Skip to main content
Aleksandar Vučić

ALIJEV U POSETI SRBIJI Vučić: Razgovarali smo danas o svim važnim temama - Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Zoran Žestić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji je došao u zvaničnu posetu Srbiji.

Nakon ceremonije svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", usledio je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Potom je usledilo potpisivanje bilateralnih dokumenata, nakon čega su se dvojica predsednika obratili medijima.

Obraćanje predsednika Srbije i Azerbejdžana 

 Nakon potpisivanja sporazuma, okupljenima se obraćaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Predsednik Srbije je rekao da je srećan što u Beogradu može da ugosti prijatelja Ilhama Alijeva, i da je razgovor bio veoma dobar.

- Meni je žao zato što zbog mnogih obaveza neće moći da ostane duže u Beogradu, ali se nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovan na Povelji UN. Naučio sam od predsednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga - rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da su naši odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

- Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost - rekao je Vučić.

Vučić kaže da se našalio sa azerbejdžanskim kolegom, i da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

- Oni su nama izgradili deonicu od Ljiga do Preljine. Teška deonica koju su uradili na vreme, bez dana kašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili ceo dug, prevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsedniku Alijevu se može verovati i na reč - kazao je on.

Predsednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posetiti Baku.

- Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju svo vreme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati - rekao je predsednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

- Srbija je mala, mi nemamo gas, mi imamo litijum, ali smo geniji koji su se jedini odrekli proizvodnje litijuma. Kada dođu neki geniji, oni će da vide šta će da rade. Čuvaćemo svoju zemlju, i uvek vidimo ko su iskreni prijatelji naše zemlje. Sa njima ćemo uvek sarađivati, i radujem se ostatku današnjeg dana. Nadam se i da će predsednik Alijev doći u posetu, i ostati duže u našoj Srbiji. Mi se osećamo uvređeno kada ne prenoćite kod nas - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Ilham Alijev
Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da je mnogo toga pred nama, da je radostan zbog svih potpisanih sporazuma, ali da može još mnogo da se uradi u interesu građana Srbije i Azerbejdžana.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev se zahvalio na gostoprimstvu i lepim rečima.

- Vučića i mene vezuje prijateljstvo, i to je osnovni faktor za razvoj naših odnosa. Dokumenta koja se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja. Srbija i Azerbejdžan su uvek podržavali jedni druge u međunarodnoj areni, i kao što je Vučić rekao podržavamo jedni druge u borbi za teritorijalni integritet - kazao je on.

Alijev je istakao da su delovi naše dve zemlje bile dugo pod okupacijom, i podsetio na rezolucije UN, i da ti problemi nisu bili rešavani.

- To pokazuje da odluke i Rezolucije koje donose međunarodne organizacije jesu selektivne. Ponekad SB UN usvaja rezolucije danima, ponekada treba nekoliko sati, ali kada su u pitanju naše zemlje, mi smo morali da čekamo 27 godina - istakao je predsednik Azerbejdžana.

On je dodao da je njegova zemlja morala da pribegne sili i pravu na samoodbranu, i da to pravo ima svaka zemlja.

- Mi smo silom podržali naš teritorijalni integritet, i svaka zemlja ima to pravo. Mi gradimo i razvijamo oslobođene delove teritorije. Mi ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja - istakao je Alijev.

Predsednik Azerbejdžana je rekao da njegova zemlja ima velike zalihe gasa, i da je energetika bila tema razgovora sa Vučićem.

- I nastavićemo te razgovore o gasu i struji. Mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo po pitanju energetike. Imamo razgovore i iz oblasti vojno-tehničke sfere, i pričaćemo o širenju te saradnje. Danas smo prepoznali i napravili agendu za godine koje su pred nama, i predsednik je rekao da će on biti fokusiran na tu agendu. Takođe ćemo ubrzati ta pitanja, i moramo češće da se srećemo - rekao je Alijev.

On je dodao da će do kraja godine Vučić doći u Baku, ali i da će on ponovo posetiti Srbiju.

- Moja poseta Srbiji je zakasnela, zbog pandemije korona virusa. Drago mi je što sam u vašoj prelepoj zemlji, imaćemo više poseta nalik ovoj, i naše prijateljstvo će biti večno - zaključio je Alijev.

Potpisani sporazumi

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev potpisali su sporazum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo između Srbije i Azerbejdžana.

Alijev, Vučić
Foto: Printscreen/RTS

Sporazume vlada Srbije i Azerbejdžana o readmisiji potpisali su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Bratislav Gašić i Vilajat Ejvazov.

Memorandum o razumevanju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije i azerbejdžanskog ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja potpisali su Goran Vesić i Rašat Nabijev.

Sporazumi su potpisani i iz oblasti trgovine, socijalne sigurnosti, saradnje malih i srednjih preduzeća.

Vučić dočekao Alijeva ispred Palate "Srbija"

 Presednik Aleksandar Vučić pripredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji je doputovao u zvaničnu posetu Beogradu.

Vučić je Alijeva dočekao uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, intoniranje himne dve država i ispaljivanje počasnih plotuna.

Alijeva su pored Vučića dočekali i članovi Vlade, ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, finansija Siniša Mali, unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, poljoprivrede Jelena Tanasković, rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Alijev, Vučić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon svečanog dočeka, usledio je sastanak u četiri oka, nakon kojeg će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Srbija i Azerbejdžan će u okviru posete predsednika Alijeva potpisati sedam bilateralnih sporazuma, a potom će se Vučić i Alijev obratiti medijima.

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd