clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ GOSTOVAO U "NOVOM VIKEND JUTRU": "Sanjam i na javi - jedan od najvećih želja mi je brzi voz Beograd - Novi Sad" (FOTO/VIDEO)

13.02.2022. 07:10 21:21
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o svim aktuelnim temama u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost "Novog vikend jutra" na TV Pink kod voditeljke Jovane Jeremić.

Danas sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS

Danas sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS

NAŠI LEKARI SU POKAZALI KAO VEOMA EFIKASNI TOKOM KORONE: Srbija izgradila više bolnica tokom kovida nego svi u Evropi

NAŠI LEKARI SU POKAZALI KAO VEOMA EFIKASNI TOKOM KORONE: Srbija izgradila više bolnica tokom kovida nego svi u Evropi

"U STANJU SMO DA USPEMO, DA IDEMO NAPRED" Predsednik Srbije poslao snažnu poruku narodu (VIDEO)

"U STANJU SMO DA USPEMO, DA IDEMO NAPRED" Predsednik Srbije poslao snažnu poruku narodu (VIDEO)

Šta bi poznate ličnosti radile da su Aleksandar Vučić?

Predsednik je napomenuo da su prilozi odlični, nakon čega je najavio da će Zoricu Brunclik pozvati u predsedništvo.

- Čim se vratim iz Španije, Zorica i Kemiš da dođu u Predsedništvo, evo obećavam. I moram da priznam da me Aca Lukas oduševio sa svojim komentarima. Jako je duhovit - naveo je Vučić.

Govoreći o sebi, Vučić je istakao da nije preterani romantik. On je naveo da i na javi sanja, o najbližima, svojoj zemlji, i svom narodu.

- Jedan od mojih snova će biti ostvaren, kada krene brzi voz Beograd - Novi Sad. To je nešto što menja našu zemlju, a niste svesni koliko je tu problema, muka... - priča predsednik.

Ko je Aleksandar Vučić u slobodno vreme?

Kada je u pitanju kulinarstvo, predsednik ističe da nema mnogo vremena za pripremanje hrane, a da, kada se odluči da nešto ipak pripremi, to budu makarone i pica.

- Uzmem ono gotovo testo, nabacam šta hoću, i to je to - rekao je Vučić.

Vojnički dani predsednika Vučića

- Upoznao sam Vučića posle školovanja, došao sam na stažiranje u Sarajevu. Ispalo je da ćemo biti u istoj četi, i pripao sam tu. Nakon upoznavanja mi je rekao sa kum ću biti, a onda mi je napomenuo da je taj jedan komandir zvezdaš - nasmejao se njegov prijatelj Srđan Mitrović u video prilogu koji mu je pripremila voditeljka Jovana Jeremić.

- Šest meseci je dug period. Sve te uspomene iz vojske su izuzetno drage. I kada se sretnete sa nekim od prijatelja, uvek bude lepih uspomena i priče. Mi smo se videli svakog jutra na podeli zadataka, dok se na kraju dana sumiralo urađeno. On je bio četni starešina, vodio je evidenciju o dešavanjima na aerodromu. Vojničkih ljubavi je bilo. Ja imam svoju priču, a što se predsednika tiče čuo sam da je zbog jedne cure radio nedozvoljene stvari u vojsci, da je preskako ogradu, odlazio u grad. Ja sam ga pitao, a on je rekao: "Mitroviću, to je među nama" - prisetio se Mitrović.

Posle mnogo godina Mitrović i Vučić su se ponovo sreli, na aerodromu u Nišu.

- Ja sam pitao da li mogu da se sretnem sa njim, i on je prihvatio. Bilo je vrlo lepo, i drago mi je što je ostao isti onaj čovek kog sam poznavao u Sarajevu. Izuzetno mi je drago što sam sreo druga iz vojske, a san svakog vojnika je da sretne vrhovnog komandanta - rekao je drug iz vojske predsednika Vučića.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

Predsednik je podsetio i na legendarnu 63. padobransku brigadu, i da je ona jedna od dve naše najjače brigade u istoriji.

- Čekali su trenutak da posle agresije ukinu i 63. i 72. brigadu, zato što su pružile najjači otpor NATO paktu. Prvo su ih sveli na nivo bataljona. Sve je rađeno da nam se i vojska i duh vojske razori - kaže Vučić.

On za svog druga iz vojske Srđana Mitrovića da je bio odličan vojnik, i uvek je bio disciplinovan.

- Sa nama je bio i Refik Šabanadžović, koji je bio privilegovan. Bio je neverovatno talentovan fudbaler, kasnije je prešao u Zvezdu. Bio je stvarno dobar dečko. A što se bežanja tiče, jesam bežao sam, sa sve oprtačima i čizmama preskako ogradu i prelazio reku, ponekad sam bio mokar do kolena. Budete mladi, kratko vreme traje i ta zaljubljenost kad mislite da možete da skinete zvezde sa neba. Hvatali su nas nekoliko puta, rekorderi smo bili Faruk Čajkanović i ja - prisetio se Vučić.

"Želeo sam da budem sportski komentator" 

Nakon što je pogledao svoj snimak, nastao osamdesetih godina, Vučić se prisetio i bitnog događaja iz detinjstva.

- Za razliku od današnje dece mi smo živeli za sport. Druga su vremena bila. Tada je radio Beograd organizovao uadiciju za spikere, komentatore, mnogo sam želeo da budem sportski komentator - navodi Vučić.

- Za mene je uvek bila bitna pobeda. Ovo je bila Radost Evrope, primali smo vršnjake iz evropskih zemalja. Tada je u našu porodicu došao Austrijanac Leopold Fišer, bio je stariji od nas. Oni nisu bili talentovani za sport, pobeđivali smo ih. Mi smo po ceo dan provodili napolju, za razliku od današnje dece. Ja sam želeo tada da budem sportski komentator, svakome sam glas znao. Nisam razumeo šta su zvučnici, pa se udubim u radio, ja nisam hteo da propustim ni sekund - prisetio se predsednik mladosti.

Jovana Jeremić je potom otkrila i da je Vučićev drug iz klupe na fakultetu bio Goran Vesić, koji je potom govorio o studiranju sa današnjim predsednikom.

- Aleksandar je bio jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta, i to niko ne može da mu ospori. Ja se sećam da sam zvao Aleksandra na demonstracije, a on je sedeo u čitaonici i učio. I potom je ušao u politiku, temeljito. Sećam se da smo jednom bili na TV duelu, i iako smo bili u različitim partijama, posle tog žestokog duela otišli smo na piće i pokazali da politika može da se vodi na civilizovan način - rekao je Vesić.

Vesić je rekao da studiranje za njega predstavlja divne dane, i da se svojih profesora i kolega sećaju samo po lepom.

Predsednik je rekao da je Vesić bio odličan student, i da je uvek imao vrstu političkog aktivizma koji on nikada nije razumeo.

- Tada nisam bio simpatizer Demokratske stranke, a u politiku sam ušao tek 93. godine. Nisam bio oduševljen vlastima, nekim stvarima sam bio zadovoljan, nekima nisam - prisetio se on.

Vučić o prijateljstvu u politici i napadima na njegovu decu

Vučić kaže da on nije Bog, i ne može da prepozna svačiju prirodu, na pitanje Jovane Jeremić da li postoje prijateljstva u politici.

- Dela su ta koja govore. To vidite posle godinu, pet ili deset. Onda vam neko ostane prijatelj, sa nekim se manje družite. I to nije tragedija, takav je život. Da li volite svu decu podjednako? Pa da, ali morate biti objektivni da vidite ko u čemu može da uspe. Ali naravno, emocije su nešto drugo. Ja svakome dajem i više od dve šanse, kao što i sebi dajem - kaže predsednik.

On dodaje da se trudi da stvari racionalizuje, ali i kaže da ima višak emocija koje nekada ne može da sakrije. 

- Za mene je na kraju najvažniji rezultat. To da li me neko voli, da li sam nekome lep ili sladak, da li im se sviđaju moja usta, to je za mene nebitno - ističe Vučić. 

Kako je dodao, u cilju napada na njegovu porodicu, mnogi su komentarisali da je njegov sin deo Kavačkog klana, a onda se ispostavi da je taj isti klan, prema informacijama Evropola, želeo da likvidira predsednika, što je kontradiktornost.

- Mi nijedan glas nikada nismo ukrali, a ljudi su verovali da to jesmo, jer su živeli u mehuru, nisu mogli da vide drugo, nisu želeli da razgovaraju sa ljudima. Političari su znali da lažu, a neki su, što je najgore verovali da je to tako - komentarisao je predsednik pojedine delove opozicije.

Komentarišući napade pojedinih medija, kao i reči "paščad" upućenoj pojedinim novinarima, Vučić kaže da bi, za istu stvar, ukoliko bi neko iz vladajuće stranke tako nazvao novinare N1, reakcije bila dosta gore.

- Mi bi završili na vešalima - kaže Vučić.

Povećanje plata i penzija

Predsednik Srbije istakao je da je prosečna plata u Srbiji veća od 610 evra i to predstavlja veliku razliku između Srbije nekada i sada.

- Možda nisu svi zadovoljni, ali ovo je prikaz da Srbija ide na bolje, da radi nešto dobro - rekao je predsednik nakon ankete u kojoj je čuo da Srbija treba ekonomski da nastavi da se razvija.

- Ulažemo u medicinu, ekonomiju, infrastrukturu... Mi smo izašli pred narod i rekli naše ideje, ideju da će prosečna plata biti 1000 evra - rekao je predsednik i dodao na pitanje voditeljke, da li je to realno, da jeste i više nego realno.

- Mi smo na dobrom ekonomskom putu, mnogo ulažemo i idemo dalje u ekonomiji u odnosu na ostale države u regionu - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

Kako je dodao, pored toga, cilj je da i penzije budu u proseku oko 500 evra. 

Vučić je potom dodao, da je za njega lično najvažnije kakav će rezultat pokazati, a ne to, da li se nekom dopada bilo šta drugo kod njega.

On se dotakao i brojnih uvreda koje je dobio na svoj račun, ističući da ga je sramota da to spominje.

- Lepo je kada vas neko napada, a da to ima smisla. Uvrede ne donose rešenje, a lako ih trpim. Nije lako kada su napadi na porodicu, a sve ostalo prilično lako trpim - kaže Vučić.

"Šta biste uradili da ste Aleksandar Vučić?"

Voditeljka Jovana Jeremić je prikazala anketu, gde su građani odgovarali na pitanje šta bi prvo uradili da su Aleksandar Vučić gde su mnogi ukazali da su zadovoljni njegovom politikom i radom i da bi radili isto što i on.

- Siguno bi bilo i onih koji bi opsovali. Naravno, uvek postoje nove teme i stvari koje su stalne. Kada ljudi kažu da nam ekonomija bude bolja, ja znam, i to niko ne može da demantuje. U poslednje dve godine, kada kreće korona, Srbija je najbrže napredovala u celoj Evropi - kaže Vučić.

Vučićč je potom, govoreći o napredku Srbije, napomenuo da u našu zemlju konačno dolaze i strani investitori, kao i to da se gradi sve više fabrika, ističući da je najveći cilj da se zanatlije zadrže u Srbiji, kojoj su neophodni.

Kako kaže, u kulturu se nikada više nije ulagalo.

- Nezaposlenost nam je takođe na minimumu. To su rezltati kojima čovek može da bude samo ponosan - dodao je Vučić.

Predsednik Vučić o ekonomiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku gostovanja rekao da govori kao predsednik Republike Srbije, i da se nada da neće ni na koji način istupati kao stranački lider, zbog novog zakona, i da će se pridržavati toga.

- U periodu od 2012, kada smo krenuli sa ambicijama, a onda naišli na prepreke i videli da zemljom upravljaju tajkuni i strani ambasadori, onda imate veliku potrebu da se borite i rešavate probleme. A onda vidite da je zemlja u lošem stanju, zbog odluka koje su donosili neki drugi. Ne možete vi da sednete i kažete da ćete povećati sutra plate. Da biste to uradili morate da imate ekonomski rast. To nije pitanje šta ćete vi da napišete - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

On dodaje da je najteža odluka bio početak mera fiskalne konsolidacije, i da su se čak i njegovi roditelji ljutili zato što su im penzije smanjene.

- Ako budemo disciplinovani, rešićemo to. I danas ljudi vide da smo bili u pravu. Naše javne finansije su potpuno ozdravile, dinar je čvrst. Naravno da ima ljudi kojima nije lako, i upravo zato se borimo za nove investicije. Stvar je u tome da ljudi vide da radimo, da se brinemo - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da će mladima biti dato 204 miliona evra, dok će sveukupna pomoć stanovništvu biti veća od 500 miliona evra.

- Setili bi se oni pre nas, ali nisu mogli. Nisu imali razvijenu privredu, industriju, IT sektor. Tada je u samom vrhu bilo mnogo više politike, ti ljudi koji su vodili državu su bili najbogatiji, što danas nije slučaj - podseća on.

Predsednik kaže da je ponosan na činjenicu što mu ljudi posle 10 godina njegove vlasti i dalje veruju, i da je deo tima koji se iskreno borio za zemlju.

- Pomenuli ste poplave. Od poplava do korone, to su stotine neprospavanih noći, da sve stignete na vreme, nabavite respiratore, da odbranite mesta od poplava. Da podižete zemlju, i živite za svaku fabriku, za svaki kilometar puta. I mnogi to cene, ali ima i onih kojima je bolje, ali neće da kažu to. Mnogi uzimaju bolji život zdravo za gotovo. I to je normalno, ljudi imaju pravo da žele drugačije, imaju pravo da im se čini da bude mnogo bolje - rekao je Vučić.

 

Kako je voditeljka Jovana Jeremić najavila uživo u programu, sa predsednikom Vučićem srela se prvi put u studiju TV Pink na Dedinju. Rekla je i kako će ovo biti potpuno drugačiji intervju sa puno iznenađenja i pričama koje su vezane za Vučićev život.

- Pobednici vladaju, a gubitnici se svete. Obećanja daju pobednici, a izgovore gubitnici. Od kada je došao na vlast 2012. godine sva svoja obećanja je ispunio. Donosio je teške, ali nepopularne odluke, koje su se itekako isplatile i urodile plodom - rekla je voditeljka.

- Uspešno se izborio sa poplavama, neviđenim u poslednjih sto godina, epidemijom korona virusa i globalnim krizama koje su nastale mimo njegove moći. Koliko je bilo teško sačuvati unutrašnji mir i najtežim trenucima uliti poverenje i sigurnost građanima Srbije? Šta mu je do sada najteža odluka u karijeri? Čija izdaja ga najviše boli? Da li u politici ima prijateljstava ili je sve samo interes? I ko je zapravo on kada se pogase reflektori i kada ostane sam sa sobom? - najavila je voditeljka Jovana Jeremić samo neka od pitanja na samom početku jutarnjeg programa "Novo vikend jutro" na TV Pink.

Piše:
Srbija Danas
13.02.2022. 07:10 21:21