Ponedeljak 11. dec 2023.
 Željana Radojičić Lukić

Autorka projekta "Čarobno selo": Seoska učiteljica iz Srbije među 50 najboljih na svetu (VIDEO)

Foto: Prinscreen Youtube/ Željana Radojičić Lukić
"Global tičer" je jedna od najvećih nastavničkih nagrada u svetu

Nastavnica Osnovne škole "Milan Rakić" iz Mionice Željana Radojičić Lukić, autorka projekta "Čarobno selo", jedna je od 50 finalista nagrade "Global tičer" za 2018. godinu.

Kako se navodi, reč je o jednoj od najvećih nastavničkih nagrada u svetu, koju dodeljuje Varki fondacija "izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji".

U biografiji Željane Radojičić Lukić, objavljenoj na sajtu nagrade "Global tičer", ističe se da je ona bivša izbeglica i da predaje u ruralnoj sredini.

Prvo je organizovala projekat sređivanja jedne stare i neopremljene učionice, koju je "pretvorila u učionicu iz snova", da bi nakon toga 2011. pokrenula projekat "Čarobno selo", dodaje se na sajtu. 

- To je motivisalo roditelje da se ne presele u velike gradove, već da sa svojom decom ostanu u ruralnoj sredini i shvate da kreativne akcije mogu da poboljšaju kvalitet života i obrazovanja - navodi se na sajtu nagrade "Global tičer". 

U projektu "Čarobno selo" učenici i nastavnici su zajedničkim snagama radili na razvijanju znanja i veština kroz integrativni pristup. 

Deca su pod otvorenim nebom učila u kreativnim radionicama, a profesori su bili obučeni kao vile iz slovenske mitologije. Deca su, takođe, učila o obnovljivim izvorima energije, astronomiji, meteorologiji, pravili su bašte u kojima su sadili povrće... 

Roditelji, obratite pažnju! Ako se VAŠE DETE bude ovako ponašalo, platićete KAZNU od 100.000 dinara

- Okruženje iz bajke motivisalo je decu da lakše upiju znanje - navode iz "Global tičera", ističući da je tokom šest godina kroz projekat "Čarobno selo" prošlo više od 15.000 dece, 2.000 nastavnika i više od stotinu studenata. 

Nakon proglašenja "50 najboljih nastavnika sveta", Radojičić Lukić u saopštenju, navodi da "uspeh ne pada sa neba i da se za njega svako od nas mora boriti svojim radom", te je objasnila da se i sama suočavala sa preprekama u karijeri, koje je pretvorila u prilike i, na kraju, "krunisala ovim uspehom". 

Ovaj dečak je kao beba, pre 13 godina ZARAŽEN HIV-om, za to je saznao tek sada: Evo kako on SADA živi

Istakla je da je reč o najvećoj nastavničkoj nagradi na svetu, "koja je u rangu Nobelove nagrade". 

Nastavnicima širom sveta poručila je da veruju u sebe, da ne posustanu u kriznim situacijama i da svaku prepreku "svojim radom i verom pretvore u priliku za uspeh". 

- A uspesi, uspesi prijaju i zato težite da postignete onaj uspeh koji će vas lično učiniti zadovoljnim, bez obzira na veličinu tog uspeha", poručila je Radojičić Lukić, na kraju saopštenja potpisana samo kao "seoska učiteljica". 

Nagradu "Global tičer", u iznosu od milion dolara dodeljuje Varki fondacija "izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji", a dobitnica iz 2017. je Megi Mekdonel iz Kanade. 

Radojičić Lukić bila je v. d. pomoćnika ministra prosvete dok je na čelu tog ministarstva bio Srđan Verbić, a dobitnica je i Svetosavske nagrade i Najboljih edukatora Srbije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd