Utorak 05. mar 2024.
srbi

HUMANITARNA KRIZA NA KIM: Zalihe hrane na IZMAKU, nestašica mleka, hleb sve skuplji

Foto: Profimedia
Strahovi da će na severu Kosova rafovi sa osnovnim namirnicama uskoro ostati prazni, posle odluke Prištine da uvede carinske barijere, nisu bili bezrazložni.

Zalihe hrane su na izmaku, a posebno je uznemiravajuća situacija s proizvodima sa kraćim rokom upotrebe koji su svakodnevno stizali iz centralne Srbije.

Već se osećaju nestašice mleka, jogurta i pavlake. S druge strane, cene rastu iz dana u dan. U sredinama južno od Ibra, srpske prodavnice su zatvorene, jer vlasnici svoju robu sklanjaju od prištinskih inspektora.

RASKRINKANI SU! Mračni scenario se OSTVARIO! Otkriveno ko je NALOGODAVAC svirepog napada na SRBE NA KOSOVU!

Preko Merdara u petak nije prošao nijedan kamion sa srpskim proizvodima, a na ostalim prelazima bilo je od sedam do devet šlepera. Pre odluke Prištine da podigne takse, najpre za deset, pa za sto odsto, svakodnevno je na Kosovo ulazilo između 70 i 100 kamiona robe. Čak i oni srpski proizvođači koji su hteli da plate dodatne namete, nisu uspeli da prođu.

Na rafovima svih prodavnica širom Kosova, srpski proizvodi čine i do 80 odsto asortimana. Otkako je na administrativnim prelazima spuštena rampa za robu iz centralne Srbije, mleko je poskupelo 15 dinara za litar, a zejtin 25 do 30 dinara.

Prodavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako kosovskim pekarima čak 90 odsto pšenice stiže iz Vojvodine, poskupeo je hleb širom Kosova. Za veknu se sada traži barem 50 centi. U sredinama na jugu KiM, situacija sa snabdevanjem je još alarmnatnija, jer srpske prodavnice ne rade.

Tako su u Klokotu, na primer, zatvorene sve srpske trgovine, jer vlasnici ne žele da čekaju da im inspektori oduzmu robu. Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je isporuka robe na Kosovo praktično zaustavljena:

- Izuzetak su sporadične isporuke robe koja nije pod prištinskim "sankcijama". To su međunarodni brendovi koji se proizvode u Srbiji. Međutim, i plasman njihove robe je doveden u pitanje jer Priština traži da im na deklaracijama piše "distributer za Republiku Kosovo". U južnom delu Kosova, inspekcija kontroliše deklaracije na proizvodima, a ako na njima nema oznake "Republika Kosovo", roba se skida sa rafova. Kampanja koja se vodi na Kosovu, protiv proizvoda iz Srbije, ostaviće dugoročne posledice na trgovinu između centralne Srbije i Kosova, čak i kada se ove besmislene takse ukinu.

HARADINAJ PUCA PO ŠAVOVIMA! Krvnik NAČISTO PROLUPAO, ne zna šta će od BESA, pa napao VUČIĆA! Užas!

I prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež smatra da ovo šteti ne samo našoj ekonomiji, već i ekonomiji Kosova i čitavog regiona: 

Iz PKS su u petak upozorili i da su mere Prištine stvorile pogodno tle za manipulacije:

- Otvara se prostor za sivu ekonomiju, krijumčarenje i šverc.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) saglasna je sa stavom visoke predstavnice EU Federike Mogerini i osuđuje očigledno kršenje CEFTA sporazuma, izazvano odlukom privremene vlade Kosova o povećanju takse.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd