Skip to main content
Sastanak u Ujedinjenim nacijama

DAČIĆ U NJUJORKU SA 18 ŠEFOVA DIPLOMATIJA: Unapređenje odnosa sa prijateljskim zemljama (FOTO)

Foto:Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova
Zaključeno dalje unapređenje bilateralnih odnosa.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, prvog dana boravka u Njujorku, na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"SVET MORA DA ČUJE ISTINU" Oglasio se Dačić povodom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu! Ove teme će biti u fokusu!

"SVET MORA DA ČUJE ISTINU" Oglasio se Dačić povodom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu! Ove teme će biti u fokusu!

"ONI SU TU KAO NEČIJI GOSTI, PO HODNICIMA" Dačić opleo po Kurtiju i to žestoko: Njegovo ponašanje nailazi na osudu UN

"ONI SU TU KAO NEČIJI GOSTI, PO HODNICIMA" Dačić opleo po Kurtiju i to žestoko: Njegovo ponašanje nailazi na osudu UN

DAČIĆ SA DRŽAVNIM SEKRETAROM SAN MARINA: EU da utiče na Prištinu da se život Srba vrati u normalne i bezbedne tokove!

DAČIĆ SA DRŽAVNIM SEKRETAROM SAN MARINA: EU da utiče na Prištinu da se život Srba vrati u normalne i bezbedne tokove!

Tokom susreta Dačića sa šefom kiparske diplomatije Konstantinosom Kombosom, razgovarano je o daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Republika Srbija pridaje poseban značaj intenziviranju i produbljivanju veza i saradnje sa Republikom Kipar, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti naših naroda.

Dačić sastanci u Njujorku
Foto:Tanjug/MSP/Dijana Vukomanvić

Ministri su ponovili čvrste stavove u vezi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i Republike Kipar, kao i obostrano zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje u multilateralnim forumima, posebno na planu ključnih spoljnopolitičkih prioriteta dve države. Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou. 

Ministar Kombos je podvukao da Kipar podržava evropski put Srbije i da su spremni da pruže tehničku i praktičnu pomoć u pristupanju EU.

Tokom razgovora Dačića sa ministrom inostranih Nepala Narajanom Prakašom Saudom, sagovornici su se saglasili da bilateralne odnose dve zemlje karakterišu tradicionalno dobri odnosi i saradnja utemeljeni na principima UN, kao i dugogodšnje prijateljske veze iz Pokreta nesvrstanih zemalja. Dačić je izrazio zahvalnost Nepalu na podršci po pitanjima koja su od najvećeg značaja za Srbiju, pre svega na principijelnom stavu o nepriznavanju.

Dačić i Konstantinos Kombos
Foto:Tanjug/Dijana Vukomanvić (MSP)

Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete i da se razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, ekonomije i investicija, kao i saradnje između privrednih komora.

Dačić je imao sastanak sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

Sagovornici su razgovarali o pitanjima bilateralnih odnosa. Obostrano je konstatovan značaj međusobnih poseta na visokom nivou, nastavka razgovora o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju jačanja političkog dijaloga i razvoja uzajamno korisnih veza.

Ararat Mirzojan i Ivica Dačić razgovarali su i o pitanjima regionalne stabilnosti.

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministarkom inostranih poslova Burkine Faso Olivijom Ragnagevende Ruambom, na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Dačić i Ararat Mirzojan
Foto:Tanjug/Dijana Vukomanvić (MSP)

Sagovornici su istakli da dve države vezuje tradicionalno prijateljstvo i izrazili spremnost da rade na unapređenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. 

Ministri su potvrdili interes za intenziviranjem političkog dijaloga u predstojećem periodu, uključujući i kroz razmene poseta na visokom nivou. Takođe, saglasili su se da postoji značajan prostor za unapređivanje saradnje u oblasti ekonomije, industrije, poljoprivrede, obrazovanja i kulture, kao i za nastavak saradnje na multilateralnom planu.

Ministar Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulom bin Zajedom Al Nahjanom na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Dačić i Abdul Bin Zajed Al Nahjan
Foto:Tanjug/Dijana Vukomanvić (MSP)

Sagovornici su se složili da se prijateljske i strateške veze između dve zemlje razvijaju veoma dobro, te izrazili nadu da će se ovaj pozitivan zamajac u odnosima nastaviti, naročito kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Takođe su podvukli da je značajno što unapređenje bilateralnih odnosa na političkom nivou prati trend intenziviranja ekonomske i investicione saradnje, kojoj će dodatni podsticaj dati otpočinjanje pregovora o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini

Dva šefa diplomatije izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje na multilateralnom planu, kroz razmenu podrški u međunarodnim organizacijama, a ministar inostranih poslova UAE je u tom kontekstu čestitao Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Ministar Dačić se, na marginama generalne debate 78. zasedanja GS UN u Njujorku, susreo i sa šefovima diplomatije Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve. 

Dačić je ranije prisustvovao radnom doručku sa šefovima diplomatije Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Antonio Tajni. Radnom doručku su, pored Dačića prisustvovali šefovi diplomatija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Šef srpske diplomatije je na kraju prvog dana boravka u Njujorku prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šef nemačke diplomatije Analena Berbok, što je bila dobra prilika za konstruktivne razgovore, saopštilo je ministarstvo.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd