03. dec 2023.
Tomislav Momirović

Momirović: Sistematsko kršenje ljudskih i političkih prava dovodi do tragičnih događaja i uništava ekonomsku perspektivu

Foto: Privatna arhiva
Tragični događaji koji su se odigrali prethodnih dana svedoče tome kakva nas budućnost čeka ako se ne izgrade mehanizmi da sve etničke zajednice mogu da učestvuju u javnom i ekonomskom životu, kao i da imaju samoupravu kakva je već ugovorena Briselskim sporazumom.

Od najveće važnosti je shvatiti da dugi period unilateralnog i autističnog pristupa, kao i kršenje osnovnih ljudskih i političkih prava ima svoju posledicu - gubitak ljudskih života, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović obraćajući se u Tirani na Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa i Biznis forumu.

Tomislav Momirović
Foto: Privatna arhiva

- Regionalna saradnja je za nas od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je samo u prvih sedam meseci ove godine Srbija u trgovinskoj razmeni sa zemljama iz regiona ostvarila suficit u iznosu od 1,7 milijardi evra. Naš cilj je da ubrzamo proces pristupanja Evropskoj uniji i tako dodatno unapredimo kvalitet života naših građana. Takođe, nastavljamo sa naporima da i pored čestih opstrukcija ostanemo čvrsto na tragu produbljivanja regionalne integracije i ekonomske saradnje - rekao je Momirović.

Tomislav Momirović
Foto: Privatna arhiva

- Ograničavanje ekonomskih sloboda, naročito u međusobnoj trgovini, kome danas nažalost svedočimo, veoma je opasan put - istakao je ministar Momirović i dodao da kada ljudi nemaju poslove, populistička politika preuzima primat, a naš zajednički put je put ka Evropskoj uniji koji podrazumeva slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Forumu ministara ekonomija Berlinskog procesa prethodio je Biznis forum, posvećen predstavljanju glavnih dostignuća i aktivnostima usmerenih ka uspostavljanju jedinstvenog EU tržišta.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd