MEČKA GOCA JE DANAS PREDVIDELA JOŠ 6 NEDELJA ZIME: Veruju li i građani u ovu prognozu?

15.02.2017. 18:43
Piše:
Srbija Danas/ Jelena Nikolić
mecka / Izvor: Srbija Danas
Proveravali smo koliko ljudi veruje u običaje vezane za Sretenje i trajanje zime

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 15. februara Sretenje Gospodnje, praznik posvećen unošenju Isusa Hrista u hram.

OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI: Nikolić položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali (FOTO)

Narodno  verovanje kaže da mečka prognozira kada će se zima završiti i doći topliji dani. Ona navodno na Sretenje izlazi iz svoje jazbine i pogleda niz sunce: ako spazi svoju senku, vraća se u jazbinu da produži spavanje još šest nedelja, jer će i zima još toliko trajati. Ako je ne vidi, uputi se u šumu, da traži hranu i to znači da će nam proleće vrlo brzo stići.

MEČKA GORDANA JUTROS NIJE IZAŠLA IZ JAZBINE: Evo sta po narodnom verovanju to znači

Beogradska mečka Goca ostala je danas u svojoj jazbini u beogradskom Zoološkom vrtu, uprkos tome što se prethodnih dana šetala po kavezu.

Posetioci su s posebnom pažnjom danas zastajali iznad Gocine pećine kako bi videli da li se probudila iz zimskog sna.

Medvedi / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić


 

-Naša mečka je u gradu, ne u divljini. Ovde je za nju i leti i zimi toplo, nekad je to u stara vremena bilo, danas ne. Na kraju, biće onako kako kažu meteorolozi- izjavila je za portal SrbijaDanas.com Svetlana Petrović.


Svetlana Petrović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Mečka Goca je u našem vrtu već četvrt veka, pa su je uslovi koji se razlikuju od onih u divljini pomalo razmazili. Zaposleni tvrde da su joj instinkti oslabili, pa je razumljivo zašto ovaj najpoznatiji meteorolog često ume i da omane.

Milica M. / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić


 

Verujem u predskazanje mečke na Sretenje, to je naš stari običaj- izjavila je Milica M. i dodala da svake godine prati u medijima ovaj događaj:

- Ne sećam se koliko je puta pogrešila, ali je lepo čuvati stare običaje i verovanja.

NIJE VELIKAN, ALI POČIVA PORED NIKOLE PAŠIĆA: Misterija groba Milenka Vesnića (FOTO)

Među posetiocima je bilo i "nevernih Toma" koji su zastajali pored kaveza, znatiželjno gledali u Gocinu pećinu, ali su prognozu ipak proveravali na svojim pametnim telefonima:

-Molim vas, pa glupo je u to poverovati u 21. veku, kada praktično sve funkcioniše "na dugme"- izjavila je Branka koja je sa unukom došla u Zoološki vrt, ali očigledno nema preterano poverenje u mečku Gocu.

Piše:
Srbija Danas/ Jelena Nikolić
15.02.2017. 18:43
Pogledajte više