clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ISTORIJSKO OBRAĆANJE VUČIĆA U NJUJORKU: Zapadne sile su pogazile principe UN i Rezoluciju 1244 (VIDEO)

21.09.2023. 17:43
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u Njujorku gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić. Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da ćemo pokazati da se držimo principa i poštovanja međunarodnog prava.

"IDEM U NAJZNAČAJNIJU POSETU U SVOJOJ KARIJERI" Vučić najavio razgovor sa najmoćnijim liderom od koga mnogo toga zavisi

"IDEM U NAJZNAČAJNIJU POSETU U SVOJOJ KARIJERI" Vučić najavio razgovor sa najmoćnijim liderom od koga mnogo toga zavisi

ŠTA SE DEŠAVALO IZA ZATVORENIH VRATA? Vučić otkrio detalje: Neće da izgovore reč Srbija, rekao sam im "Slobodno izgovorite"

ŠTA SE DEŠAVALO IZA ZATVORENIH VRATA? Vučić otkrio detalje: Neće da izgovore reč Srbija, rekao sam im "Slobodno izgovorite"

VUČIĆ U PRIJATELJSKOM ZAGRLJAJU SA BIN ZAJEDOM U NJUJORKU: Glavna tema razgovora nasilje koje Srbi trpe na Kosovu (FOTO)

VUČIĆ U PRIJATELJSKOM ZAGRLJAJU SA BIN ZAJEDOM U NJUJORKU: Glavna tema razgovora nasilje koje Srbi trpe na Kosovu (FOTO)

Predsednik Vučić je na početku obraćanja poručio da stoji za govornicom kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje.

- Mi se nalazimo na evropskom putu, ali ne želimo da izgubimo prijateljstva koja smo dugo gradili. Principi povelje UN su jedina odbrana svetskog mira, i zalog samog opstanka ljudske civilizacije - rekao je on.

Vučić kaže da su ratovi i krize bolna posledica napuštanja principa Povelje UN.

- Svi mi koji govorimo ovde pričamo o svojim problemima, često se dodvoravajući javnom mnjenju, ali retko ko razmišlja o budućnosti. Malo ko je slušao Antonia Gutereša, i gotovo niko nije preneo njegove upozoravajuće reči. U eri gde se kućnim ljubimcima posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudno što se suočavamo sa problemima - dodaje predsednik.

On je istakao da nepoštovanje međunarodnog javnog prava dovodi do opasnih posledica.

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, gaženjem povelje UN, i dalje traje. To je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se suočavamo. Od kada smo se prošli put ovde sreli, svet nije ni bolje ni bezbednije mesto. Mir i stabilnost su i dalje ugroženi - ističe Vučić.

Predsednik podseća na ugroženost energetske stabilnosti i poremećene lance snabdevanja.

- Govorio sam da niko nikoga ovde ne sluša, i ne teži stvarnim dogovorima, a sada sve manje i manje razgovaramo. Kao da su svi odustali od traženja kompromisa. Dok poslednja tri dana sa ove govornice se svi zaklinju u Povelju UN, upravo je kršenje istih u korenu većine sadašnjih problema, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji nasiljem i ratovima ostvaruju svoje interese - kaže on.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS/Printscreen

Vučić je dodao da su mnogi isticali svoje zemlje kao primer moralnosti i pravde.

- Danas neću govoriti u superlativu o ekonomskim uspesima moje zemlje, gradnji puteva i bolnica, jer se podrazumeva da štitim interese svoje zemlje. Ali ću govoriti o kršenju pravila, i to od strane najvećih zemalja sveta, posebno onih koji drže političke i moralne lekcije - istakao je predsednik.

On kaže da smo čuli predsednika Bajdena sa ove govornice da govori o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Čini mi se da su to svi podržali, ali je jedini problem što je nekoliko sati nakon njegovog govora morao sam da vidim predsednicu tzv. Kosova. Istovremeno, samo nekoliko metara dalje, nemačka ministarka je rekla da se oni čvrsto drže povelje UN. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. A gotovo sve zapadne sile pogazile su principe UN, i Rezoluciju 1244 - podsetio je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio i na agresiju na Jugoslaviju, kao i na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najvećih nije imalo milosti prema jednoj maloj Srbiji, a smejali su se kada je Putin koristio isti izgovor kao i oni. Onda im je 2008. godine palo na pamet da podrže nezavisnost tzv. Kosova. Ta odluka je doneta kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evrointegracije, i bila punopravna članica svih međunarodnih organizacija - kazao je on.

Vučić podseća i da su mnogi Srbi morali da izbegnu sa KiM, a da nama danas drže pridike, kao da mi ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine.

- Mi svoje principe ne menjamo, nama je svako nasilje isto. Svako kršenje Povelje UN je isto. Bez obzira na silu, i bez obzira na izgovore. Ali kada ih pitamo o onome što je urađeno mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predsednici manjih zemalja čuli milion puta: "Ne vraćajte se u prošlost" - rekao je predsednik.

On dodaje da je bezbroj puta bio pod neviđenim pritiscima.

- Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake. Ako se menjaju tako lako, onda to nisu principi. Sva pravila moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Još jedna bitna stvar je da je mir postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i krivce. Velike sile imaju samo lažne principe - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS/Printscreen

Predsednik Srbije kaže da se danas na KiM odigrava ogoljeno nasilje koje nad Srbima primenjuju separatisti Aljbina Kurtija.

- Samo prošle nedelje je Aljbin Kurti u Briselu poručio da će Srbi da plate i da pate. Da li je moguće gore ruganje ljudskosti i međunarodnom poretku. Samo dan kasnije, upravo sada, odveden je novi kontingent Srba, uhapšenih u njegovoj kampanji terora - kaže on.

Vučić je rekao i da cinizam Kurtijevog režima ide toliko daleko, da iako su EU i Amerika izdali saopštenje kojim osuđuju nasilje vlasti u Prištini, skočio broj napada na Srbe.

- Miloš i Stefan Stojanović, srpski dečaci, upucani su na Badnje veče od strane ilegalnih pripadnika snaga bezbednosti. Iako svi znaju da je samo postojanje KBS ilegalno po Rezoluciji 1244. Zabrana glasanja za Srbe, ekonomska blokada, to je deo tužne svakodnevice za Srbe - kazao je predsednik.

On je istakao da nema humanitarne katastrofe, i poziva na akciju, i da mnogi samo slažu ramenima.

- Ali uvek kažu da će sve biti krivica obe strane. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake članice UN. Samo je tužno što se oni veliki, koji odlučuju, pozivaju na svoje principe, koji im u tom trenutku odgovaraju. Jasno je po tome da ulazimo u eru velikih sukoba - dodaje Vučić.

Baš u takvoj situaciji UN ostaje jedini faktor koji nas okuplja, rekao je predsednik Srbije.

- Pružamo punu podršku svim reformskim procesima UN, uključujući inicijative generalnog sekretara UN za jačanje ove organizacije. Da ne bismo svi nestali, moramo se svi ujediniti na tom poslu - kazao je predsednik.

Neophodno je poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, i ponoviću da Srbija podržava integritet svih država članica UN.

- Zato mi je teško da shvatim zašto neki ne žele da poštuju teritorijalni integritet Srbije. Ipak, želim da se od srca zahvalim globalnoj većini. Većina članica poštuje Povelju UN. Za vas dupli standardi ne postoje, i duboko vam hvala što podržavate naše napore. Čuvajući naše granice čuvate i svoje granice - istieč Vučić.

On je istakao da Priština ni čitavu deceniju posle potpisivanja Briselskog sporazuma nije omogućila formiranje ZSO.

- Disbalans po kome Srbija večito mora da popušta ne vodi ka rešenju. Razgovor sa Kurtijem je više monolog, nego dijalog. Teško je objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja sporazuma nije stvorena ZSO. Srbija je na evropskom putu, spremna da se promeni, i spremna je za reforme. Imamo dobre odnose sa SAD, i verujem da će naši odnosi biti još bolji - kazao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS/Printscreen

Vučić je kazao da ćemo čuvati i tradicionalna prijateljstva, uključujući i zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

- Nećemo prekinuti tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Dijalog je jedino rešenje. Mir i stabilnost nemaju alternativu, i tako nastupamo u svim razgovorima sa EU. Verujem u budućnost i da imamo kapacitet da uz zajedničke napore prevaziđemo razlike. Želim da gradimo mostove, a ne zidove - rekao je on.

Predsednik je ukazao na važnost inicijative Otvoreni Balkan, i kaže da takav pristup imamo prema svim anšim susedima.

- Ovi procesi su nerazdvojni deo našeg puta da postanemo članica EU. Imamo ovakav pristup zato što želimo da gradimo nova prijateljstva, i da čuvamo ona tradicionalna - kazao je Vučić.

On ističe i da će svi osetiti duh prijateljstva u Beogradu, koji će biti domaćin Expo.

- Nakon mnogo vremena usvojena je i agenda 2030. Postoji tračak nade da ispuno sva obećanja, iako je mnogo razloga za zabrinutost. Svi se i dalje suočavamo sa problemima kao što su siromaštvo i glad. Srbija daje sve od sebe, i neki od rezultata Srbije su učešće u globalnim inicijativama i njihova primena. Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju, i trudimo se da pronađemo nove izvore rasta. Srbija je prva zemlja u regionu koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, i usvojila agendu još 2019. godine - rekao je predsednik.

Vučić kaže da su znanje i nauka ključni za implementaciju agende 2030.

- Zato sam ponosan što je na inicijativu Srbije proglašena dekada za održivi razvoj. Sve to radimo za buduće generacije. Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela: "Mir je najbolje oružje za razvoj koje iko može da ima". Moramo verovati u to. Moramo da slušamo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu - rekao je predsednik Srbije, na šta je pozdravljen aplauzom.

On je pozvao sve članice UN da budu gosti na Expo 2027. u Beogradu.

- Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost. Znam da sam govorio duže nego što su mi tražili, ali sam dao sebi isto pravo koje su velike sile dale same sebi - rekao je na kraju govora Vučić, i opet pozdravljen aplauzom.