Petak 23. feb 2024.
tači

HITNA REAKCIJA IZ EVROPSKE UNIJE POVODOM TAKSI LAŽNE DRŽAVE: Evo šta kažu iz Brisela!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Evropskoj komisiji u Briselu za Tanjug su večeras najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto. 

- EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto - rečeno je Tanjugu u Briselu. 

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

OSVETNIČKI POTEZ GUBITNIKA: Mediji iz regiona OSULI po Prištini! Iz dve države ĆUTE

Brisel je ocenio da takva odluka "podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova". 

- Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere - poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančić. 

HRVATSKA SA MILOM ĐUKANOVIĆEM SPREMA UDAR NA SRBIJU: Petak je dan odluke! Paklena ZAMKA U SPLITU!

I u izjavi za Tanjug povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije Kocijančić je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju "uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije". 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd