Petak 23. feb 2024.
Interpol

"Amerika i EU mogu da nateraju Prištinu da povuče takse - PITANJE JE SAMO DA LI HOĆE!"

Foto: Profimedia/ilustracija
Odluka vlasti u Pristini šteti privatnom biznisu u Srbiji, ali i strancima koji imaju fabrike u Srbiji i plasiraju robu na KiM

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da velike sile poput SAD i EU mogu pritiskom da izdejstvuju povlačenje odluke Prištine da na robu iz centralne Srbije uvede takse od 100 odsto. 

Stefanović je  rekao da nakon poruka koje su stigle iz Vašingtona i Brisela da odluka prištinskih vlasti mora da bude povučena, očekuje da vidi konkretne korake, a ne da ostane mrtno slovo na papiru.

Nakon insistiranja EU da povuku SRAMNU odluku, usledio BEZOBRAZAN odgovor iz Prištine

- Ne može niko da me ubedi da SAD i EU ne mogu pritiskom da izdejstvuju da se povuče ta odluka. Ako bude iskrene želje velikih sila odluka će biti povučena - rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović, Interpol
Foto: Profimedia

On je naglasio da Srbija "od ozbiljnih igrača" očekuje da pokušaju da reše problem koji je nastao i podsetio da Priština krši međunarodni sporazum CEFTA i pita kako će EU da objasni da Prištini dozvoljava kršenje tog sporazuma, a da od drugih očekuju da ih poštuju.

- Vi sada imate akciju prištinskih institucija koja je bazirana na kršenju međunarodnog prava. Oni krše CEFTA sporazum - naglasio je ministar i dodao da je potez Pristine pritisak na Srbe koji žive na KIM i koriste robu iz centralne Srbije, ali i neka vrsta ekonomskog pritiska na sve. 

Stefanović o srpskoj borbi u Interpolu: Išli smo da branimo i međunarodno pravo

Napominje da odluka vlasti u Pristini šteti privatnom biznisu u Srbiji, ali i strancima koji imaju fabrike u Srbiji i plasiraju robu na KiM. 

Priština
Foto: Profimedia

- Oni štete ekonomijama ne samo Srbije već i drugim zemljama. Tu se sada uvlače i drugi i to pokazuje neracionalnost takve odluke - istakao je Stefanović.

Srbija će, kako kaže, nastaviti da bude odgovorna, da poštuje međunarodno pravo i povlačiči poteze jkoji neće dovesti do sukoba na KiM.

- Investicije, otvaranje fabrika biće u Srbiji ako bude stabilnosti i mira. Ako stabilnosti nema niko neće doći u ovu zemlju ni kao turista, a ne da ulažu novac - naglasio je ministar.

OVO JE GORE NEGO ŠTO SMO MISLILI: Evo šta tačno sadrži odluka lažne države o novim carinskim merama

Upitan da li je moguće i kada nastaviti dijalog s Pristinom, on je rekao da je to teško pitanje. 

- Predsednik (Aleksandar Vučić) je rekao da je teško da se razmišlja da s nekim od njih sednemo za sto. Nema suštinskih razlika među političarima u Prištini - zaključio je Stefanović.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd