Petak 23. feb 2024.
Ivica Dačić

"OTVARANJE KANCELARIJE DFC JE VELIKI KORAK" Dačić: Grenel krenuo u realizaciju sporazuma iz Vašingtona

Foto: Profimedia
Dačić je podsetio je da se iduće godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD

Otvaranje kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu i današnji razgovori o projektima tokom posete Ričarda Grenela predstavljaju veliki iskorak i pokazatelj su da SAD misle ozbiljno u vezi svega što je dogovoreno i da nije reč o predizbornom triku uoči izbora u Americi, kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

PREDSEDNIK TRAMP POSLAO POKLON VUČIĆU: Predsednik Srbije oduševljen, ne sakriva osmeh (FOTO)

PREDSEDNIK TRAMP POSLAO POKLON VUČIĆU: Predsednik Srbije oduševljen, ne sakriva osmeh (FOTO)

VUČIĆ DOBIO POKLON OD GRENELA: Predsednik Srbije na krstarenju sa Trampovim saradnicima (FOTO)

VUČIĆ DOBIO POKLON OD GRENELA: Predsednik Srbije na krstarenju sa Trampovim saradnicima (FOTO)

Dačić je rekao da se današnji događaj, odnosno sve ono o čemu se razgovaralo i što je dogovoreno, ne može odvojeno posmatrati i da je deo implementacije sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

- Na osnovu onoga što je tamo potpisano i dogovoreno, Grenel je krenuo u realizaciju prvih koraka - rekao je šef diplomatije i dodao da je veliki događaj to što je otvorena Kancelarija DFC-a u Beogradu.

Istakao je da je važno da što se mimo političkih tema istakla ekonomija i svakodnevni život kao tema u odnosima Beograda i Prištine i da je Grenel "svojom energičnošću nametnuo takav tempo".

Dačić kaže da su sve to značajne stvari i da je važno jačanje političkih odnosa sa SAD.

Podsetio je da se iduće godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD.

- Da li smo u međuvremenu dovoljno radili na razvoju tih odnosa je za diskutovanje, a i dan danas nismo zadovoljni obimom spoljno trgovinske razmene, ali ovo je nešto što je veliki korak dalje i pokazatelj da Amerika misli ozbiljno i da to nije predizborni trik uoči izbora u Americi - rekao je Dačić.

Govoreći o političkom delu sporazuma potpisanog u Vašingtonu, Dačić kaže da je važno što je otklonjena opasnost da u sporazumu stoji deo koji se odnosi na međusobno priznanje.

Naveo je da su predsednik Aleksandar Vučić i on specijalnom izaslaniku Bele kuće Ričardu Grenenelu skrenuli pažnju da to da se u međuvremenu Priština ponašala suprotno dogovorenom i da su rekli da mogu dati na uvid i pismo koje je kosovski ministar poslao ministarki BiH o tome da prizna Kosovo kao nezavisno, i to samo četiri dana posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd