Četvrtak 07. dec 2023.
Palmer

ODNOSI SRBIJE I AMERIKE BOLJI NEGO IKADA: Palmer otkrio šta misli o Vučićevoj vizionarskoj politici pomirenja

Foto: Profimedia/Shutterstock
Palmer je rekao da je značajan i vidljiv napredak koji je Srbija doživela poslednjih godina,

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da je Srbija značajno napredovala poslednjih nekoliko godina, dodajući da su bilateralni odnosi Srbije i SAD snažni, kao i da postoji jasna zajednička vizija budućnosti.

Specijalista pedijatrije upozorava: Ako deci dajete ANTIBIOTIKE ovo MORATE DA ZNATE!

Specijalista pedijatrije upozorava: Ako deci dajete ANTIBIOTIKE ovo MORATE DA ZNATE!

"VOLI TE BRAT NAJVIŠE NA SVETU" Vučić poslao Andreju snažnu poruku uz još jednu EMOTIVNU fotografiju (FOTO)

"VOLI TE BRAT NAJVIŠE NA SVETU" Vučić poslao Andreju snažnu poruku uz još jednu EMOTIVNU fotografiju (FOTO)

"LAGAO JE OLOŠ O NJEMU SVAŠTA" Vučić saopštio da njegov brat Andrej ima obostranu upalu pluća - "Volim ga najviše na svetu"

"LAGAO JE OLOŠ O NJEMU SVAŠTA" Vučić saopštio da njegov brat Andrej ima obostranu upalu pluća - "Volim ga najviše na svetu"

Palmer je na konferenciji "Budućnost odnosa SAD i Srbije i politika SAD prema Zapadnom Balkanu", u organizaciji Kongresa srpsko-američkog pijateljstva (KSAP) i East West Bridge (EWB), govoreći o Srbiji iz 1993. godine kada je bio u poseti našoj zemlji i Srbiji danas, istakao da je jasno da se desio napredak.

Kako je rekao, prilikom poslednje posete video je optimističnije i pozitivne ljude, što je potpuno razumljivo usled različitih okolnosti sredinom devedesetih, kao što su rat i sankcije, saopštili su KSAP i EWB.

Palmer je rekao da je posebno značajan vidljiv napredak koji je Srbija doživela poslednjih godina, iako postoji prostor za napredak, a jasno je da optimizam dele i SAD.

- Moj utisak sa poslednjih razgovora sa zvaničnicima Srbije jeste da su fundamentalno, bilateralni odnosi dve zemlje snažni, ali da postoji i jasna zajednička vizija budućnosti i vizija budućnosti Srbije kao članice EU, sa svim oblastima koje je kvalifikuju, kao ekonomski snažne države" -poručio je Palmer.

Ponovio je da SAD podržavaju evropski put Srbije, a govoreći o evroskepticizmu u srpskoj javnosti, poručio je da to nije nerazumljivo imajući u vidu da su reforme, koje se na kraju pokažu vredne truda, ponekada teške.

- Put ka članstvu u EU je težak i često izgleda beskrajan. Ipak, u praksi se pokazalo da kada neka zemlja dođe do svog cilja, građanima postane jasno da benefiti daleko prevazilaze poteškoće. Očekujem da će takav slučaj biti i sa Srbijom, odnosno, kada ljudi vide prave benefite od članstva, da će podrška evropskom putu porasti - kazao je Palmer.

Istakao je i da je važno da balkanske zemlje znaju da je put reformi važan i uvek prepoznat i nagrađen.

Govoreći o mini Šengenu, Palmer je naglasio važnost regionalnog povezivanja i inicijativa koje dalje podstiču rast i prosperitet.

Podsetio je na konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama kakva je mini Šengen, ali i dodao da bi voleo da vidi podršku čitavog regiona inicijativama kakva je ta, koje su usmerene na solidarnost i povezivanje.

Upitan da prokomentariše značaj DFC-a za saradnju Srbije i SAD, Palmer je rekao da je dolazak američke razvojne agencije najbolji pokazatelj dobrih namera SAD.

- Dolazak DFC-a na Balkan pokazuje da su SAD posvećene razvoju Zapadnog Balkana gde bih uključio i Grčku. DFC u Beogradu radi i otvoren je za nove poslovne izazove, što je važna prilika za ceo region i SAD da razviju ekonomsku saradnju, saradnju u infratrukturnim projektima i drugim važnim oblastima koje će pomoći da se balkanske zemlje integrišu u Zapad - naveo je.

Palmer dodaje da američke kompanije u Srbiji imaju utisak o našoj zemlji veoma pozitivan, da su zadovoljne uslovima, kvalitetnim i kreativnim kadrovima, posebno kada je reč o naučnim i tehnološkim delatnostima.

Entoni Godfri
Entoni Godfri
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je važnost produbljivanja dobrih odnosa dve zemlje i naveo da ta saradnja ne samo da doprinosi ekonomskom razvoju Srbije, već i SAD.

- To se nije promenilo ni dolaskom nove administracije u Belu kuću, naprotiv, i administracija predsednika Džozefa Bajdena nastavlja sa istim pristupom - poručio je Godfri.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković izjavio je da je zadovoljan, kako je rekao, sada već čvrstim prijateljstvom Srbije i SAD, ali da prostora za razvoj i dalje ima.

Dodao je da osim ekonomskih pitanja, Srbija računa i na podršku partnera iz Vašingtona u rešavanju kosovskog pitanja kroz konstruktivan dijalog.

Osnivač EWB Kovačić zaključio je konferenciju rekavši da je ovo samo početak zajedničkih tradicionalnih aktivnosti koje će biti održavane u cilju podrške i razumevanja istih ciljeva dve zemlje.

KSAP i EWB potpisali su ranije Deklaraciju kojom potvrđuju zajedničku saradnju u oblastima kao što su trans-atlantska saradnja i integracije, regioala stabilnost, slobodan protok ljudi, dobara, kapitala i usluga, rodne ravnopravnosti i drugih.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd