Ponedeljak 26. feb 2024.
Raška oblast

Amerikanci "PALE" Sandžak: Preko Sulejmana Ugljanina stvaraju NOVO KOSOVO za Srbiju

Foto: SD/ilustracija
Vašington našao saveznike

Posle kosovskih Albanaca, Vašington je našao nove saveznike za zatezanje omče oko vrata Srbiji, ako se za tim ukaže potreba, među pristalicama Sulejmana Ugljanina.

Dačić danas u Moskvi sa najvišim ruskim zvaničnicima

Nova provokacija: Haradinaj pozvao BiH da prizna nezavisnost Kosova

Stranka SDA Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, koji je i predsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji, obavestila je političkog savetnika Ambasade SAD u Beogradu da zahteva reviziju Akcionog plana nacionalnih manjina, u koji bi se ugradili zahtevi Bošnjaka.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin
Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

U razgovoru je istaknuto i da se traži da se iz procedure povuče predlog zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da se formiraju nove radne grupe u kojima predstavnici manjina neće biti diskriminisani i čiji predlozi će se uvažavati.

Da uprostimo, Ugljaninova stranka izjadala se Amerikancima kako Srbija "ne želi da im da autonomiju", ili da "prizna Sjeničku deklaraciju iz vremena Austrougarske kada su Bošnjaci zatražili da im se omogući samostalnost".

Ovo nije prvi put da se Ugljanin obratio strancima za pomoć.

Ugljanin je inače nedavno od međunarodne zajednice zatražio da pomogne pitanje "trajnog rešenja statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka kao naroda koji je autohton u Sandžaku, a momentalno čini brojčanu manjinu i u Srbiji i u Crnoj Gori", a to je zato što je, kako je istakao Ugljanin, "etnički bio ubijan, proterivan i proganjan".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd