Skip to main content
Aleksandar Vučić

SAD SVA SRBIJA TREBA DA  STANE IZA VUČIĆA: Evo i zbog čega

Foto: Profimedia
Srbija prolazi kroz kokuzna vremena, razapeta između Zapada i Moskve.

Dođu tako teška vremena, najčešće ratna ili predratna, kad narodi i nacije moraju da se ujedine i stanu iza svog rukovodstva, iza svog vladara. Bez obzira na sve međusobne političke i druge razlike i nesuglasice. Jer je to najviši nacionalni i državni interes.

DANAS VAŽAN SASTANAK: Vučić će razgovarati sa Šalenbergom

DANAS VAŽAN SASTANAK: Vučić će razgovarati sa Šalenbergom

PREDSEDNIK VUČIĆ PONOVO OBJAVIO SREĆNE VESTI: Proglašen drugi pobednik foto konkursa "Naša najlepša Srbija" (FOTO)

PREDSEDNIK VUČIĆ PONOVO OBJAVIO SREĆNE VESTI: Proglašen drugi pobednik foto konkursa "Naša najlepša Srbija" (FOTO)

"ŠOLC NEMA INSTRUMENT DA KONTROLIŠE VUČIĆA" Hrvatski mediji bruje o poseti nemačkog kancelara, Srbija je GLAVNA TEMA

"ŠOLC NEMA INSTRUMENT DA KONTROLIŠE VUČIĆA" Hrvatski mediji bruje o poseti nemačkog kancelara, Srbija je GLAVNA TEMA

Srbija sad prolazi kroz to konkuzno vreme. Razapeta između Zapada i Moskve. Izložena otvorenim pritiscima i lepo upakovanim ucenama. Sa obe strane. Od odgovora na te pritiske zavisi budućnost Srbije. I zbog toga sve patriotske snage, svi oni koji Srbiju doživljavaju kao svoju domovinu, u ovom trenutku treba da podrže predsednika Srbije i njegovu krajnje razumnu i odgovornu politiku. 

Ovo bih mislio i javno napisao bez obzira ko da je predsednik Srbije. Važno je samo da je izabran voljom naroda. A razlog više da ta podrška sadašnjem predsedniku bude snažna i svenarodna jeste to što Aleksandar Vučić, objektivno gledano, za sada, odlično balansira u međunarodnim odnosima i verovatno na najbolji mogući način brani interese Srbije. 

Program koji je izložio 31. maja u Skupštini Srbije, na početku drugog predsedničkog mandata, je od svih objektivnih političara, medija i analitičara, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, ocenjen kao idealna sredina između želja i mogućnosti. Između nepokolebljivog opredeljenja da se očuvaju nacionalni interesi i nezavisnost zemlje, ali da se ne ugroze njen ekonomski razvoj i međunarodni položaj.

Samo sloga Srbina spašava je verovatno najčešće izgovorena parola u srpskom narodu u poslednjih nekoliko decenija. Laka je za pamćenje i lepo zvuči. Evo prilike da Srbi, od „običnih“ građana, preko javnih ličnosti, do lidera opozicionih političkih partija, a nema ga ko se tom parolom nije poštapao, pokažu da to za njih nije samo otrcana politička fraza već lično opredelenje.

Zapad vrši sve veći pritisak da se Srbija pridruži njihovim sankcijama Rusiji. Moskva izjavljuje da i ne pomišlja da to može da se dogodi. Zapad i muslimani gledaju da iskoriste nezavidnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi i nekako pridave Milorada 

Dodika i Republiku Srpsku. Vlasti u Prištini, opet uz pomoć Vašingtona, Berlina, Londona i Brisela pokušavaju da poentiraju i nekako zaokruže svoju feleričnu državnost.

U takvim okolnostima Vučiću i njegovim saradnicima nije ni malo lako naći najmanje loše rešenje po Srbiju. To ti je kao hod po oštrici noža u onoj pripovetci Ive Andrića. Ako prevagneš na jednu ili drugu stranu, nagrabusio si. Ako nastaviš da šetaš po oštrici noža, opet si nagrabusio.

Pojedini Vučićevi politički protivnici ovaj evropski džumbus vide kao šansu da doakaju Vučiću. Kao da je u pitanju Vučić. Nije. U pitanju je Srbija. Bes Zapada zbog neuvođenja ili bes Rusije zbog uvođenja sankcija neće pogoditi samo Vučića, njega i ponajmanje, već sve nas. Sve građane Srbije. Zvuči populistički ali je tako.

Ako u bodenju između Rusije i Zapada, između Jablana i Rudonje, kao u čuvenoj pripovetci Petra Kočića, nagrabusi Vučić, nagrabusili su i Đilas, i Dačić, i Milica zavetnica i onaj padobranac iz DSS, i sveznajući doktor Nestorović, i Suljo iz Pazara i Husni iz Velikog Trnovca.    

Ako rat u Ukrajini potraje, a potrajaće, ako se antiruska histerija na Zapadu nastavi, a biće sve veća, a Vučić, zahvaljujući svom trgovačkom talentu, smislu za politički veleslalom i ludoj sreći, uspe da izbegne uvođenje sankcija Rusiji, treba ga podržati. Svako ko ima zrno pameti i kome je do interesa Srbije. Što ta podrška bude veća, masovnija, ljutnja i reakcija Zapada biće blaže. 

Ako Vučić i njegovi saradnici procene da je, bez obzira na ljubav, bratstvo jedinstvo, Jesenjina, Anu Karenjinu, Nikolaja Romanova i grofa Vronskog, manje zlo da Srbija uvede (bar neke) sankcije Rusiji, treba ih podržati. Što ta podrška bude veća, masovnija, ljutnja i reakcije Moskve biće blaže.

Stvari tako stoje. Pa kome se sviđalo, sviđalo. 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd