Skip to main content
Ruska škola

Ovako izgleda prva RUSKA osnovna škola u Beogradu (FOTO)

Foto: Privatna arhiva
Otvorena je ruska osnovna škola u Beogradu!

Uz prisustvo predstavnika Ambasade Rusije, Ruskog doma i budućih prvaka, svečano je otvorena Prva ruska međunarodna osnovna škola u Beogradu. Škola nosi ime prve žene u kosmosu i heroju Rusije, Valentini Tereškovoj, koja će posetiti ovu školu 1. septembra.

GROM IZ VEDRA NEBA UDARIO EVROPU! PLAN PUTINA ZBOG KOGA SE SVI TRESU: Ovo je isplanirano pre 20 godina?!

- Pre dve godine su nas pitali zašto hoćemo da osnujemo rusku školu. Teško nam je bilo da objasnimo razlog kad u Srbiji već ima šest turskih, četiri engleske, dve nemačke, dve francuske škole... Pa evo, zato što ne i ruska. Postoji još jedna pri ruskoj ambasadi, ali je zainteresovanost ogromna i njeni kapaciteti su premašeni - istakao je na otvaranju Saša Borojević, jedan od osnivača škole.

Škola će realizovati tradicionalni ruski program „Škola Rusije“ i nastavni kadar čine isključivo pedagozi koji su diplome stekli na državim univerzitetima u Rusiji.

Direktorka škole, Elena Elnatanova, inače diplomirana pedagošknja iz Jaroslavlja, garant je kvalitetne realizacije programa. Uz gđu Elnatanovu, u školi će raditi i tim ljudi koje ona opisuje kao „prekaljene pedagoge“.

- Naši učitelji su kadri da obrazovanje iz Rusije presele u našu školu, u Srbiju. Školuj se u Srbiji kao u Rusiji i jeste krilatica naše škole. Radujemo se početku rada škole i jedva čekamo da vidimo pune klupe - zaključuje Elena.

Brojni univerziteti iz Moskve spremili su i stipendije za učenike iz Srbije, pa je i studiranje u Rusiji moguć nastavak školovanja. Važno je napomenuti i da na osnovu međudržavnog sporazuma dve zemlje, učenici ruske škole iz Srbije mogu nastaviti školovanje i u Srbiji i u Rusiji. Menadžer škole, Boško Kozarski, otkriva i da je nastava isključivo na ruskom jeziku, ali da postoji i model upisivanja dece koja u ovom trenutku govore samo srpski. Preporuka je da bez obzira na znanje jezika deca prođu testiranje, nakon čega pedagoški tim škole daje preporuku za dalje postupanje i upis.

- Upis u rusku osnovnu školu počinje od danas. Svi zainteresovani za upis dece u prvi razred mogu da nam se javi, kako bismo im zakazali termin za testiranje i individualni roditeljski sastanak. Pravu sliku o školi ćete steći tek kada nas posetite, a vrata su otvorena. Dobro došli! - zaključuje Kozarski.

Moto škole „Nebo nije granica“ je misao prve žene kosmonauta koja će biti gost ove škole i, kako nezvanično saznajemo, školi pokloniti repliku svemirskog odela u kojem je boravila tokom leta raketom.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd