Skip to main content
Opozicija

BRAKORAZVODNA PARNICA OPOZICIJE VEĆ POČELA: Nisu izdržali ni četiri meseca, Đilas i Jeremić već dele imovinu

Foto: Srbija Danas
Iz ove brakorazvodne sapunice istupio je i DS.

U Srbiji brak prosečno traje 13,6 godina pre nego što se par razvede. Međutim, stanje u opoziciji je i po tom pitanju daleko ispod proseka.

ČEDA U ZAVOJIMA! Isplivala šok fotografija - ima zdravstvene probleme opasne po život (FOTO)

ČEDA U ZAVOJIMA! Isplivala šok fotografija - ima zdravstvene probleme opasne po život (FOTO)

VUČIĆ RAZOTKRIO NAMERE TAJKUNA! Otkupom namirnica hteo da prevari državu - u sve se uključila BIA

VUČIĆ RAZOTKRIO NAMERE TAJKUNA! Otkupom namirnica hteo da prevari državu - u sve se uključila BIA

VULIN ODGOVORIO NA SRAMNE IZJAVE GRADONAČELNIKA KIJEVA: "Ono što Kličko priznaje Šiptarima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini"

VULIN ODGOVORIO NA SRAMNE IZJAVE GRADONAČELNIKA KIJEVA: "Ono što Kličko priznaje Šiptarima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini"

Politički brak Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, Narodne stranke (NS) Vuka Jeremića, Demokratske stranke (DS) Zorana Lutovca, Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavla Grbovića, sindikata... - ozvaničen u februaru 2022, pod nazivom Ujedinjeni za pobedu Srbije, nije izdržao ni četiri meseca.

U krizu je upao maltene i pre izbora, održanih 3. aprila. Već u toj izbornoj noći pukotine među partnerima bile su više nego očigledne.

Dok je Đilas, kako su preneli svedoci iz izbornog štaba, držao slovo, pojedini su pravili grimase negodovanja, uz kolutanje očima.

Ubrzo je usledio razlaz - nogu je najpre povukao Jeremićev NS.

Iz ove brakorazvodne sapunice istupio je i DS. Obe partije će u budućem sazivu parlamenta nastupati u odvojenim poslaničkim klubovima.

Ovako su podelili imovinu

  • 38 mandata osvojili Ujedinjeni za pobedu Srbije
  • 12 mandata pripada NS od ukupnog broja
  • 10 DS
  • 16 grupi oko SSP *
  • ili konkretno: 10 mandata - SSP; 2 - PSG (Pavle Grbović i Natan Albahari), 1 - Pokret za promene (Janko Veselinović), 1 - Sindikat Sloga (Željko Veselinović), 2 nestranačke ličnosti (Marija Lukić iz Brusa i Slaviša Ristić s KiM)

Sporazumni kraj

U međuvremenu je izvršena i deoba "bračne tekovine" - od osvojenih 38 poslaničkih mandata NS je pripalo 12, DS 10 i 16 je ostalo grupi oko SSP.

Naime, NS i DS ozvaničili su u utorak da će u novom sazivu Skupštine, čije se konstituisanje očekuje u julu, imati odvojene poslaničke klubove. Prethodno su SSP, PSG, PZP i Sloga saopštili da će nastupati zajedno u (trećoj) parlamentarnoj grupi.

U pokušaju da razlaz obrazlože tehnikalijama - da više grupa znači u zbiru više vremena za polemiku, posredno su priznali postojanje (nepremostivih) razlika.

- Više je razloga, a jedan je što onda imate više minuta. Šef poslaničkog kluba ima na raspolaganju da govori 20 minuta - kazala je potpredsednica DS Dragana Rakić.

A onda priznala da su "Ujedinjene" činile partije i pokreti koji se razlikuju ideološki, na neke stvari gledaju drugačije, što će doći do izražaja u parlamentu.

Dragan Đilas
Foto: Profimedia

Složna braća

Poslanica i članica Predsedništva SNS Sandra Božić kaže da je ovu situaciju najbolje opisao Tolstoj kada je rekao: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način."

- Ovo je samo još jedna repriza "složne braće", koju smo gledali i u prošlom sazivu, dok nisu prestali da dolaze na sednice. Deliće se opet dok svi ne postanu samostalni poslanici, pa će za po nadnicu pljuvati jedni po drugima. Glasači koje predstavljaju su im nebitna kategorija - kaže Božićeva.

Teško da je taj "brak" funkcionisao iz ljubavi i SSP je u toj kombinatorici, ocenjuje, ostao kratkih rukava:

- Pa će teško moći da zadovolje apetite gazde Đilasa i Marinike Tepić, naviknute na raskoš. Ostalo je da vidimo koliko će i to potrajati, a posebno da li će se Marinika suzdržati, a da ne preleti u neki drugi klub pošto će ponuda biti šarenolika. Svakako mislim da će se držati koliko toliko na okupu dok budu na Đilasovim jaslama - navodi ona. 

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd