Ponedeljak 26. feb 2024.
deca, Krupanj

Novost za petake: Evo šta ih očekuje od 1. septembra!

Foto: Srbija Danas
Država obezbedila sve uslove

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je država obezbedila sve tehničke uslove kako bi od 1. septembra đaci petih razreda osnovnih škola širom Srbiji mogli da krenu nesmetano da pohađaju novi obavezni predmet - Informacione tehnologije.

Sve u SUPERLATIVIMA: Evo kako nemački mediji predstavljaju rad predsednika Srbije!

Ministarstvo telekomunacja je pružilo podršku u umrežavanju 1.750 objekata, a ostalo je još samo 40-tak da se umreže u okviru Akademske mreže Srbije, rekla je premijerka nakon prve sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije.

Brnabić je rekla da što se tiče visokog obrazovanja, tokom prethodne godine počeo je ambiciozan projekat podizanja kvote za upis studenata na Tehničke fakultete za 20 odsto, a rekla je da je obezbeđeno 713 mesta.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vlada je primetila, rekla je Brnabić, da je IT najjači i najbrži rastući segment ekonomije Srbije.

- Imamo sektor informacionih tehnologija koji raste godišnje 10 odsto, a sektor razvoja softvera čak 20 odsto. Prethoda vlada, a i ova će nastaviti da podržava ovaj privredni sektor kako bi imao značajniji aspekt u okviru rasta BDP. U godinama pred nama, kada bi bili ponovo suočeni sa vremenskim neprilikama i jakim zimama i velikim sušama, zbog kojih trpi poljoprivreda i naši hidropotencijali, imamo IT koji predvodi razvoj Srbije - istakla je Brnabićeva.

Stefanović odbrusio Plenkoviću: Da vam DECA POBIJENA u Oluji nisu bila VELIKOSRPSKA PRETNJA?

Zbog toga, kako je objasnila, vlada se angažuje u obrazovanju IT kadrova.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd