Kosmetske žrtve: Porodice kidnapovanih i ubijenih obeležile martovski pogrom

17.03.2018. 16:05
Piše:
Tanjug
Sima Spasić / Izvor: Srbija Danas
Nikada prepustiti zaboravu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je, u svojim prostorijama u Beogradu, obeležilo 14. godišnjicu pogroma nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini. 

Obeležavanju godišnjice u spomen sobi "Kosmetske žrtve" prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, kao i porodice žrtava.

Dalibor Jevtić je rekao da je prošlost na KiM teška, da je stradalo puno nevinih žrtava "čiji dželati još uvek nisu kaženjeni".

- Prošlost je zaista teška. Srba danas na prostoru KiM ima manje nego što nas je bilo i taj trend se nastavlja. Naša je obaveza da, učeći ono što se dešavalo u prošlosti, uradimo nešto kako bi budućost bila drugačija - istakao je on.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković je rekao da se pre 14 godina na KiM desilo nešto što se možda u današnjem svetu dešava samo na Bliskom istoku.

- Desilo se nešto što danas još uvek možda radi samo islamska država na teritoriji Iraka, Sirije i nekih drugih zemalja. Desila su se velika zverstva, ubistva... - rekao je on.

Albanci se plaše KLETVE: Lomio KRST na srpskoj crkvi, umro u NAJGORIM MUKAMA, a njegovu porodicu stigla STRAŠNA KAZNA

Kako je istakao, nikada se niko nije borio za KiM kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Nikada nećemo prepustiti zaboravu naše ljude koji su ubijeni, prognani, kidnapovani. Naša vlada i parlament će itekako raditi na tome da se ovako nešto nikada ne ponovi - istakao je Marinković.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je ukazao da je bilo puno žrtava, a da za zločine niko nije odgovarao.

- Ono što se u kontinuitetu dešava ovih 20 godina kulminiralo je ubistvom Olivera Ivanovića, čoveka koji je svih tih 20 godina bio deo svih nas, deo svih naših stradanja, deo svega kroz šta smo svi zajedno prošli. On je bio neko ko je imao viziju i bio svetionik. Nažalost, onako kako su i sve ostalo uradili, i ovo mučko ubistvo je izvršeno. Zato danas, i kada god se budemo okupili, za svaku žrtvu, za svako ubistvo i svakog zločinca treba da tražimo punu odgovornost - poručio je Odalović.

Na današnji dan, 17. marta, 2004. godine izvršen je veliki pogrom nad Srbima i srpskim svetinjama na KiM - ubijeno je 11 Srba, etnički očišćeno šest gradova i 10 sela, zapaljeno i uništeno oko 800 srpskih kuća, proterano oko 4.000 Srba, uništeno 35 pravoslavnih crkava i manastira, među kojima i 18 spomenika kulture.

 

Piše:
Tanjug
17.03.2018. 16:05
Pogledajte više