Skip to main content
Milenko Vesnić

NIJE VELIKAN, ALI POČIVA PORED NIKOLE PAŠIĆA: Misterija groba Milenka Vesnića (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Vikipedia
Novo groblje krije mnoge misterija, a jedna od njih je zašto pored jednog od najznačajnijih srpskih političara Nikole Pašića počiva malo poznati Milenko Vesnić.

U elitnom delu Novog groblja koji se zove Arkade, pored Aleje Velikana, sahranjen je jedan od najčuvenijih srpskih političara Nikola Pašić. Odmah pored Pašićeve grobnice nalazi se javnosti malo poznati srpski diplomata Milenko Vesnić.

Vesnić je 1888. godine doktorirao pravo u Minhenu, a od 1891. godine bio je diplomata Kraljevine Srbije. Međutim, 1901. godine oputžen je da je učestvovao u planiranju atenetata na kralja Milana Obrenovića zbog čega je poslat u zatvor.

TAJNA GROBA BRANISLAVA NUŠIĆA: Delo MASONA ili poslednja ŠALA SLAVNOG PISCA (FOTO)

Posle Majskog prevrata 1904. godine Vlada Srbije koju je imenovao kralj Petar Karađorđević postavila ga je na veoma važnu dipomatsku misiju u Pariz. Vesnić je boravak u Francuskoj iskoristio za jačanje veza dve zemlje i istoričari ga smatraju najvažnijim za ogranizovanje pomoći koju su Saveznici pružili Srbiji u Prvom svetskom ratu.

EKSKLUZIVNO: Ovde će biti SAHRANJEN DIMITRIJE TUCOVIĆ (FOTO)

Milenko Vesnić je bio je učesnik čuvene Mirovne konferencije u Parizu posle Prvog svetskog rata, a  porodica Karađorđević smatrala izuzetno ga je cenila zbog veza koje je u svetu stvorio za Srbiju. Srbija i porodica Karađorđević posle Majskog prevrata nisu imali veliki ugled u svetu. Na našu zemlju je gledano kao na varvarsku koja ubija svoje vladare, ali je Vesnić svojim dugogodišnjim radom uspeo da tu sliku izmeni i Srbe prikaže kao ozbiljan narod.

Posle Prvog svetskog rata Vesnić je čak bio i premijer Srbije u jednom mandatu, kao i ministar pravde i ministar spoljnih poslova. Zbog svih zasluga koje je kao diplomata doprineo Srbiji i podigao joj ugled u svetu, Vesnić je dobio počasno mesto pored Nikole Pašića na Novom groblju. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd