Skip to main content
Aleksandar Vulin

"MIGRANTI MORAJU DA BUDU ZAŠTIĆENI, ALI I REGISTROVANI" UNHCR donirala MUP-u 15 daktiloskopskih sistema (FOTO)

Foto: MUP Srbije
UNHCR je jedan od najznačajnijih partnera Republike Srbije u borbi sa posledicama migracija.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i šefica Predstavništva Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeska Boneli prisustvovali su danas na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu primopredaji 15 daktiloskopskih sistema, koje je UNHCR donirala Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

(UŽIVO) Vučić i Borelj nakon sastanka: "Razgovarali smo o velikom broju važnih pitanja"

(UŽIVO) Vučić i Borelj nakon sastanka: "Razgovarali smo o velikom broju važnih pitanja"

SVEČANI OBRED INAGURACIJE POGLAVARA SPC: Poznato kada i gde će biti ustoličenje patrijarha Porfirija

SVEČANI OBRED INAGURACIJE POGLAVARA SPC: Poznato kada i gde će biti ustoličenje patrijarha Porfirija

PREDSEDNIK SUTRA U POSETI "JUŽNOJ PRUZI": Vučić na jugu Srbije prima drugu dozu vakcine

PREDSEDNIK SUTRA U POSETI "JUŽNOJ PRUZI": Vučić na jugu Srbije prima drugu dozu vakcine

Ministar Vulin nakon primopredaje i prezentacije opreme istakao je da je UNHCR jedan od najznačajnijih partnera Republike Srbije u borbi sa posledicama migracija.

- Migracije nisu samo problem Srbije. Svi migranti koji se nađu na našoj teritoriji moraju da budu zaštićeni, ali i na odgovarajući način registrovani - rekao je ministar Vulin, istakavši da Srbija, iako nije članica "Eurodaka" ispunjava sve procedure kao da to jeste.

Prema njegovim rečima, migranti kada dođu na teritoriju Srbije po pravilu nemaju ili imaju samo malo dokumenata i vrlo često se osnovano može postaviti sumnja u vrednost i kvalitet tih dokumenata.

daktiloskopski sistem
Foto: MUP Srbije

- Upravo zato, ovakva donacija je veoma važna, jer mi uz pomoć nje možemo da registrujemo lјude i da te informacije delimo sa međunarodnom zajednicom, našim partnerima, da bismo svi znali ko su lјudi koji se nalaze na našoj teritoriji - rekao je ministar Vulin.

Zahvalivši se UNHCR na doniranoj opremi, ministar je istakao da ta organizacija nikada nije imala političke uslove, nikada nije tražila politički ustupak ili zahtevala da učinimo nešto što nam nije potrebno kako bi pružila pomoć i sarađivala.

- UNHCR je bio tu da pomogne, prepoznavao je i prepoznaje naše potrebe i trudio se da nam pomogne. Srbija je siguran, pouzdan i transparentan partner, koji ispunjava dogovor i vodi računa o pravima lјudi koji se nađu na njenoj teritoriji - rekao je ministar Vulin i dodao da je kroz Srbiju prošlo milion migranata i da gotovo nije bilo ni jednog incidenta, što nije bio slučaj u većini drugih zemalјa.  

- U Srbiji nije bilo ni jednog sukoba, niti je naš svakodnevni život ugrožen na bilo koji način. To je zato što te lјude, kao i sve druge, tretiramo kao lјude koji imaju pravo na dostojanstvo. Tako se ponašamo, zato se u ovoj zemlјi poštuju zakoni, njihova prava i zato i zahvalјujući UNHCR možemo da kažemo da smo uspešni u borbi sa posledicama migrantske krize - naveo je ministar Vulin.   

Šefica Predstavništva UNHCR Frančeska Boneli zahvalila se Vladi Srbije i Ministarstvu unutrašnjih  poslova za više od četiri decenije uspešne saradnje, ukazavši da se ove godine obeležava 45 godina prisustva Agencije UN za izbeglice u Republici Srbiji. Ona je istakla zadovolјstvo činjenicom da ova organizacija može da pomogne Ministarstvu unutrašnjih poslova u dalјem unapređenju nacionalnog sistema azila u pravcu dodele izbegličke zaštite svima kojima je ona potrebna putem pravičnih i efikasnih azilnih postupaka i mogućnosti naturalizacije izbeglica koje bi želele da ostanu u Srbiji.

Aleksandar Vulin i Frančeska Boneli
Foto: MUP Srbije

- Pristup teritoriji prvi je i najvažniji uslov za zaštitu izbeglica bez čega nema ni međunarodne zaštite - rekla je Boneli.

Agencija UN za izbeglice je, kako je navela, odlučno posvećena nastavku odlične saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i spremna je da i ubuduće podrži napore Ministarstva da obezbedi zaštitu izbeglicama.

- UNHCR ima i uvek će imati konstruktivnu ulogu u upravlјanju mešovitim migracijama, u skladu sa međunarodnim standardima, koji uklјučuju pristup teritoriji i azilnoj proceduri - zaklјučila je Boneli.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd