Skip to main content
Skupština

DANAS KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Bira se 13. saziv parlamenta, kandidat za predsednika Orlić

Foto: Profimedia
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počinje danas u 10 časova. Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom novog rukovodstva, biće konstituisan novi - 13. saziv parlamenta.

Konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije, prema Poslovniku, predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Ukoliko Janković ne bude mogao ili ne bude želeo da predsedava, sednicu će voditi sledeći po starešinstvu - Veroljub Stevanović sa izborne liste "Nada".

VUČIĆ POSLAO PORUKU NARODU NA KiM: "Hvala što čuvate srpsko ime i prezime, na neustrašivosti i hrabrosti"

VUČIĆ POSLAO PORUKU NARODU NA KiM: "Hvala što čuvate srpsko ime i prezime, na neustrašivosti i hrabrosti"

HITNO OBRAĆANJE VUČIĆA: "Predaje neće biti i pobedićemo" - U ponoć sastanak sa KFOR-om

HITNO OBRAĆANJE VUČIĆA: "Predaje neće biti i pobedićemo" - U ponoć sastanak sa KFOR-om

SRBI POBEDILI! Priština odložila primenjivanje mera

SRBI POBEDILI! Priština odložila primenjivanje mera

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste - Nikola Bokan sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste "Nada". Pored njih, najstarijem poslaniku pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Sledi izbor predsedika parlamenta, a najjača lista okupljena oko Srpske napredne stranke, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" najavila je da će za tu funkciju kandidovati Vladimira Orlića.

Vladimir Orlić
Foto: SNS

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, dogovoreno je na konsultacijama o konstitutivnoj sednici parlamenta, održanim prethodne nedelje.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova, a sedam potpredsedničkih mesta trebalo bi da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija Nada.

Mandat za sastav Vlade u roku od 90 dana

Po konstituisanju najvišeg zakonodavnog tela, počinje da teče rok od 90 dana u kojem predsednik Srbije treba da poveri mandat za sastav Vlade onome ko mu potvrdi da ima potrebnu većinu za podršku u parlamentu.

Novi saziv parlamenta činiće 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo", 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok će jednog poslanika imati "Koalicija Albanaca doline".

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd