Četvrtak 07. dec 2023.
Milica Rakić

SIMBOL STRADANJA SRBIJE: Milica (3) je sela na nošu. U sledećem momentu, otac ju je zatekao mrtvu u lokvi krvi u kupatilu

Foto: Facebook/Milica Rakić
Milica Rakić devojčica koja je nastradala u NATO bombardovanju postala je simbol stradanja Srbije u toj agresiji

Da je živa, Milica Rakić bi danas imala 24 godine. Njeno ime ostalo je duboko urezano u narodu. Ubijena je 17. aprila 1999. godine kada ju je tokom NATO bombardovanja pogodio geler u kući u Batajnici.

Te 1999. godine osvanuo je prolećni 17.april. Bombardovanje je počelo dvadesetak dana ranije, i porodica Rakić je mislila da gore ne može biti... Nažalost prevarili su se.

TOMAHAVK PISCI: Kako je jedna knjiga napisana SAMO da bi nas NATO bombardovao

Oko 21 sat, tog kobnog 17. aprila sirene su označile vazdušnu opasnost. „Milosrdni anđeo“ je krenuo u još jednu svoju genocidnu misiju. Samo 45 minuta nakon toga raketa pogađa kuću porodice Rakić u Batajnici... Pogađa devojčicu koja nije bila ni svesna da se oko nje odvija rat, pogađa trogodišnju Milicu Rakić! U proleće, kada se sve rađa, Milica je umrla.

Mala Milica je bila na noši u kupatilu... Mama ju je samo na tren ostavila kako bi joj pripremila krevet za spavanje, međutim nije ni znala da će taj krevet ostati prazan i da će njena ćerka zaspati sama pre nego što je mama spusti u toplu postelju.

A RAK KOSI ŽIVOTE: Ovo su tačne LOKACIJE U SRBIJI gde je NATO bacao OSIROMAŠENI URANIJUM (MAPA)

Vrata na kupatilu su bila otvorena. Začula se jaka detonacija, stakla su popucala, pločice i fasada, sve se razletelo! Kako je ranije ispričao, Žarko, tata stradale devojčice utrčao je u kupatilo. Taj prizor će mu zuvek ostati u sećanju: dete mu je ležalo mrtvo na podu, oko nje je bilo prepuno krvi, ali nadao se da je Milica i dalje živa... Uzeo ju je u ruke, sjurio se niz stepenice, odneo u auto i prevezao u bolnicu, međutim tamo su mogli samo da konstatuju smrt.

Bombardovanje SR Jugoslavije

NATO je 24. 3. 1999. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Vest o smrti male Milice potresla je čitavu zemlju! Ionako besni na nepravdu koja im se događa, narod je bio još ogorčeniji na NATO trupe koje su usmrtile nedužnu trogodišnju Milicu Rakić.

Komšije nesrećne porodice su sa užasima opisivale stravičan događaj. Jedan od suseda je izjavio: „Čuo sam detonaciju. Onda sam čuo vrisak. To je bio najužasniji vrisak koji sam ikada čuo u životu. Onda kuknjavu i zapomaganje.”

ZVUK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: 24. marta u 20.05 čuli smo OVE REČI koje nikada nećemo zaboraviti! (AUDIO)

Bol ne jenjava, tuga ne prestaje. Roditelji male devojčice snagu su našli u starijem sinu Aleksi, ali i u ćerci, koju su dobili nakon Miličine smrti. Naime, u trenutku tragedije, mama trogodišnje devojčice je bila je trudna, a za to je tek posle nesreće saznala. Trudnoću je provela na putu do i od mesta večnog počinka prve ćerke.

Porodica Rakić i dalje živi na istom mestu, na zidu i dalje su ostale rupe od gelera... To se da popraviti, ali šta će sa rupom u duši koja je ostala posle Milice? Kroz nju će uvek duvati oštri, hladni vetrovi...

Spomenici

Spomenik devojčici Milici Rakić stradaloj u NATO bombardovanju 1999. godine nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Bista Milici Rakić postavljena je treći put na spomenik deci žrtvama nastradalim u NATO bombardovanju, jer je dva puta bila meta vandala.

Da se ne zaboravi

Srpska Pavoslavna Crkva je pokrenula inicijativu da se Milica Rakić kanonizuje, što znači da će biti proglašena za sveca. U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi na samom jugu Republike Srpske, kod Trebinja, napravljena je freska sa likom Milice Rakić, a prave se i ikone. Na fresci piše: ''Sv.n.muč. od NATO. Milica dete''.

O maloj Milici Rakić spevane su najlepše i najdiriljivije pesme, izdvajamo neke od napotresnijih stihova:

Jadna majka čupa kosu,                                                                      
Grli lutke Miličine,
I Aleksi sinu reče:
“Eto ide seka sine“.

„Evo novac pa otiđi,
U cvećaru srećo mila,
Kupi tvojoj maloj seki,
Tri crvena karanfila.

Neka ti ih zamotaju,
Crnom trakom ljudi neki,
I napišu brat Aleksa,
Sa ljubavlju svojoj seki.

To je zadnje što joj daješ“-
Uplakana reče mati -
„Nikad više tvojoj seki,
Nećeš poklon kupovati,

Tvojoj seki još se nisu,
Ni pelene osušile,
A pogibe kao žrtva,
Najmoćnije svjetske sile“.

Ovog čoveka smo u vreme bombardovanja svi voleli, ali su nam njegove reči UTERIVALE STRAH U KOSTI!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd