Četvrtak 07. dec 2023.
krevetac

KRAJNJE VREME DA SE UOZBILJIMO: Demografski deficit skupo će nas koštati!

Foto: Profimedia
Zbog daleko veće stope umiranja od rađanja u Srbiji svake godine nestane grad veličine Vršca, odnosno 38.000 stanovnika.

Kao posledica loše demografske situacije u zemlji će do kraja godine biti osnovan Demografski savet a njime će predsedavati premijer Srbije, dok će članovi biti ministri zdravlja, prosvete, rada i zapošljavanja, kulture i informisanja, predsednik SANU, najavila je danas ministarka bez porfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Ona kaže da je u Srbiji danas najveći problem rađanje prvog i drugog deteta, a da bi se stanovništvo obnavljalo potrebno je da svaka žena koja je u reproduktivnom periodu ima dvoje ili troje dece.

- Strategija podsticanja rađanja usvojena je 2008. godine, ali ona nije u potpunosti zaživela. Strategija je odlično urađena, ali nije bilo sinhrionizacije i volje države da se povežu institucije i pojedinci - rekla je Đukić Dejanović na TV Pink.

Kako kaže sada postoji politička volja države, te će se ovim pitanjem baviti više ministarstava i institucija - ministarstvo zdravlje, rada, prosvete...

Veća stopa umiranja

Zbog daleko veće stope umiranja od rađanja u Srbiji svake godine nestane grad veličine Vršca, odnosno 38.000 stanovnika. Kako bi se slika promenila, Đukić Dejanović kaže da se mora raditi na više frontova, na primer, u domenu zdravlja jer se kod nas mladi u reproduktivnom periodu razboljevaju od ozbiljnih bolesti i daleko je veća stopa smrtnosti od vršnjaka u Evropi.

- Povrede sa smrtnim posledicama su ceste, reproduktivno zdravlje nije zastupljeno u školama. Sve to treba menjati - naglasila je ministarka.

slavica djukic-dejanovic
Foto: Srbija Danas

Veliki problem, kako kaže, predstavlja i to što mladi u unutrašnjosti Srbije napuštaju svoje rodno mesto jer nemaju posao, a sve to odlaže formiranje porodice. Ministarka je najavila da se razmislja o tome da roditeljski dodatak za treće dete koji je isplaćivan u 24 mesečne rate, bude isplaćivan u manje rata, brže, jer se zna da je bebama u prvim mesecima života potrebno najviše.

Pomoć porodicama sa troje dece

Đukić Dejanović kaže da Ministarstvo za rad razmatra mogućnost kako pomoći porodicama koje imaju treće dete, te da takvim porodicama treba kvalitetniji servis.

- Majka provede po sat i po odvodeći dete u vrtić, pa je jedna od ideja da se uvede prevoz koji bi dolazio do kuće i odvodio decu u vrtić. Takođe, baka servis treba omogućiti i tamo gde dete ne dobije mesto u vrtiću, a roditelji rade, pa se razmislja da se bakama i dekama olakša tako što će se obezbediti besplatna mesečna karta za prevoz -  rekla je Djukić Dejanović.

Vrtić, deca
Foto: Profimedia

Loša demografska slika nije problem samo u Srbiji, već i u razvijeniom zemljama Evrope problem je isti. Ministarka kaže da savremena, emancipovana žena nije rasterećena, ima previše obaveza i na poslu i u kuću, pa usklađivanje rada i roditeljstva nije jednostavno ostvariti.

Upitana kako pomiriti potrebe poslodavca i višečlanih porodica, ako se izvesno zna da će majke sa četvoro dece često biti na bolovanju zbog bolesti mališana, Djukić Dejanović je kazala da strani investitori imaju razumevanje, jer je ta oblast u njihovim zemljama regulisana. Mora se, kako kaže, menjati svest domaćih poslodavaca da se porodične potrebe prilagode poslu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd