Petak 08. dec 2023.
Foto: Srbija Danas/Capital.gr Printscreen

Otkrivene tajne Junajted Grupe - Grci objavili: ŠOLAK KRIJE DUGOVE!

Foto: Srbija Danas/Capital.gr Printscreen
U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom “bunaru” u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao

“Junajted Grupa je praktično ‘kupila’ značajan deo svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac”, piše portal Capital.gr

RASPAD u Junajted Grupi: Gazda Šolak deli otkaze novinarima!

RASPAD u Junajted Grupi: Gazda Šolak deli otkaze novinarima!

SADA JE SVE KRISTALNO JASNO! Koalcija Šolak - Kurti protiv Telekoma Srbija!

SADA JE SVE KRISTALNO JASNO! Koalcija Šolak - Kurti protiv Telekoma Srbija!

SKANDAL: TV N1 optužuje Telekom Srbija da “kolonizuje” BiH!

SKANDAL: TV N1 optužuje Telekom Srbija da “kolonizuje” BiH!

Jedan od najuticajnijih portala za biznis vesti u Grčkoj objavio je da Junajted Grupa pokušava da sakrije svoje ogromne finansijske probleme, od smanjene količine raspoloživog novca do preopterećenosti dugovima teškim preko 7 milijardi evra.

“Mitovi i istine o Junajted Grupi i Novoj - Poverljivi finansijski izveštaji”, naslov je detaljne analize poslovanja grupacije Dragana Šolaka koju je portal Capital.gr juče objavio.

Junajted Grupa u Grčkoj ima u vlasništvu jednog od najvećih operatera “Nova”, koji je nastao spajanjem sa takođe velikim provajderom “Wind Hellas”, a kako bi dobili dozvolu za ovo gomilanje tržišnog učešća Šolak i kompanija su grčkoj vladi obećali investiciju od čak 2 milijarde evra u projekte digitalizacije.

Sve ovo je privuklo ogromnu pažnju javnosti u Grčkoj i tamošnjih medija, pogotovo jer Šolak još nije ispunio obećanje o megalomanskoj investiciji.

U Atini se ne smiruje medijska oluja o finansijskom “bunaru” u koji je Dragan Šolak sa svojim partnerima upao, što iz Junajted Grupe uporno pokušavaju da demantuju.

“S obzirom na to da iz Nove i Junajted Grupe konstantno odbijaju da javno objave izveštaje o poslovanju, tvrdeći da im to nije prakse, Capital.gr je sam nabavio poverljive finansijske izveštaje UG za 2022. godinu, koji su dostavljeni samo odabranim investitorima i kreditnim agencijama”, objašnjava se u analizi.

Kako ističe grčki portal, “ovi izveštaji indirektno, ali vrlo jasno, ukazuju na problematičnu finansijsku situaciju”, a tvrdnje Šolakove grupacije da beleže velike uspehe “nisu istina, već samo mit”.

U analizi se navode razne tvrdnje UG i osporava se svaka od njih. Na primer, priča da je Grupa napravila velike prihode i operativnu dobit ne zasniva se na njenom realnom poslovanju, već je do toga došlo akvizicijama drugih kompanija, kao što su “Wind Hellas” u Grčkoj i “Optima Telekom” u Hrvatskoj. Pritom, da bi obavila te kupovine Šolakova grupacija je morala da se zaduži.

Foto: Capital.gr Printscreen
Foto: Capital.gr Printscreen

“Jednostavno rečeno, UG je praktično ‘kupila’ značajan deo svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac. Za kupovinu ‘Wind Hellas’, na primer, izdali su dve serije obveznica ukupne vrednosti 980 miliona evra. Prva serija od 400 miliona evra i sa promenljivom kamatnom stopom stiže im na naplatu 2029, a druga od 580 miliona evra i sa fiksnom kamatnom stopom stiže na naplatu godinu dana kasnije”, objašnjavaju iz portala Capital.gr.

U analizi se ističu i Šolakovi problemi sa kešom koji ima na raspolaganju. Naime, Junajted Grupa beleži “negativni priliv gotovog novca - konkretno, raspoloživi keš sada im je manji za 54 miliona evra, a likvidnost gotovine im je u 2022. pala na 100 miliona u odnosu na 155 miliona iz prethodne godine”.

Posebno su zanimljivi podaci o ukupnoj zaduženosti i obavezama Junajted Grupe. “Iz ove grupacije tvrde da su medijski izveštaji o tome da je dužna preko 7 milijardi evra samo mit. Ipak, ispada da su njihovi demantiji zapravo mit. Ukupne finansijske obaveze Junajted Grupe u 2022. zaista su narasle na 7,13 milijardi evra, od čega se 4,54 milijarde evra odnosi na dugoročne obveznice”, ističe se u analizi uglednog grčkog biznis portala.

Navodi se da je Šolakova grupa, da bi finansirala svoje ambiciozne akvizicije, pozajmljivala sredstva na tržištu obveznica, što je dovelo do ogromnog opterećenja.

Uvidom u izveštaje o poslovanju UG, Capital.gr je došao do podataka i kojom dinamikom će gazda Šolak morati da vraća dugove:

- Serija obveznica po fiksnoj kamatnoj stopi od 4.875% u vrednosti 525 miliona evra stiže na naplatu 2024. godine.
- Serija obveznica po promenljivoj kamatnoj stopi, vezanoj za Euribor (koji stalno raste), u vrednosti 550 miliona evra stiže na naplatu 2025. godine.
- U 2026. će Junajted Grupi i njenom gazdi Šolaku doći vreme za otplatu čak dve serije obveznica od ukupno preko milijardu evra: jedna sa fiksnom kamatnom stopom od 3.125% i vrednosti 600 miliona evra, a druga sa promenljivom stopom, vezanom za Euribor, od 450 miliona evra.
- Serija obveznica sa fiksnom kamatnom stopom od 4% vredna 550 miliona evra dolazi na naplatu 2027. godine.
- Refinansiranje obveznica od 625 miliona evra, skupa sa serijom sa fiksnom kamatnom stopom 4.625% i vrednom 300 miliona evra, stiže Šolaku na naplatu 2028. godine.

Šta je zaključak računice? Ovo znači da će Junajted Grupa i Dragan Šolak u narednih manje od pet godina morati da vrate dugove u ukupnoj vrednosti od 3,59 milijardi evra, a odmah potom im na naplatu stižu obaveze za kupovinu “Wind Hellas” u Grčkoj od 980 miliona evra!

Iz Junajted Grupe poručuju da su se snašli za 2024. i 2025. rasprodajom dela imovine, ali je potpuno nejasno šta će da rade kasnije, upozorio je ugledni grčki biznis portal Capital.gr u svojoj analizi.

Amerikanci: Šolak gubitaš!
 
Pozivajući se na zvanične podatke ugledne američke investicione banke JP Morgan, Capital.gr navodi da je u 2022. došlo dramatičnog povećanja poslovnih gubitaka Junajted Grupe. Poslovni minus im je porastao sa 103,35 miliona evra u 2021. na čak 227,03 miliona evra u 2022, “praktično više je nego udvostručen”, navodi grčki biznis portal.
 

Nema više izvlačenja para iz Srbije
 
U nekim prošlim vremenima, kada je Junajted Grupa preko operatera SBB praktično držala monopol na tržištu distribucije televizije i interneta u Srbiji, gazda Šolak je investicije u inostranstvu finansirao delom i novcem koji je ispumpavao iz naše zemlje.

Ali, toj priči je došao kraj. SBB više nema monopol već jaku tržišnu konkurenciju, pa je po ostvarenim prihodima sada poslednji u Srbiji - iza Telekoma Srbija, Yettela i A1 Srbija. U regionu svih zemalja bivše Jugoslavije, SBB je tek deveti po prihodima i šesti po dobiti, a u konkurenciji velikih vlasničkih grupacija Junajted Grupa je ubedljivo poslednja.

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd