Skip to main content
Aleksandar Vučić

AMERIČKI CNN O SPORAZUMU BEOGRADA I MOSKVE: "Vučić zadao glavobolje EU, Srbija je toliko važna i velika - ključna zemlja na Balkanu"

Foto: Reuters
Vodeći američki medij CNN objavio je analizu gasnog sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Rusijom u jeku rata u Ukrajini i naftnog embarga koji su uvele zemlje članice EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je u nedelju da je njegova zemlja dogovorila novi trogodišnji ugovor o nabavci gasa s ruskim državnim dobavljačem Gazpromom. Vest je stigla u nezgodno vreme. Vučić je time zadao novu glavobolju zapadnom antiputinovskom savezu, a posebno Evropskoj uniji, piše američki CNN.

S druge strane kontinenta čelnici država EU zaglibili su u napornim pregovorima oko šestog paketa sankcija Moskvi. Konačni dogovor, objavljen u ponedeljak kasno uveče, uključuje delimičnu zabranu uvoza ruske nafte u EU.

Međutim, kako bi svi pristali na sankcije, Brisel je bio prisiljen napraviti izuzeće za naftu koja se u Mađarsku, Slovačku i Češku uvozi naftovodom. To su neke članice EU doživele kao veliki ustupak.

HRVATI BESNI! Vučić nas sprečio da kupimo moćno američko oružje, a srpsku vojsku učinio nikad jačom!

HRVATI BESNI! Vučić nas sprečio da kupimo moćno američko oružje, a srpsku vojsku učinio nikad jačom!

N1 PITAO GRAĐANE O PREDSEDNIKU, NAROD PREZADOVOLJAN: Vučić je borac i veliki radnik! (VIDEO)

N1 PITAO GRAĐANE O PREDSEDNIKU, NAROD PREZADOVOLJAN: Vučić je borac i veliki radnik! (VIDEO)

Kompletan govor predsednika Vučića koji svaki građanin Srbije TREBA DA PROČITA!

Kompletan govor predsednika Vučića koji svaki građanin Srbije TREBA DA PROČITA!

Iako Srbija nije članica EU, deo je plana proširenja EU koji uključuje i neke njene susede. EU se namerava proširiti na istok i vidi zapadni Balkan kao ključ evropske sigurnosti, što je još više naglašeno u svetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Od ovih balkanskih država, Srbija se posebno smatra ključnom iz brojnih razloga. Njena veličina, stanovništvo i geografski položaj čine je glavnim akterom geopolitike u regiji. Ako želite razgovarati o budućnosti Bosne i Hercegovine ili Kosova, trebaće vam srpska vlada za stolom, piše CNN.

Međutim, Srbija se takođe jako oslanja na Rusiju kada je u pitanju gas. Ona takođe vojno sarađuje s Moskvom. Ukratko, Srbija ima ogromne koristi od svog odnosa s Rusijom, a čak i ako u bližoj budućnosti postane članica EU, neće hteti spaliti svoje mostove s Kremljom, navodi u analizi američki medij.

Srbija je toliko velika i važna da je ključna za projekat proširenja EU, kojim se nastoji ojačati i proširiti evropske vrednosti, stabilnost i sigurnost. Takođe je toliko velika i važna da može u isto vreme sklapati poslove s Rusijom, Kinom i EU - kako god smatra prikladnim - i dalje biti zenica oka Brisela, navodi CNN.

Vučić i Putin
Foto: Profimedia

Iako je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a kojima se osuđuje ruska invazija, nije sankcionirala Moskvu niti se uskladila s Briselom po pitanju sankcija protiv Moskve. A to je nešto što se od država kandidata za članstvo očekuje da učine. Novi ruski gasni sporazum, strahuju neki zvaničnici EU i analitičari, mogao bi biti korak predaleko za neke zemlje članice EU.

Velika Britanija, koja više nije deo EU, dobro je sarađivala sa svojim evropskim saveznicima i pokazala da uprkos Bregzitu i dalje može igrati vodeću ulogu u ujedinjenoj evropskoj fronti. S druge strane, haos i neizvesnost stvaraju prilike i ljudima na pozicijama poput Vučićeve. Koristan je Briselu i Moskvi i očito oseća da može nastaviti igrati za obe strane.

EU se suočila s mnogim poteškoćama otkako je počela ukrajinska kriza, a zadržati svih 27 njenih članica na istoj strani nije bio lak zadatak. No činjenica da se gasni sporazum Srbije dogodio u istom nedelji kada su se čelnici EU sastali kako bi se dogovorili oko zabrane ruske energije naglašava u kojoj meri su neke stvari jednostavno izvan centralizovanih ruku Brisela.

Kako vreme odmiče, to bi moglo postati vrlo nezgodno pitanje za budućnost evropskog projekta, ističe CNN.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd