Skip to main content
Skupština

DANAS JE "DAN D": Nastavlja se konstitutivna sednica Narodne skupštine, ovo će biti ključne tačke

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije biće nastavljena danas, izborom rukovodstva parlamenta.

Na dnevnom redu sednice, koja je zakazana za 10 sati, je izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

VUČIĆEVA PORUKA O KiM ODZVANJA SVETOM! Peking stao uz Srbiju: Nema predaje! (VIDEO)

VUČIĆEVA PORUKA O KiM ODZVANJA SVETOM! Peking stao uz Srbiju: Nema predaje! (VIDEO)

"PORUČUJEMO LJUBITELJIMA KURTIJA DA SE NE IGRAJU GLAVOM" Šešelj otkrio detalje tuče opozicionara u Apatinu (FOTO/VIDEO)

"PORUČUJEMO LJUBITELJIMA KURTIJA DA SE NE IGRAJU GLAVOM" Šešelj otkrio detalje tuče opozicionara u Apatinu (FOTO/VIDEO)

USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA: Vučić im je kriv jer ne gledaju prenos utakmice Dinama i Ludogoreca (FOTO)

USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA: Vučić im je kriv jer ne gledaju prenos utakmice Dinama i Ludogoreca (FOTO)

Kao najveća stranka, SNS je za predsednika parlamenta predložila dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića.

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko SSP Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci - SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

Prema Poslovniku, sednicom predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa izborne liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
13 Beograd