, što vodi razumevaju obeju strana, zalečenju rana i konačnom pomirenju, što je dug proces, koji vodi miroljubivoj i obećavajućoj budućnosti.

- Uz zahvalnost za te reči razuma, želim da ponovim da je Srbija u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU - poručio je predsednik Srbije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazil je danas uverenje da je moguće da dođe do deeskalacije aktuelne krize između Beograda i Prištine i da će se pronaći održivo prijateljsko rešenje.

Fon der Lajen je, u Donjem Međurovu, gde su potpisani sporazum o izgradnji autoputa Niš-Priština, kao i otpočela gradnja železničke deonice Niš-Brestovac, naglasila da su svi veoam zabrinuti zbog trenutne krize.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

Istakla je da zbog toga postoji platforma kroz dijalog uz posredovanje EU.

- Dok razgovaramo ovde u Briselu se odvijaju razgovori. To je dobro jer razgovori jedni sa drugima znači da mogu da se pranađu rešenja. Regionu su potrebni snažni odnosi - istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da podržava ambicije Srbije da što pre otvori klastere u pristupnim pregovorima.

- Znam da je odluka u rukama članica EU i zato je od suštinskog značaja da dalje ispunjavate uslove, posebno u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom - kazala je ona obraćajući se Vučiću sa „dragi Aleksandre“.

Fon der Lajen je kazala da je snažan zagovronik pristupanja Srbije u EU.

- U tom kontekstu pozdravljam da Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem na svemu što ste preduzeli. Ogroman i težak posao ste uradili. Neverovatno je videti taj napredak - kazala je ona.

Kosovo i Srbija
Foto: Profimedia

Izrazila je zadovoljstvo što će Vučića videti uskoro i na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, gde će, kako je objasnila, zajedno doneti smernice za kurs zajedničke budućnosti.

Založila se da Srbija u potpunosti uzme ulogu u Konferenciji o budućnosti EU.

- Srbija ima važan doprinos i treba da ga da, treba da se čuje glas građana Srbije kada jer reč o oblikovanju budućnosti EU. Želimo da vas saslusamo - poručila je Fon der

Lajen. Fon der Lajen je kazala da prisustvuje posebnom trenutku otpočinjanja radova na deonici železničkog koridora 10, koji povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom. Istakla je da će to biti pokretač privrede Srbije, za trgovinu i investicije, da se radi o ekonomskom planu koji funkcioniše.

- Mi povezujemo Evropu - podvukla je Fon der Lajen.

Kada je reč o autoputu Niš-Priština zahvalila se što je imala priliku da posvedoči potpisivanju koje je "simbol naše snažne saradnje i projekata povezivanja kroz koje zajednički gradimo našu evropsku budućnost".

- Bolja budućnost Srbije je u EU - podukla je ona.

Ukazal je da je još dosta posla pred nama i da postoje prioriteti.

- Moramo da prevazidemo pandemiju i podstaknemo ekonomski oporavak. EU je uložila znatne sume u prevazilaženje pandemije. Za Zapadni Balkan izdvojena je podrška u visini od 3,3 milijardi evra, a Srbija je već dobila 23 miliona evra trenutne pomoći - objasnila je ona.

Takođe je naglasila da su potrebne strateške inevsticije koje će osigurati trajni oporavak.

Ursula fon der Lajen
Foto: Profimedia

- Kao i u EU i u Srbiji većina mladih zaslužuje zeleniju, digitalniju i prosperitetniju budućnost. Dosta posla je već urađeno, ali dosta i predstoji - ukazala je Fon der Lajen. Rekla je da EU ima investicioni plan za Zapadni Balkan, a na zemljama je da predlažu same projekte.

- Srbija je ta koja pravi i u čijim je rukama razvoj projekata. Ove godine je plan napravljen da se isplati 500 miliona evra. S obzirom da projekti dobro napreduju možemo da uložimo dodatnih 600 miliona evra. To je dokaz da je plan uspešan“, podvukla je ona.

Ukazala je da se radi i na gasnoj interkonekciji, na koridoru za električnu energiju, dodajući da je energetika važna tema, i biće važna za izgradnju zelenije, održivije budućnosti.

Fon der Lajen kaže da, kada se Srbija angažuje u zelenim projektima, može da se garantuje najbolja vrednost građanima.

- Imamo zajedničko obećanje da ćemo da poštujemo životnu sredinu - dodala je ona.

Fon der Lajen je istakla da je potrebno više integracija u regionu, i zato je od vitalnog značaja da svih šest partnera na Zapadnom Balkanu čine dobar tim i razviju zajedničko regionalno tržište, poručila je ona.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd