Skip to main content
Selo u Srbiji

Misterija Istočne Srbije: Ko su žene koje padaju u TRANS i predviđaju budućnost?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Bizarno

Istočni deo naše zemlje nosi obeležje mistike i neobičnih životnih običaja i obreda, a jedan od njih podrazumeva i takozvane Rusalje - žene koje su padale u trans u periodu praznika Trojice. Verovalo se da, padajući u trans, one mogu da komuniciraju sa mrtvim dušama, ali i da postaju "vidovite" i tako pomognu živim ljudima.

Verovalo se da u transu iz tzv. Rusalja mogu progovoriti mrtvi, pa se rodbina pokojnika okupljala oko nje, želeći da sazna sve o zagrobnom životu izgubljene osobe.

O ovom fenomenu se mnogo pisalo i prepričavalo i ovaj kult se smatra samo jednom od brojnih magija na svetu koje su zabeležene. 

Mnogi misle da je padanje u trans ništa drugo nego posledica autosugestije i to zasnivaju na tome što se padalice obeznanjuju tek kad jedna od druge čuju prodoran vrisak. Interesatno je da se broj rusalja u Dubokoj svake godine smanjuje, dok u susednom selu Neresnica raste.

rusalja
Foto: Youtube/Printscreen/ Živorad Žika Nikolić

U vezi sa samim nastankom ovog obreda, najverovatnija je ona priča koja govori o tugovanju Duhovskih ,,kraljica’’ na brdu Bložu u kome osam devojaka obučenih u belo, sa niskama talira na grudima, tokama i lažnim dijademama predvođenih starijom ženom i jednim starijim čovekom, pođu od kuće do kuće. Kad stignu pred nečiji dom, čovek uđe unutra i upita domaćina da li želi da mu se ,,igra za sreću i zdravlje’’ nekog ukućanina.

Ako domaćin pristane, onda ,,kraljice’’ ulaze u dvorište i otpočinju svoju igru oko onoga čije se zdravlje i sreća želi. To su obično deca. Kraljice se podele na dve grupe, u svakoj grupi su po dve devojke. Onaj za koga se igra sedne na stolicu, a grupa devojaka stanu naspram njega i pevanjem daju takt dvema devojkama sa hanharama koje ritmički poigravaju u prostoru od trojke do trojke. Na kraju igre stanu do onoga na stolici i iznad glave mu ukrste hanhare. Domaćin im tada daje bakšiš i kraljice odlaze dalje. 

Jedan od video zapisa u vezi sa ovim običajem je sledeći:

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd