Skip to main content
Milorad Dodik

Dodik o referendumu u Republici Srpskoj: Većina Srba bi se izjasnila za pripajanje Srbiji

Foto: Profimedia
"RS pravljena u miru, voljom srpskog naroda"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je gostujići u emsiji “Novo jutro” na Televiziji Pink ocenio da bi se većina Srba na referendumu, kada bi on bio održan, izjasnila da pripajanje RS Srbiji.

- Gurnuti smo u BiH, to mesto nam je nametnuto kao moranje, diktirano od međunardonog faktora, žele da kažu da je Bosna država, a mi kao nismo… Međutim u Ustavu i u Dejtonskom sporazumu piše da je BIH sastavljena od dva entiteta i tri naroda koji su izvorište svog suveriteta i odluka na zajedničkom novou. Ne mogu da bežim od toga - većina Srba bi danas kada bi imala priliku da se izjasni o RS, mislim da bi večaras bio gotov referendum da se pripoji Srbiji. To je nešto što postoji. Zašto ne smemo da govorimo o tome? – naveo je Dodik.

On je ukazao na komentare da nije iz međunarodne zajednice da to nije politički korektno, te postavio pitanje da li je politički korektno da stranci 20 godina manipulišu navodnim kompromisom o BiH i malteretiraju prava RS i njenu autonomiju. 

Na pitanje da li bi voleo da se raspiše takav referendum, Dodik je rekao da on to ne krije i da godinama govori o tome, te da misli da je to prirodno. 

- Na kraju će ta politička priroda pobediti, to se ne može zaustaviti. To je bila tabu teme i o tome nije smelo da se priča. RS ima sve elemente sa stanovišta države i to je ono od čega mi polazimo. RS je jedino što funkcionoiše u BiH, zajednički nivo je izgubljen jer nema konsenzusa – istakao je Dodik. 

milorad dodik
Foto: Profimedia

On je naglasio da je RS pravljena u miru, voljom srpskog naroda, kao zov za slobodom koji je Srbima na tom prostoru značio državu. 

- Kada je nije bilo države dogodili su nam se Jasenovac i Jadovno gde smo masovno pobijeni – napomenuo je Dodik i dodao da je RS odbranjena u ratu i neće odustati od obeležavanja Dana RS 9. januara oko čega postoji konsenzus i pozicije i opozicije. 

Dodik IZRIČIT: Srpska želi veću autonomiju

Kako je primetio, problem je u tome što su stranci pravili svoj koncept, a nisu dozvolili da se narodi i njihovi politički predstavnici dogovore šta će od Bosne da bude.  

- Oni promovišu duh Dejtona, a ne slovo sporazuma, pa su potpuno razgradili autonomiju Hrvatima, a nama uzeli značajan deo ovlašćenja i to sve pod patronatom američke ambasade koja je uporno bila antisrpska – dodao je Dodik. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njegovom rečima, stvaranjem trećeg entiteta bi se relaksirala situacija i Hrvati bi mogli da ostvare svoja nacionalna pitanja i prava, jer su ovako majorizirani, sve nazodovoljni i lošijeg političkog statusa. 

- Ne smemo dozvoliti u BiH da se ukidaju nacionalna i narodna prava, ako dozvolimo da se desi Hrvatima, osrtajemo mi… - dodao je Dodik i istakao da je RS spremna da podrži Hrvate, ako se njihov zahtev odnosi na prostor Herceg-Bosne. 

Osvrnuvši se na insistiranje pojedinih zemalja regiona da se samo Srbi izvinjavaju, Dodik je rekao da bi to značilo predodređivanje krivice.

- Mislim da je način da se svi jednovremeno izvinimo jedni drugima i pokušamo da gradimo neko buduće vreme. Staradli su Srbi, stradali su i drugi u ovom poslednjem ratu, ali među nama je ostao i nereščišćen problem ubijanja Srba u Drugom svetskom ratu, Prebilovci su takođe jedna strašna priča... - ukazao je Dodik. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd