Skip to main content
ivica-dacic

Dačić se ne obazire na ofanzivu Zapada: Priština može samo da SANJA članstvo u Unesku i Interpolu

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Pripreme lažne države Kosova za apliciranje već počele

Savetnik premijera lažne države Kosova Ramuša Haradinaja, Halil Matoši, izjavio je da Priština radi na ispunjavanju svih potrebnih kriterijuma za pridruživanje Interpolu i Unesku i da planira da ove godine podnese zahtev za prijem u te dve organizacije.

- S obzirom na tehničke kriterijume koji se moraju zadovoljiti, a to se odnosi na članstvo u Interpolu, kosovska vlada je spremna i sigurno će ove godine podneti zahtev za prijem. A spremni smo što se tiče Uneska – rekao je Matoši.

Budući da do sada nisu imali uspeha kad je reč o ostvarivanju članstva u ove dve organizacije, vlast u Prištini, čini se, krenula je mnogo ranije u temeljnu pripremu. Ipak, to ne treba mnogo da nas brine.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uverava da nema razloga za brigu kad je reč o prijemu Kosova u Unesko!

- Nemaju nikakve šanse. Mnogo toga smo uradili i tek ćemo uraditi. Imaju podršku Zapada, ali i mi radimo – naveo je Dačić.

Unesko
Sedište Uneska u Parizu
Foto: Profimedia

Za Interpol su, kako je rekao Matoši, u Prištini već spremni što se tiče ispunjenosti tehničkih kriterijuma. Situacija po Srbiju bi moglo da oteža to što se Generalna skupštine te organizacije ove godine održava u Emiratima.

- Prošle godine je sastanak bio u Kini, a Kina nam je naklonjena i dosta nam je pomogla. Sada će biti teže, ali ne očekuju se veći problemi – navodi izvor iz vrha vlasti.

Ambasador Srbije u Unesku, Darko Tanasković, izjavio je da se moglo očekivati da se u Prištini kreće sistematičnije i planski u pripreme za podnošenje zahteva za članstvo u Unesku iduće godine.

- Jedan neuspešan pokušaj i potom odustajanje od podnošenja zahteva u situaciji u kojoj su države Uneska zamorene politizacijom organizacije, svakako je dobar razlog da Priština više na diplomatskom planu – kaže Tanasković.

On je napomenuo da samo podnošenje zahteva treba očekivati tek u narednoj godini, s obzirom na to kako Unesko funkcioniše i da će tek krajem 2019. godine zasedati Generalna konferencija Uneska koja odlučuje o zahtevu za članstvo.

Tanasković je ocenio da pripreme za podnošenje zahteva, koje najavljuje Priština, s obzirom na to kako sada stoje šanse Kosova za prijem u Unesko, nisu preuranjene.

- Mislim da su te šanse sada manje nego što su bile 2015. godine, kada je zahtev Prištine odbijen uz tesan rezultat. To potvrđuju i neki kosovski političari, naročito iz prethodne vlasti, koji ukazuju na to da signali koji stižu iz međunarodne zajednice nisu dobri i ne obećavaju mnogo – ukazao je Tanasković.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Umerena kiša
13 Beograd