Skip to main content
Makron u Srbiji

ZAVRŠEN PRVI DAN ISTORIJSKE POSETE: Makron na ČISTOM SRPSKOM održao govor na Kalemegdanu (FOTO/VIDEO)

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u Beograd, a glavna tema razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem biće evropske integracije Srbije.

 

 

20:37
Završeno obraćanje

Prvi dan posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji završeno je na Kalemegdanu izvođenjem pesme "Kreće se lađa Francuska". 

Predsednik Vučić je na večeri ugostio Emanuela Makrona, a poseta se nastavlja danas.

20:22
Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Velikom broju građana na Kalemegdanu obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Zadobili ste srca naših ljudi, jer ste došli pred narod Srbije i njima govorili ono što mislite. Vi ste jedini političar koji je došao i rekao "hoću da pričam pred 10 ili 20 istomišljenika koji će svakako da mi aplaudiraju". Stali ste pred naše ljude, i hvala Vam na tome, gospodine predsedniče. Ja ću reći šta je rekao kralj Aleksandar 1917. godine: "Srbija je pala, ali srpska vojska nije pala i mi idemo zajedno sa Francuskom ili u smrt ili u pobedu". I pobedili smo zajedno sa vama, i želimo da pobeđujemo dalje i u budućnosti!

- Mi od mnogih drugih ne očekujemo ništa, ali od vas očekujemo. Predsednik Makron je imao strpljenja da me sasluša, a ja sam govorio o svim i vašim i našim nedaćama. I ako nam niko ništa ne pomogne, predsednik Makron je imao stprljenje da sluša i da me ne prekine. Makron je pokazao poštovanje kakvo drugi nisu, pokazao je poštovanje prema našoj zemlji i prema našem narodu. Rekao je predsednik Makron da se Evropa dubinski reformiše, kako bude to išlo, tako će i Srbija da pristupa... Vi ste večeras ovde za nas rekli nešto što je malo ko govorio i što su ovi ljudi primili k srcu više od bilo čega, rekli ste da Vam je Srbija u srcu... Ja vas molim da požurite sa tim reformama, jer vam to srpski narod neće zaboraviti - rekao je predsednik Srbije. 

Predsednik Vučić naglasio je kako je ova poseta predsednika Francuske drugačija od svih dosadašnjih:

- Ovaj francuski predsednik želeo je da razgovara sa narodom, nije se krio i nije pitao pred koje će ljude stati - dodao je predsednik.

19:57
Obraćanje predsednika Emanuela Makrona

Svoje obraćanje okupljenima na Kalemegdanu, francuski predsednik Emanuel Makron počeo je na srpskom jeziku. 

Predsednik Makron obratio se prisutnima i poručio:

- Francuska vas voli! Francuska nikada neće zaboraviti vaše žrtve u Velikom ratu i strašna iskušenja kroz koja je prošao vaš narod. Pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku: "Volimo Francusku kao što je ona volela nas", živi i 100 godina kasnije. Sada je red na mene da kažem: Francuska voli vas kao što ste i vi voleli nju.

- Francuska vrlo dobro zna šta sve duguje srčanoj Srbiji iz Velikog rata... šta duguje vojnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli u slobodi. Zajedno smo se borili na solunskom frontu. Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu zajedno sa našom... suze majki, jauke očeva, nepresušnu bol preživelih - rekao je francuski predsednik, koji je punih pet minuta pričao na tečnom srpskom jeziku.

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

19:53
Polaganje venaca na Kalemegdanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron stigli su na Kalemegdan i uz intoniranje francuske i srpske himne položili vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj. 

OVO SU SPORAZUMI između Francuske i Srbije: Među 22 tačke je i izgradnja Beogradskog metroa (FOTO)

OVO SU SPORAZUMI između Francuske i Srbije: Među 22 tačke je i izgradnja Beogradskog metroa (FOTO)

SRBIJA SE NAORUŽAVA! U trenutku kad je Makron kročio na srpsko tlo, Lazanski je najavio POČETAK OFANZIVE!

SRBIJA SE NAORUŽAVA! U trenutku kad je Makron kročio na srpsko tlo, Lazanski je najavio POČETAK OFANZIVE!

Makron i Vučić označili početak modernizacije BG aerodroma

Makron i Vučić označili početak modernizacije BG aerodroma

Predsedniku Makronu obratio se istaknuti srpski umetnik, Miki Manojlović, citirajući reči velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa. 

19:31
Polaganje cveća na grob Milunke Savić

 Predsednik Makron položio je cveće na grob Milunke Savić.

Potomci Milunke Savić izrazili su svoju zahvalnost Francuskoj koja je bila velika podrška Srbiji u Velikom ratu, dok se predsednik Francuske zahvalio Milunkinim potomcima na tome što čuvaju uspomenu na nju.

Nakon ovoga, predsednici su sa porodicom velike srpske heroine porazgovarali o životu Milunke Savić, a predsednik Makron izrazio je želju da se detaljnije upozna sa njenim životom. 

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

19:22
Ceremonija polaganja venaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron stigli su na Novo groblje, gde je bila upriličena ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918.

Delegacije predsednika Srbije i Francuske dočekane su intoniranje pesme "Tamo daleko". 

Nakon ovoga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron položili su vence na Spomenik braniocima Beograda iz Prvog svetskog rata. 

Nakon ovoga predsednici su se uputili ka grobu Milunke Savić.

19:10
Potomci Milunke Savić dočekuju Makrona

Predsednik Makron položio je cveće na grob Milunke Savić gde je postavljena garda.

MIlunka
Foto: Predsedništvo Srbije

Na grobu su ga dočekali i potomci Milunke Savić, a nakon toga su cveće položiti i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

19:00
Veliki broj građana očekuje dolazak dvojice predsednika

 Oko 8.000 građana Srbije okupilo se na Kalemegdanu.

18:35
Vučić i Makron odgovaraju na pitanja novinara

 Nakon obraćanja prisutnima francuski predsednik Emanuel Makron, i predsednik Republike Srbije odgovarali su na pitanja novinara. 

Predsednici Srbije i Francuske odgovarali su na pitanja o Kosovu i Metohiji, integraciji Srbije u Evropsku uniju, ali i pitanjima Francuske unutrašnje i spoljne politike. 

"Srbija je velika evropska država!" Makron ipak smatra da za nas (još uvek) nema mesta u EU! (VIDEO)

"Srbija je velika evropska država!" Makron ipak smatra da za nas (još uvek) nema mesta u EU! (VIDEO)

Vučić zabeležio na Instagramu posetu Makrona (FOTO)

Vučić zabeležio na Instagramu posetu Makrona (FOTO)

MAKRON SE PREDOMISLIO? "Srbija ima mesto u Evropi, ALI..." (VIDEO)

MAKRON SE PREDOMISLIO? "Srbija ima mesto u Evropi, ALI..." (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron nakon odgovaranja na pitanja novinara, zaputili su se ka Novom groblju.

18:20
Obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona

Nakon predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisutnima se obratio francuski predsednik Emanuel Makron.

- Veoma sa srećan što sam danas u Beogradu. Nijedan francuski predsednik nije bio ovde od 2011. godine, to je veoma dug period. Pre 180 godina uspostavljeni su naši diplomatski odnosi, i pre 100 godina mi smo bili zajedno, a posle idemo da se poklonimo herojima. Istorija koji spaja naš narod je dugovečna. Srećan sam što ću moći da budem sa vama i na Kalemegdanu, kako bih mogao da pokažem šta je naša zajednička istorija istorija i šta ona za naš znači. 

Emanuel Makron
Emanuel Makron
Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Emanuel Makron komentarisao je i evropski put Srbije, ali i situaciju oko rešenja pitanja Kosova i Metohije. 

- Srbija ima želju da se pridruži Evropskoj uniji. Vi ste uvek biti odgovorni da preuzmete reforme koje su nužne i hrabre. Važna je istina. Ja mislim da Evropska unija danas ne funkcioniše dobro, i moramo da radimo na tome. Važno je da i jedni i drugi imamo mnogo energije i da želimo da radimo. Ja ću uvek biti ovde pored vas kako bismo razvijali dijalog i kako bih vas podržao na ovom putu - izjavio je francuski predsednik. 

- Razgovarali smo potpuno otvoreno i o Kosovu. Hrabro, jer je to jedno veoma teško pitanje za vašu zemlju. Ja ću organizovati poseban sastanak sa kancelarkom Angelom Merker i predstavnicima Srbije i (tzv.) Kosova. Francuska želi da se nađe sporazumno i prihvatljivo rešenje. Ja znam da je Evropa uvek nešto što je kompleksno. Vi imate hrabrost da branite suverenitet svoje zemlje, ali i da gradite kompromis sa susednim zemljama. Naša odgovornost je da vam damo neophodnu podršku u pronalaženju sporazuma! Francuska će biti potpuno spremna da zajedno sa nemačkom podrži obnovu dijaloga i da pomogne da se nađe prihvatljivo rešenje. Ja ću to uraditi zato što verujem u Evropu! Hvala vam na ovom dočeku! - zaključio je Emanuel Makron. 

18:10
Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Nakon razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelon Makronom u četiri oka koji je trajao više  od sat vremena, predstavnicima medija obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Velika mi je čast što je danas u Srbiju došao Emanuel Makron i želim da mu se zahvalim na velikoj časti i poštovanju koju nam je ukazao svojom posetom... Verujem da ćemo svojim delima u budućnosti umeti da izrazimo zahvalnost i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i Francuskoj i Francuskom narodu za pruženu ruku prema Republici Srbije. Imali smo veoma dug razgovor, nikada duh kao danas, i nikada ni sa kim nisam tako otvoreno razgovarao. Izneo sam sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora. 

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Toliko dugo smo razgovarali, govorio sam istinu i zamolio predsednika Makrona da nam pomogne na našem evropskom putu, ali i rešavanju kosovske krize. Razgovarali smo i onome što se zbivalo u Berlinu, o ekomoskoj saradnji i sporazumima koje smo danas potpisali. Ubrzaćemo sve radnje po pitanju izgradnje metroa, nastavićemo da radimo sa našim fra prijateljima. Takođe, zahvalni smo na veoma dobrom ugovoru o koncesiji aerodroma. Spremni smo da nastavimo i produbimo svoju saradnju po pitanju naoružanja. Izuzetno je značajan i sporazum sa gradom Beogradom o deponiji u Vinči, kao i francuska škola u Beogradu, saradnja u oblasti nastave francuskog jezika i drugi... Ovo sve govori o dubini naših bilateralnih sporazuma i o tome koliko je Francuska veoma značajna za našu zemlju - izjavio je predsednik Vučić. 

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

18:07
Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata

Nakon završetka razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je vođen iza zatvorenih vrata, počela je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, u Pres sali. 

Predstavnici Vlade Francuske postigle su dogovor sa Vladom Srbije iz mnogih oblasti.

Sporazumi se tiču sporta, kulture, izgradnje Beogradskog metroa, odbrane, nauke, obrazovanja...

Sporazumi
Deo potpisanih protokola
Foto: Srbija Danas

Makron u Srbiji
Foto: Srbija Danas
 

Očekuje se da se predsednici obrate prisutnim predstavnicima medija.

17:30
Vučić i Makron u četiri oka "probili termin"

Razgovor u četiri oka predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona trajao duže od pola sata, koliko je protokolom bilo predviđeno.

Samit je počeo je oko 16.30 u Palati Srbija i trebalo je da traje do 17 sati. 

16:49
"Figaro" o srpskoj prestonici

Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik "Figaro" objavio je tekst o srpskoj prestonici.

U njemu se, osim o dobrim odnosima Srbije i Francuske, govori o tome da bi srpsku prestonicu trebalo posetetiti, kao i o mestima koje obavezno treba obići.

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

16:35
Počeo sastanak u četiri oka

 Sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona bio je iza zatvorenih vrata. 

16:30
Vučić pokazao Makronu "Miteranov globus"

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć pokazao je Emanuelu Makronu, pre zvaničnih razgovora u Palati Srbija, globus - poklon bivšeg predsednika Fransoa Miterana.

Makron u Srbiji
Predsednik Vučić pokazuje Makronu "Miteranov globus"
Foto: Predsedništvo Srbije

Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih. 

Šta ovaj globus simbolizuje i zbog čega je značajan za odnos Francuske i Srbije možete pročitati KLIKOM OVDE

16:16
Makron svečano dočekan ispred Palate Srbija

 Svečani doček francuskog predsednika ispred Palate Srbija počeo je paljbom plotuna i intoniranjem himni. 

Najpre je intonirana francuska himna "Marseljeza", a zatim srpska himna "Bože pravde". 

Nakon ovoga, uz taktove "Marša na Drinu" počelo je upoznavanje francuskog predsednika sa delegacijom srpskih zvaničnika. 

Makron u Sbiji
Upoznavanje sa srpskim zvaničnicima
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
16:10
Svečani doček ispred Palate Srbija

Francuski predsednik stiže isped Palate Srbija. 

Makron u Srbiji
Pripreme za doček
Foto: Srbija Danas

Francuskog predsednika ispred Palate Srbija pored predsednika Srbije dočekali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministri Ivica Dačić, Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović...

15:50
Obraćanje francuskog predsednika

Nakon predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisutnima se obratio i francuski predsednik Emanuel Makron. 

-  Obećao sam pre nekoliko meseci da ću doći ovde, ali tada nisam mogao da dođem. Važno je da sam sada tu. Čestitam vam na pobedi Novaka Đokovića, verujem da je srpski narod ponosan i imate pravo - rekao je Makron na obraćanju odmah po sletanju na aerodrom.

Fontana na Slaviji u bojama Francuske: Srbijа i Beogrаd znаju dа dočekаju prijаtelje

Fontana na Slaviji u bojama Francuske: Srbijа i Beogrаd znаju dа dočekаju prijаtelje

Makron će danas obići spomenik na Kalemegdanu, a evo u čemu je njegov značaj

Makron će danas obići spomenik na Kalemegdanu, a evo u čemu je njegov značaj

Ova pesma će danas specijalno biti izvedena za Makrona, a njen autor otkriva kako je nastala

Ova pesma će danas specijalno biti izvedena za Makrona, a njen autor otkriva kako je nastala

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE

Nakon obraćanja, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić zaputili su se u Palatu Srbija, gde će za francuskog predsednika biti upriličen svečani doček. 

15:45
Obraćanje predsednika Vučića

Nakon što je dočekao francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsrednik Vučić se obratio prisutnima:

-  Velika mi je čast da pozdravim predsednika Makrona, pored helikoptera koje smo nabavili od svojih prijatelja, na kapiji Srbije, aerodroma Nikola Tesla koji vodi francuska kompanija "Vansi", da vam se zahvalim na veri u Srbiju, počastvovan sam što danas i sutra mogu da vas ugostim u Beogradu i Srbiji!

- Mi svo veoma gostoljubiv narod i sa velikim ushićenjem smo čekali vašu posetu. Dobrodošli u Srbiju! Nadamo se da će naše prijateljstvo dostići nove granice koje su imale jednog dana i u koje će da se vrate. Ništa ne bismo postigli od vas i vaše želje da se vratite na ove prostore! 

 

15:39
Predsednik Vučić svečano dočekao Emanuela Makrona

Francuskog predsednika Emanuela Makron na aerodromu Nikola Tesla svečano je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u društvu velikog broja zvaničnika.

Za francuskog predsednika upriličen je svečani doček uz pogaču i so, kao tradicionalne elemente srpskog gostoprimstva. 

Makron u Srbiju dolazi upravo u godini u kojoj se obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Glavne teme razgovora dva šefa države biće evropske integracije, pitanje Kosova i Metohije, te bilateralni odnosi dve zemlje, posebno ekonomski, na temelju 20 sporazuma koji će danas biti potpisani, a tiču se privredne saradnje, naoružanja i vojne opreme, kulture i drugih oblasti.

15:30
Emanuel Makron sleteo u Beograd

 Avion francuskog predsednika Emanuela Makrona sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

U POSEBNOJ VESTI pogledajte kakvim je avionom francuski predsednik doputovao u Srbiju. 

15:20
Uskoro se zatvara auto-put

MUP apeluje na građane da imaju razumevanja.

U određenim delovima Beograda zbog posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, došlo je do izmene režima saobraćaja. 

Više o tome pročitajte KLIKOM OVDE

13:10
Izložba u Palati Srbija

Francuski i srpski predsednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić u Palatu "Srbija", negde oko 17 časova, obišli su izložbu "Srbija i Francuska u dokumentima Arhiva Srbije 1804-1918", koja pokazuje da veze između dve države potiču iz vremena Napoleona i Karađorđa.

Više o tome pročitajte klikom OVDE. 

12:30
Francuski "Riki Martin"

Sat vremena nakon podneva došao je Emanuel Makron u Beograd. Obezbeđenje je na maksimalnom nivou, pa je prvog čoveka Francuske čuvalo 4.000 policajaca, snajperisti, vojska i francuski bezbednjaci, ali nije poznato da li će Makron u Beograd doveo i svog atraktivnog telohranitelja.

Više o tome čitajte klikom OVDE. 

12:25
Najmlađi predsednik u istoriji Francuske

Makron je najmlađi predsednik zemlje od Francuske revolucije, najmlađi posle Napoleona. Ovaj je imao 35 godina kada je 1804. izabran, ne za predsednika, već za cara Francuske. Ovo je nekoliko činjenica koje treba znati o predsedniku jedne od najznačajnijih zemalja sveta, a koji danas dolazi u posetu Srbiji.

Više o tome pročitajte klikom OVDE. 

11:40
Vesić o poseti Makrona: Vučić obnavlja stara prijateljstva

Predsednik Aleksandar Vučić obnavlja stara politička prijateljstva, pre svega sa Francuskom, ali i sa drugim zemljama u svetu iz kojih onda dolaze investicije u Srbiju, ukazao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Povodom posete francuskog predsednika Emanula Makrona, Vesić je na TV Pink ukazao na to da Makron dolazi u posetu Srbiji, a ne regionu.

goran-vesic
Goran Vesić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- To je namenska poseta saveznika svom savezniku. Naš stari saveznik Francuska, zahvaljujući Vučiću koji je obnovio to prijateljstvo, dolazi u posetu svom savezniku, Srbiji, i to je velika stvar - poručio je Vesić i naglasio da politika koju vodi Vučić stvara prijatelje i u regionu i u svetu.

Vesić kaže da će jedna od tema tokom posete delegacije Francuske Srbiji koju Makronom svakako biti projekat Beogradskog metroa.

11:00
Evo šta će Dačić otpevati Makronu

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji otpevati Makronu pesmu "Šanzelize" ako za to bude prilike.

ivica-dacic
Ivica Dačić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Već sam pevao Makronu pre dve godine u Trstu, verovatno ću i sada ako bude prilike. Moram da naučim na brzinu neku pesmu na francuskom. Verovatno će to biti 'Šanzelize' - rekao je Dačić.

10:52
VUČIĆEVA SAVETNICA ZA MEDIJE POTVRDILA! Makron dovodi "Juronjuz" u Srbiju!

- Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona pokazuje da on partnera u regionu vidi u Srbiji - izjavila je danas savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević. Više o tome čitajte klikom ovde!

10:00
Vulin: Važni što bolji odnosi sa Francuskom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona veoma važna za Srbiju, da je Francuska moćna evropska zemlja i da je važno da Srbija ima što bolje odnose sa njom.

Vulin je za Tv Pink rekao da u posetu dolazi jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi koji želi da razgovara sa Srbijom, dok su za vreme prethodne vlasti dolazili da "diktiraju uslove" i da nije slučajno što je poseta zakazana dan posle Nacionalnog dana Francuske - 14. jula.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Foto: Profimedia

- Makron je jedan od najmoćnijih ljudi u Evropi. Uticaj Francuske, naročito posle Bregzita, jača - rekao je Vulin i dodao da je pre 18 godina u Srbiji bio Žak Širak, ali da je on dolazio da diktira uslove, a da je Aleksandar Vučić predsednik sa kojim se razgovara.

Podseća da je Francuska deo NATO-a, ali da ima samostalnu nukleranu komandu i da je u interesu Srbije da ima što bolje odnose sa njima.

09:30
ZASTAVE I BILBORDI U ČAST FRANCUSKOG PREDSEDNIKA! Kako Beograd dočekuje Makrona

Na ulicama srpske prestonice, trasama kuda će se kretati francuski predsednik, uveliko se vijore srpske i francuske državne zastave, postavljeni su i bilbordi dobrodošlice. Kako to izgleda pogledajte klikom ovde!

09:00
Bezbednost na najvišem nivou

Sve je spremno za dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da će biti primenjene sve bezbednosne mere. 

Ulice koje će biti zatvorene zbog dolaska Makrona pogledajte klikom ovde!

08:30
Poklon koji će Vučić pokloniti Makronu

Predsednik Vučić pokazaće Makronu jedan poseban globus koji se nalazi u sali u Palata Srbija, a reč je o poklonu francuskog predsednika Fransoa Miterana 1987. godine tadašnjem predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu. Više o tome čitajte klikom ovde!

VUČIĆEVO SPECIJALNO IZNENAĐENJE ZA MAKRONA: U Palati Srbije nalazi se globus koji krije impresivnu istoriju!

VUČIĆEVO SPECIJALNO IZNENAĐENJE ZA MAKRONA: U Palati Srbije nalazi se globus koji krije impresivnu istoriju!

08:10
Makron donosi pet glavnih poruka

 Francuski predsednik Emanuel Makron donosi pet važnih poruka za Srbiju. Više o tome čitajte klikom ovde!

08:00
Svi detalji posete Emanuela Makrona

Makron će sa svojom delegacijom sleteti na aerodrom Nikola Tesla nešto posle 15 časova, uz pratnju aviona Vojske Srbije. Na aerodromu će otkriti ploču koja treba da označi početak procesa modernizacije od kada je aerodrome preuzela francuska kompanija "Vinci".

Potom će biti organizovan doček uz najviše vojne počasti.

Nakon obilaska izložbe Arhiva Srbije o odnosima dve države u periodu od 1804. do 1918. godine, biće upriličen tet-a-tet sastanak francuskog i našeg predsednika. Biće upriličeni i sastanci delegacija dve strane, kao i obraćanje medijima dvojice predsednika.

"Spuštam glavu samo gde ja hoću!" Vučić otvoreno o napadu na njega u Potočarima

"Spuštam glavu samo gde ja hoću!" Vučić otvoreno o napadu na njega u Potočarima

VUČIĆ OČEKUJE VEĆU PODRŠKU MAKRONA PO PITANJU KiM, ali otkriva da strepi zbog dolaska francuskog predsednika

VUČIĆ OČEKUJE VEĆU PODRŠKU MAKRONA PO PITANJU KiM, ali otkriva da strepi zbog dolaska francuskog predsednika

ZAEV ZVAO VUČIĆA DA SE IZVINJAVA: Evo kakav odgovor je dobio!

ZAEV ZVAO VUČIĆA DA SE IZVINJAVA: Evo kakav odgovor je dobio!

Za kasne popodnevne sate u planu je polaganje venca na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda. Makron će položiti cveće na grob Milunke Savić, gde će ga dočekati njeni potomci, a zatim će položiti venac i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Satnica

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće sutra oko 15.00 časova u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

Prema informacijama Službe predsednika za saradnju s medijima, posle dočeka na Aerodromu "Nikola Tesla", oko 15.15 sati ulsediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

Progrmamom posete u 16.00 sati predvidjena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika.

Makron i Vucic
Foto: Profimedia

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prema programu posete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Foto: Profimedia

Drugog dana posete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopštenju.

Dvojica državnika trebalo bi i da prošetaju prestonicom, a očekuje se da će to ispratiti veliki broj građana.

Makron će posetiti samo Srbiju

Makron će posetiti samo Srbiju i neće ići ni u jednu drugug zemlju regiona, kao ni u Prištinu. Na taj način šalje se poruka da Francuska na Srbiju gleda kao na ključnog igrača u region, posebno u trenutku kada su odnosi te države sa albanskim rukovodstvom na Kosovu u lošoj fazi.

Glavna tema razgovora Makrona i Vučića biće evropske integracije, nakon što je poslednjih meseci, francuski predsednik više puta izjavio da ne podržava proširenje Evropske unije sve dok se ona unutar sebe ne reformiše. Aleksandar Vučić pokušaće da otkravi Makronov čvrst stav da nijedna zemlja ne može u Uniju pre 2028. godine.

EU
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe, vakuum u dijalogu sa Beograda i Prištine naći će se na stolu. Vučić će podsetiti Makrona na jezive provokacije Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, od formiranja tzv. vojske Kosova do uvođenja taksi na robu iz Srbije. Dobar deo razgovora biće posvećen i ekonomskoj saradnji dve države.

Obezbeđenje na najvišem nivou: policajci, specijalci i eksperti farmacije

Tokom posete Beogradu Makron će imati najviše mere bezbednosti i njegov dolazak biće propraćen pod budnim okom oko 100 francuskih bezbednjaka koji stižu sa njim. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gde sa pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti do detalja priprema plan zaštite.

Proveravaju se takođe i rute kojima će se kretati Makron, a očekuje se da tokom dvodnevne posete bude angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kazao je ranije da je predsednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svetu.

ALBANCI SPREMILI JEDINICE DA NAPRAVE INCIDENT DOK JE MAKRON U SRBIJI: Vučić upozorava na pakleni plan!

ALBANCI SPREMILI JEDINICE DA NAPRAVE INCIDENT DOK JE MAKRON U SRBIJI: Vučić upozorava na pakleni plan!

Suzana Vasiljević otkrila nepoznate detalje posete francuskog predsednika: Šta će biti na meniju, gde će odsesti Makron i na čemu je insistirao?

Suzana Vasiljević otkrila nepoznate detalje posete francuskog predsednika: Šta će biti na meniju, gde će odsesti Makron i na čemu je insistirao?

VUČIĆ UOČI POSETE MAKRONA: Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji! Imaću čast da mu poželim dobrodošlicu

VUČIĆ UOČI POSETE MAKRONA: Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji! Imaću čast da mu poželim dobrodošlicu

- Nije isključeno da u Makronovom obezbeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira s predmetima. Bezbednosno će biti pokriveno mesto gde spava. Čak će doneti čaršave, peškire, sapune, šampone... - priča on.

Francuski predsednik će, prema dosadašnjim informacijama, najverovatnije biti smešten u hotelu "Hajat".

Prva poseta u poslednjih 18 godina

Dolazak Makrona, prva je poseta jednog francuskog predsednika Srbiji u poslednjih 18 godina, a pre njega u Beogradu je bio Žak Širak. Makron će, što je svojevrsni kuriozitet, u Beogradu i prenoćiti.

Svetska štampa ocenjuje da su Makron i Sebastijan Kurc mladi lideri nove Evrope, da sada utvrđuju svoje pozicije, pa se Makronov dolazak može tumačiti i kao pokušaj da svoj uticaj proširi i ojača na Balkanu.

Da li mislite da će Francuska povući priznanje tzv. Kosova?

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd