Skip to main content
plavo muško oko

SAČUVAJTE SVOJ VID OD PODMUKLOG NEPRIJATELJA: Prepoznajte glaukom u nedelji borbe protiv ove očne bolesti

Foto: Profimedia
Ako se rano otkrije, moguće je držati je pod kontrolom

Glaukom je najpodmuklija očna bolest i drugi po redu uzročnik slepila, a u našoj zemlji sa njim živi najmanje 100.000 građana.

Zovu ga tihi kradljivac vida, a, na žalost, ime mu savršeno odgovara. Usled povećanog pritiska u oku, glaukom neprimetno uništava nervna vlakna mrežnjače i vidnog živca.

To znači da glaukom uništava delove oka koji su zaduženi za prenos svetlosnih signala do centra u mozgu i za formiranje slike predmeta koji gledamo. Ovo propadanje u početku ne daje nikakve simptome, a kada se pojave, onda je kasno, jer je bolest već uznapredovala.

testiranje vida
Foto: Profimedia

Tada se izoštreno vide samo centralni predmeti ili osobe, dok periferni vid postaje zamućen. Magla se sa periferije vremenom širi ka centru vidnog polja što je početak potpunog slepila i faze u kojoj ne postoji način da se vid povrati i bolest zaustavi.

Zato je najvažnije redovno ići na oftalmološke preglede, naročito posle 45. godine, jer i za glaukom važi isto previlo kao i za sve druge zdravstvene probleme - ako se rano otkrije, moguće je držati ga pod kontrolom.

Promo
Foto: Promo

U okviru obeležavanja svetske nedelje borbe protiv glaukoma, na Očnoj klinici KCS, održaće se serija edukativnih predavanja za sve zainteresovane pacijente i građane. Predavanja će biti posvećena prevenciji, ranom otkrivanju i pravilnom lečenju glaukoma.

Predavači su doktori odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS, a predavnja će držati u ponedeljak, utorak i petak, od 14 do 15 sati.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd