Skip to main content
nato, brisel

KONAČNA UCENA STIŽE U JUNU: Amerikanci i Britanci organizuju "novi Rambuje" - Priznanje Kosova ili SANKCIJE

Foto: Profimedia
Predstojeći period odlučujuć i težak

Sjedinjene Američke Države potpomognute svojim slugama iz Velike Britanije pripremaju "Konačnu ucenu" za Srbiju. Amrikanci i Britanci već u junu će od vlasti u Beogradu ultimativno zatražiti da se odmah prizna lažna država Kosovo i to za "ništa" pošto Srbija neće dobiti nijedan jedini ustupak.

Zapadni silnici, tvrde dobro obavešteni diplomatski izvori, planiraju narednog meseca u Briselu da organizuju "novi Rambuje" na kome će Srbija biti stavljena pred svršen čin. Amerikanci će nam, ako odbijemo da priznamo "Kosovo", zapretiti obustavom pregovora sa Evropskom unijom i novim ekonomskim sankcijama.

Prema rečima izvora, u Vašingtonu su čvrsto odlučili da što pre preseku kosovski čvor jer su procenili da je Rusija na Balkanu, a naročito u Srbiji, zabrinjavajuće ojačala.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Ideja jeste da u Briselu na jednom mestu okupe najviše predstavnike Srbije i privremenih kosovskih institucija, slično kao u Rambujeu 1999. i bukvalno ih nateraju da potpišu pravno obavezujući sporazum. Problem je međutim, to što će od Srbije tražiti da prizna Kosovo, a od Prištine samo da osnuje Zajednicu srpskih opština, što nije nikakav ustupak ni kompromis. Pošto znaju da će to teško ići Srbiji će biti zaprećeno da u slučaju odbijanja uslediti prekid pregovora sa EU, pa čak i stopiranje stranih investicija, odnosno neka vrsta ekonomskih sankcija - upozorava izvor, visokopozicionirani zapadni diplomata.

Ova saznanja je indirektno potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić, rekavši da nam sledi period koji će biti odlučujuć i težak.

- Očekujem velike pritiske. Pokušaćemo da dođemo do kompromisnog rešenja, ali plašim se da mnogi kao kompromis vide samo ono što im je volja. Na nama je da odluke ne donosimo na prečac. Videćemo šta se nudi i sami donositi odluke važne za budućnost naroda. Da ćemo biti srećni, nećemo. Ovo je ona pozicija, šta god da uradite, kajaćete se. Borimo se u nemogućoj atmosferim u rukama nemamo skoro ništa - rekao je Vučić.

Smeju nam se u lice: NATO "ZAKLJUČIO" da osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika

Predsednik je istakao i da Britanija i SAD rade na tome da se u Savetu bezbednosti više ne razgovara o  srpskoj pokrajini.

-  Neke zemje misle da su posao završile. Očekujemo od Rusije otvorenu podršku po tom pitanju. Moskva je i u protekla dva puta pomagala, tada smo razgovarali sa pokojnim Vitalijem Čurkinom, koji je iznosio naše stavove kao svoje teze o tome zašto je nemoguće izmeštanje pitanja Kosova iz Saveta bezbednosti. Razgovaraćemo i sa kineskim prijateljima. Borimo se koliko možemo - naveo je Vučić.

Analitičar Dušan Proković smatra da zapad već dugo vremena navlači Vučića na tanak led.

- Ovo bi bila završnica briselskog dijaloga, koja bi Srbiju uvela u destabilizaciju i označila početak kraja perioda stabilnosti. Ne vidim mnogo smisla da učestvujemo u tome. To je račun bez krčmara. Rusija ima svoje razloge da stavi veto na učlanjenje Kosova u UN, čak i kad bi Srbija pristala na to - zaključuje Prokopović. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Umerena kiša
13 Beograd