Ovo su ljudi koji su uvek spremni da vam daju svoju krv: Dragan Marković iz Velike Plane je to učinio 93 puta

17.06.2017. 16:25
Piše:
Dušan Marić
DDK / Izvor: Foto: Dušan Marić
"To je dokaz najveće odanosti, poverenja i ljubavi prema toj osobi"

Kad neko kaže da bi nekom dao svoju krv, to je dokaz najveće odanosti, poverenja i ljubavi prema toj osobi. Takav odnos u najvećem broju postoji između bliskih osoba, koje vezuju srodstvo, iskrena ljubav, veliko prijateljstvo ili izuzetan moralni dug.

RATNI DNEVNIK, SRIJEDA 18. MAJ 1994. GODINE: Borbe između Kupresa i Bugojna, na padinama planine Raduša

Međutim, postoje i posebni, plemeniti ljudi, dobrovoljni davaoci krvi, koji svoju krv daju potpuno nepoznatim ljudima, kojima ne znaju ni ime. Koje nikad neće videti i upoznati. I čine to iz duše, srećni što mogu da pomognu. Da drugim ljudima spasu život, pomognu izlečenje ili bar produže nadu.

Danas je Opštinska organizacija Crvenog krsta Velika Plana dodelila priznanja dobrovoljnim davaocima krvi sa područja te opštine.

Danas su nastavljeni radovi na podizanju zida oko manastira Pokajnica kod Velike Plane (FOTO)

Na svečanosti u Domu omladine, najviše aplauza prisutnih dobio je Dragan Marković, koji je krv dao 93 puta.

- Imam specifičnu krvnu grupu AB+ i krv dajem kad god treba. I gde god treba. U Plani, Kragujevcu, Smederevu, Beogradu....Ne biram i ne postavljam pitanja. Dao sam više od 30 litara krvi, pomogao mnogim ljudima kad im je bilo najpotrebnije i to je moje najveće bogatstvo – kaže ovaj plemeniti i skromni čovek.

Veliku dušu sličnu Draganovoj imaju i Zoran Marjanović, Ratko Gojaković, Miomir Jocić i Miroljub Simić, koji su krv dali više od 50 i Miloš Uskoković, Slaviša Trailović, Slaviša Stevanović, Đorđe Stojković i Nebojša Govedarević koji su najdragoceniju tečnost, jedini lek za koji medicina nije pronašla zamenu, davali više od 35 puta.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Više od 20 puta krv je dalo 19 Planjana, više od 10 puta njih 28, a 39 Pomoravaca i Šumadinaca je humanost u vidu spašavanja tuđih života svojom krvlju iskazalo više od pet puta.

- U opštini imamo registrovanih 3.400 davaoca krvi i procentualno, u odnosu na broj stanovnika, među najboljim smo opštinama u Srbiji. Prošle godine prikupili smo 1.600 doza krvi, od skoro 1.000 davalaca – kaže predsednik OO CK Zlatko Korunović.

On ističe da treba imati u vidu i činjenicu da u Velikoj Plani nema zavoda za prikupljanje i transfuziju krvi.

SAMI SEBE UHVATILI U LAŽI! Spomenik „ŽRTVAMA GENOCIDA“ u Potočarima kod Srebrenice potvrđuje veliku prevaru

- Mnogi Planjani krv daju u Smederevskoj Palanci i u Smederevu, jer se tamo nalaze bolnice u koje se upućuju pacijenti iz naše opštine  i ta davanja se zvanično pripisuju Smederevskoj Palanci i Smederevu – naglašava Korunović.

 

Piše:
Dušan Marić
17.06.2017. 16:25
Pogledajte više