Ponedeljak 26. feb 2024.
vrtić

Nevakcinisana deca će moći u vrtić, ali samo ako se ispuni jedan USLOV

Foto: Profimedia
Vakcinacija je obavezna

Od sada će se potvrde za upis dece u predškolske ustanove izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano.

Svom detetu (ne) želi dobro: Majka traži od suda da spreči vakcinaciju njenog sina!

Oglasilo se Ministarstvo zdravlja: U ova DVA SLUČAJA nevakcinisana deca mogu u vrtić

To je rekla vršiteljka dužnosti direktora Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije "Dr Milаn Jovаnović Bаtut" Vericа Jovаnović i apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu.

- Apelujem na roditelje da obave imunizaciju svoje dece jer to je put u sigurnost i prava odluka - kazala je Verica Jovanović na skupu "Mikrobiološkа dijаgnostikа u nаdzoru nаd zаrаznim bolestimа u Srbiji - izаzovi 21. vekа" u Beogradu. 

vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

Upitana da li predškolska ustanova ima pravo da odbije dete koje je došlo s potvrdom da nije vakcinisano, Jovanovićeva je kazala da svaka zdravstvena i prosvetna ustanova ima jednu misiju, a to je da decu treba vakcinisati, a kada dete napuni 14 godina, onda ponovo. 

- Vakcina protiv morbila nam je potrebna, jer je to u interesu svih građaja Srbije - istakla je Jovanovićeva. 

Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je jasna zakonska regulativa, a to je da je vakcinacija obavezna. 

Briga o zdravlju: Od sledeće godine uvodi se još jedna obavezna vakcina

- Zakonska regulativa je jasna i vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama - rekao je Vicko. 

Dodao je da se sa morbilama "digla prašina" i da to ne treba da se dešava. 

- Neke bolesti smo zaboravili, ne jer ih nema, nego jer imamo efikasno sredstvo u borbu protiv njih. Obuhvat vakcinacije mora biti na adekvatnom nivou jer ako ga nema, onda izlažemo opasnosti i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime tu vakcinu, i onda lako dolazi do epidemije i do neželjenih ishoda - rekao je Vicko.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd