clear sky
26°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji: Srpska lista treća snaga u Prištini, osvojila 16,16% glasova!

11.06.2017. 07:52 14:38
Piše:
Tanjug
izbori na Kosovu i Metohiji
izbori na Kosovu i Metohiji / Izvor: Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Na Kosovu i Metohiju danas održani nelegalni vanredni parlamentarni izbori

21.00 - Srpska lista treća snaga na Kosovu

Srpska lista treća je politička snaga na Kosovu, prema Centralnoj izbrnoj komisiji, na osnovu pet odsto prebrojanih glasova.

Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova.

Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 30,19 odsto glasova, navedeno je na sajtu CIK-a.

21:42 - Tači: Očekujem što pre formiranje proevropske vlade

Tzv. kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom prevremenih parlamentarnih izbora koji su danas održani i izrazio očekivanje da će što pre biti formirana proevropska vlada.

Hašim Tači
Hašim Tači / Izvor: Profimedia

On je putem Tvitera poručio da "očekuje od pobednika današnjih izbora da formiraju što pre proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima".

20.40 - Glasalo oko 759 hiljada stanovnika

 Valdeta Daka predsednica Centralne izborne komisije, izjavila je da na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 41 odsto ili oko 759 hiljada stanovnika. Daka je rekla, da pored nekih tehničkih problema koji su evidentirani na severu, drugih nepravilnosti nije bilo.

20.32Đurić: Vanredni parlamentarni izbori na KiM su bili bremeniti brojnim pritiscima na srpski narod

20.15 - Rikalo: Večeras oko 23h preliminarni rezultati

Nenad Rikalo član CIK-a najavio je da će Komisija najverovatnije oko 23. 00 večeras prve preliminarne rezultate izbora, prenose mediji na Kosovu. Prema podacima ove Komisije na Kosovu je danas između 07.00 i 19.00 sati glasalo oko 100.000 Srba od 1,8 miliona građana upisanih u birački spisak, na ukupno 889 biračkih mesta.

20.14 - Haradinaj ubeđen u pobedu

Kandidat za premijera, Ramuš Haradinaj posle zatvaranja biračkih mesta, izjavio je da je njegova koalicija postigla ubedljivu pobedu, čime im je omogućeno da formiraju vladu.

Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

20.10 OLIVER IVANOVIĆ: Krilo OVK ima najviše šansi da formira vladu

20.00 - CIK: Do 19h  glasalo 41,79 odsto upisanih birača

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima do 19.00 sati glasalo 41,79 odsto birača. Na osnovu podataka sa oko 90 odsto biračkih mesta, ukupno je glasalo nešto više od 740.000 od oko 1,8 miliona upisanih birača na 2.490 mesta, navodi se na sajtu CIK-a.

birači
birači / Izvor: Tanjug

19.45 - Klan Kosova: Izlazne ankete- DPK 40 odsto, Samoopredeljenje 30 odsto?!

Koalicija pod vođstvom Demokratske partije Kosova osvojila je 40 odsto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija "Klan Kosova" pozivajući se na izlazne ankete, prenosi Rojters. Navodi se da se, prema istim podacima, predviđa da opoziciona stranka Samoopredeljenje osvoji 30 odsto glasova, dok bi koalicija pod vođstvom Demokratske lige Kosova trebalo da ima 27 odsto glasova.

19.30 -  Marko Đurić: Na izbore izašlo više Srba nego ikada do sada

19.00 - Zatvorena birališta

Centralna izborna komisija (CIK) najavila je da će tokom večeri održati konferenciju za medije.

18.50 - Nepravilnosti na izborima južno od Ibra

Prema novim informacijama, tužilaštvo iz Prištine pokrenulo je sedam slučajeva vezanih za nepravilnosti na izborima, prenosi Koha, navodeći da se radi o nepravilnostima južno od Ibra.

17.10 - U srpskim sredinama do 15h najveća izlaznost u Štrpcu

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji najveća izlaznost do 15.00 sati, prema podacima Centralne izborne komisije, zabeležena je u opštini Štrpce.

U toj opštini glasalo je 6.352 građana, ili 45,69 odsto upisanih birača.

glasanje na KiM
glasanje na KiM / Izvor: Tanjug

Do 15.00 sati u Leposaviću je glasalo 5.385 birača, odnosno 33,20 odsto, u opštini Novo Brdo 2.539 glasača, 34,75 odsto, u Zubinom Potoku 3.018 glasača, 43,06 odsto, u Zvečanu 2.342 glasača, 27,16 odsto, u Gračanici 6.368 glasača, 29,74 odsto. U opštini Ranilug 2.207 glasača, 38,79 odsto, u Partešu 1.750 glasača, 37,52 procenata, u Klokotu 1.099 glasača, 29,52 odsto, a u Severnoj Mitrovici 5.164 glasača, što je 23 odsto.

Ovi podaci pokazuju da je povećana izlaznost u odnosu na izbore 2014. godine kada je iznosila svega 25.36 odsto.

16.35 - Ðurić: Danas je država Srbija na KiM - Srpska lista

Srpski narod je uvek znao da izabere, a danas treba da bude i vredan i izađe na birališta i da podržavajući Srpsku listu podrži ostanak u istoj državi sa Srbijom, ostanak u institucijama Srbije i da zadrži prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Marko Đurić
Marko Đurić / Izvor: Profimedia

- Narednih par sati jeste presudno za političku budućnost srpskog naroda na KiM. Zato je neophodno da svi naši ljudi iskoriste svoje pravo glasa, da glasaju za Srpsku listu, jer jedino Srpska lista može da osigura nastavak veze Srba na KiM sa Srbijom - rekao je Ðurić novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

15.50 - CIK: Do 15:00 sati glasalo 27,9 odsto upisanih birača

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima do 15.00 časova glasalo 27,9 odsto upisanih birača.

14.00 - Vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su izbori na Kosovu i Metohiji od vitalnog značaja za srpski narod, koji samo jedinstven može da obezbedi svoj opstanak. 

- Albanske vlasti u Prištini traže Srbe koji će im pomoći u izgradnji nezavisne države. Zato je od presudne važnosti da Srbi u što većem broju izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu koja jedino ima podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije - poručio je Dačić u izjavi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ivica-Dacic
Ivica-Dacic / Izvor: Srbija Danas

13.10 - U Leposaviću za sada sve protiče mirno i bez incidenata.

Pripadnici policije sa štitovima stoje ispred pojedinih biračkih mesta, dok su pripadnici italijanskih karabinjera u njihovoj neposrednoj blizini. Oni su naoružani dugim cevima.

KiM
KiM / Izvor: Foto: Tanjug/ Edib Tahirović

13.05 - Predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je glasao u opštini Leposavić, rekao da očekuje da se smiri tenzije, pogotovo u toj opštini.

- Očekujem da se smire napetosti, pogotovo ovde u opštini Leposavić, i očekujem da građani budu iznad situacije. Razočaran sam zbog toga što sam danas čuo da pojedini članovi biračkih odbora nisu dozvoljavali našim građanima da glasaju sa srpskim dokumentima, ali nadam se da će u toku dana da se ta situacija reši, jer nema smisla da Srbi opstruišu Srbe - rekao je Simić.

13.00 - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da izađu na glasanje jer, kako je rekao, samo velika izlaznost garantuje uspeh. 

U tom smislu Vulin je naglasio da je potrebno jedinstvo, da Srbe ne može nikakva sila proterati i uzpozorio da Srbe sa Kosova i Metohije mogu da uklone samo Srbi.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin / Izvor: Srbija Danas

12.45 - Interno raseljena lica sa Kosova i Metohije danas su organizovano došla da glasaju na vanrednim pokrajinskim izborima, a autobusi sa glasačima na područje KiM ulaze bez problema i dužih zadržavanja.

Milenko Jovanović, iz Ðakovice koji trenutno živi u Sutomoru, rekao je da očekuje da pobedom Srpske liste Vlada Srbije učvrsti svoje prisustvo na KiM i omogući opstanak i povratak srpskog naroda na svoja ognjišta. 

- Smogli smo snage da dođemo uprkos strašnim pritiscima u Crnoj Gori na raseljeničku populaciju. Mislim na spregu crnogorskih državnih vlasti sa institucijama u Prištini, jer se na sve načine pokušava našskoditi Srpskoj listi - rekao je Jovanović.

12.30 - Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka objavila je danas da je do 11:00 sati glasalo 8,45 odsto upisanih birača. 

Ona je tada, takođe, pozvala predstavnike političkih stranaka u izbornim komisijama da ne zloupotrebljavaju svoj položaj i da poštuju zakon i sva pravila CIK-a.

Na prethodnim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji 2014. godine, do tog vremena bilo je izašlo 9,46 procenata građana upisanih u birački spisak.

12.05 - Kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je nakon glasanja da ne postoji ništa što bi sprečilo građane da izađu da glasaju.

- Neka vam je srećan praznik demokratije, jer su naši članovi izbornih komisija i posmatrači poduzeli sve mere kako bi izbori protekli u najboljem redu - kazao je Kurti. 

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Profimedia

On je, u obraćanju stranim medijima, dodao je da ne očekuje ništa manje od pobede.

12.00 - Kandidat koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative, Avdulah Hoti, kazao je da su današnji izbori važni za budućnost Kosova i Metohije.

- Pozivam sve one koji su uključeni u ovaj proces da poštuju pravila. Pozivam građane da glasaju jer je to ustavno pravo kojim se odlučuje njihova budućnost i budućnost njihove porodice - kazao je Hoti nakon glasanja.

 

11.55 - Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, takođe je ukazao na važnost izbora.

- Današnja odluka nosi težinu za četiri naredne godine i građani moraju da iskoriste to svoje pravo - istakao je on.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj / Izvor: Profimedia

11.50 - Samoproglašeni kosovski predsednik Hašim Tači je nakon glasanja rekao da su ovi izbori od izuzetne važnosti za konsolidaciju i jačanje budućih institucija na KiM.

- Pozivam građane, bez obzira na političku, etničku pripadnost da masovno izađu i glasaju za svoju budućnost - kazao je Tači.

Hašim Tači
Hašim Tači / Izvor: Profimedia

11.45 - Američki ambasador na Kosovu i Metohiji, Greg Delavi, posetio je glasačke centre u Prištini i poručio da Kosovo može da pokaže Balkanu i svetu kako treba da se odvija izborni proces.

- Neka Kosovo bude primer za dobre izbore, bez incidenata, sa dobrim nadgledanjem - kazao je Delavi.

Americka ambasada rasporedila je svoje ekipe širom Kosova i Metohije kako bi pratile izborni proces. Pored americkcih ekipa, izbore prati i 200 posmatrača OEBS.

11.30 - Šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu izjavio je danas da proces glasanja na severu Kosova na vanrednim parlamentarnim izborima protiče regularno i da su u ovom delu Kosova rasporedili preko 200 svojih ljudi. 

- Prema informacijama koje imamo do sada, proces glasanja protiče bez ikakvih problema. Apsolutno se nadam da će se tako nastaviti do kraja dana na svim glasačkim mestima, na svim biralištima u severnim opštinama i nadam se da će nastaviti da bude ovako mirna situacija i širom Kosova i Metohije, ne samo ovde. Do sada, bilo je dobro - rekao je Bratu.

izbori na KiM
izbori na KiM / Izvor: Foto: Tanjug/Edib Tahirović

10.40 - Kandidat za poslanika sa Srpske liste Verica Cheranić kazala je u izjavi novinarima da očekuje pobedu te liste - liste koja će, kako je rekla, podržati sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji. 

- Očekujem bolju budućnost za naš narod na ovim prostorima - rekla je Cheranić.

10.35 - Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je novinarima da današnji parlamentarni izbori na Kosovu nikako nisu formalnost.

- Duboko verujem da će Srpska lista ostvariti odličan rezultat i osvojiti svih deset mandata jer jedino je to garant opstanka Srba na Kosovu i Metohiji - istakao je Rakić.

 

10.30 - Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić izjavio je da Srbi na Kosovu i Metohiji u izbornom danu treba da iskažu jedinstvo, u što većem broju izađu na birališta i potvrde postojanost na KiM. 

Srpski narod treba u buduće da bude energičniji u ostvarivanju zagarantovanih prava, rekao je Sprić, nakon što je glasao na jednom od biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici.

- Današnji dan treba da potrvrdi neraskidivu i trajnu vezu sa drzavom Srbijom i ovaj trenutak treba da shvatimo ozbiljno i budemo jedinstveni - kazao je Spirić. 

 

9.55 - Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka izjavila je danas da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.

Ona je, na prvoj konferenciji za štampu CIK, rekla da su jutros u 7 sati otvorena sva biračka mesta na Kosovu.

Izbori na Kosovu i Metohiji
Izbori na Kosovu i Metohiji / Izvor: Foto: Tanjug/EdibTahirović

9.30 - Kandidatkinja Srpske liste za parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji Miljana Nikolić pozvala je građane da iskoriste svoje glasačko pravo i da podrže nju i njene kolege jer oni, kako je rekla, vode računa o deci sa KiM.

- Ovi izbori su veoma bitni, ne samo za nas, već i za budućnost dece sa Kosova i Metohije - rekla je Nikolićeva.

 8.21 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je u Kosovskoj Mitrovici da su izbori na KiM odlučujući za Srbe i da očekuje da građani pokažu jedinstvo.

- Ovaj jun i ovi izbori su od velike važnosti za nas. Moramo biti jedinstveni i sačuvati nacionalne interese svog naroda - rekao je Đurić.

Mako Đurić
Mako Đurić / Izvor: Profimedia

On je rekao da na eventualne provokacije ne treba odgovarati na isti način.

- Naš odgovor treba da bude velika izlaznost - rekao je Đurić.

7.30 - Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić kazao je da su izbori na KiM veoma važni i pozvao Srbe da, kako je kazao, i ovog puta budu jedinstveni.

Ljubomir Marić
Ljubomir Marić / Izvor: Foto: Tanjug/Edib Tahirović

7.00 - Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena biračka mesta i glasanje je počelo, a za učešćena parlamentarnim izborima prijavilo se 26 političkih subjekata, među kojima pet srpskih lista

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa.

Srpska lista podnela žalbu zbog kazne od 25.000 evra za spot KOSOVO JE SRBIJA

Vulin o Haradinaju: Kada vam hapšenjem preti dokazani ubica znajte da je to OZBILJNO

Do sada je Centralna izborna komisija (CIK) akreditovala 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Inače, albanska politička scena na samoproglašenom Kosovu podeljena je u dva bloka - jedan čine partije koje su, kako su izvestili prištinski mediji u kampanji, proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Kandidat za premijera tzv. Kosova prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti. Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani pokret Samoopredeljenje, a njiov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta. Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Srpska lista, KiM
Srpska lista, KiM / Izvor: Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Analitičari procenjuju da su ovi izbori za Albance veoma važni, s obzirom na to da je tokom 17 godina duge vladavine Tačijeve Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova odlazećeg samoproklamovanog premijera Ise Mustafe, društvo ogrezlo u kriminalu, korupciji i nepotizmu.

S obzirom na to da će vlast svakako formirati Albanci, Srbima, koji iako imaju 10 zagarantovanih mesta u parlamentu na Kosovu, ovi izbori su veoma važni, jer je Priština do sada ignorisala Briselski sporazum koji se odnosi na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština i zbog sve češćih najava da će tzv. Kosovske bezbednosne snage biti transformisane u "kosovsku vojsku". Ukupno 10 obezbeđenih mesta u parlamentu imaju i ostale manjinske zajednice.