Četvrtak 30. nov 2023.
Aleksandar Vučić

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Vučić popularan skoro kao Tito

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Kad dobiju šest ponuđenih imena građani Srbije kažu da je najbolji lider Josip Broz Tito, dok je tik iza njega Aleksandar Vučić, pokazuje istraživanje Demostata.

Za Tita se izjašnjava 32 odsto ispitanika, a za Vučića tek za postotak manje - 31 odsto. Sledeće ime za koga su se ispitanici odlučili je Zoran Đinđić sa 11 odsto, a daleko iza njega Slobodan Milošević sa tri odsto. Slede Boris Tadić i Vojislav Koštunica, sa po dva odsto. U ovom rangiranju šest lidera, Tito ima prednost u svim obrazovnim grupama, a Vučić samo kod srednjeobrazovanih ispitanika, 28 prema 25 odsto.

Reč je o omnibus istraživanju javnog mnenja, urađenom u oktobru 2016. na reprezentativnom uzorku od 1500 ispitanika, putem neposrednog ličnog intervjua „licem u lice“. Istraživanje je osmislio, realizovao i interpretirao istraživački tim Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, kojim je rukovodio sociolog Srećko Mihailović.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Istraživanje se bavi temama kako žive građani Srbije, čega se plaše i da li imaju nadu u promenu na bolje, zatim time ko vlada Srbijom i ko ima moć da menja Srbiju, šta je pozadina vlasti, te autoritarnošću i etničkom distancom, odnosom građana prema demokratiji i političkim partijama, ali i šansama predsedničkog kandidata vlasti i opozicije na izborima iduće godine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd